BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Σε μεγάλη δοκιμασία η αγελαδοτροφία μετά την εγχώρια υποταγή

«∆ούρειο ίππο» για την άλωση της ελληνικής αγοράς από τις µεγάλες βορειοευρωπαϊκές γαλακτοβιοµηχανίες και συνάµα εργαλείο περαιτέρω συρρίκνωσης τόσο της εγχώριας αγελαδοτροφίας όσο και των λίγων υγιών παραγωγικών µονάδων συνιστά η τελική, δήθεν «βελτιωµένη» φόρµουλα για το γάλα που ενσωµατώθηκε στο πολυνοµοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σε μεγάλη δοκιμασία η αγελαδοτροφία μετά την εγχώρια υποταγή

3
0
Αφήνοντας κατά µέρος τους πανηγυρισµούς της πλατείας Βάθη και των «δορυφόρων» της καθώς και τα ενθουσιώδη σχόλια των µέχρι χθες «αντιφρονούντων» -πράσινων και γαλάζιων- βουλευτών, ένας ψύχραιµος παρατηρητής διαπιστώνει ότι η «συµβιβαστική πρόταση Τσαυτάρη» που βασίζεται στο διαχωρισµό µεταξύ «παστεριωµένου» και «γάλακτος υψηλής θερµικής επεξεργασίας» δεν αποτελεί παρά µια… ξαναζεσταµένη εκδοχή της πρότασης Χατζηδάκη- µε διαφορετικό όµως «περιτύλιγµα». ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν αµέσως µετά την επίτευξη της συµφωνίας πως «η ρύθµιση δεν άλλαξε στην ουσία της»

Αν µάλιστα λάβει  κανείς υπόψη ότι καταργείται ο προσδιορισµός «φρέσκο» και η πενθήµερη διάρκεια ζωής που τον συνόδευε µέχρι σήµερα, δίχως να δηµιουργείται κάποια εναλλακτική δικλείδα ασφαλείας όσον αφορά το χρονικό περιορισµό, τότε η «νέα» πρόταση ενδεχοµένως να είναι και... χειρότερη από την «παλιά».

Ας δούµε, όµως, αναλυτικά τι περιλαµβάνει η τελική ρύθµιση του πολυνοµοσχεδίου όπως την παρουσίασε αργά το βράδυ της Πέµπτης ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης:
  •  Καταργείται ο προσδιορισµός «φρέσκο» και δηµιουργούνται δύο βασικές κατηγορίες γάλακτος : Tο γάλα «χαµηλής παστερίωσης» (ή απλά «παστεριωµένο» που αντικαθιστά το µέχρι σήµερα «φρέσκο») και το «υψηλής θερµικής επεξεργασίας» (αντικαθιστά ουσιαστικά τα µακράς διαρκείας και υψηλής παστερίωσης).
  •  Αίρεται ο νοµικός περιορισµός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαµηλής παστερίωσης (σ.σ. εννοεί το µέχρι σήµερα «φρέσκο») και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωµένο όσο και για το γάλα υψηλής θερµικής επεξεργασίας θα καθορίζεται µε βάση τη µέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιοµηχανία, «όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».
  •   Θεσπίζεται το «γάλα ηµέρας» που αποτελεί ουσιαστικά υποκατηγορία του «χαµηλής παστερίωσης». Θα πρέπει να συσκευάζεται σε διάστηµα 24 ωρών από την άµελξη και η διάρκεια συντήρησής του δε θα υπερβαίνει τις δύο ηµέρες από την ηµεροµηνία παστερίωσης.
  •  Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα αναγράφονται ευκρινώς: η ηµεροµηνία παστερίωσης, η ηµεροµηνία λήξης καθώς και η διάρκεια «ζωής». Π.χ. «γάλα 5 ηµερών», «γάλα 7 ηµερών» κλπ.
  • Από τα παραπάνω και απ’ όσα προβλέπονται στο νοµοσχέδιο προκύπτει ότι  η διάρκεια ζωής του γάλακτος «χαµηλής παστερίωσης» θα καθορίζεται εφεξής µε ευθύνη της ίδιας βιοµηχανίας και θα µπορεί να είναι από 5 έως και 11 ηµέρες. Κάτι που επιβεβαίωσε, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ρύθµισης στη Βουλή και ο κ. Χατζηδάκης.

Το τρικ της επιστηµονικής επιτροπής Το κείµενο της ρύθµισης και ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης ουσιαστικά διέψευσαν  κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι µέχρι το βράδυ της Πέµπτης διέρρεαν ότι, κατ’ απαίτηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα θεσµοθετηθεί «ρήτρα» καθορισµού µέγιστης  διάρκειας ζωής του παστεριωµένου γάλακτος από ειδική επιστηµονική επιτροπή ή ελεγκτικό οργανισµό (π.χ. ΕΦΕΤ, ΕΛΟΓΑΚ). Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόµα και η περίφηµη ετυµηγορία της «επιστηµονικής επιτροπής» η οποία, σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, συνεδρίασε και απεφάνθη σε χρόνο-ρεκόρ ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωµένου γάλακτος δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε ή (το πολύ) έξι µέρες, αγνοήθηκε παντελώς από το υπουργείο Ανάπτυξης και δεν αναφέρθηκε καν κατά την παρουσίαση της ρύθµισης.
Κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο ρόλος της είναι απλά συµβουλευτικός και διόλου δεσµευτικός για τις βιοµηχανίες.


Αντιδρούν στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» στο γάλα οι κτηνοτρόφοιΑντίθετοι στην κατάργηση του όρου «φρέσκο» από το γάλα 5 ηµερών, που ανακοινώθηκε ως συµφωνία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι. Την έντονη διαφωνία τους επισηµαίνουν, µεταξύ άλλων, ο Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και φορείς της γαλακτοπαραγωγής της χώρας, µετά από συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε την Πέµπτη 27 Μαρτίου στα γραφεία του ΣΕΚ, στην οποία συµµετείχαν το Προεδρείο του ΣΕΚ, τα µέλη αγελαδοτρόφοι του ∆Σ του ΣΕΚ, η Ένωση Φυλής Χολστάιν και Συνεταιριστικές Βιοµηχανίες γάλακτος, αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν τα εξής:
  •   Η καταγγελία της σύσκεψης στις 27 Μαρτίου που πραγµατοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ χωρίς την παρουσία του ΣΕΚ και των θεσµικών εκπροσώπων της αγελαδοτροφίας.
  •   Θεωρούν κοροϊδία το γάλα µιας ηµέρας, αφού είτε είναι γάλα µιας ηµέρας είτε 5 ηµερών υφίσταται την ίδια θερµική επεξεργασία.
  •   ∆εν συµφωνούν σε καµία περίπτωση µε την κατάργηση του όρου φρέσκο. Το Π∆ 113/1999 το οποίο καθορίζει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος των 5 ηµερών θα πρέπει να παραµείνει ως έχει σε ισχύ. Όπως τεκµηριώθηκε από τους επιστηµονικούς συνεργάτες του ΣΕΚ αλλά και από τους επιστήµονες που πήραν µέρος στη σύσκεψη που έγινε σήµερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν µπορεί να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ηµερών µε ασφάλεια για τον καταναλωτή και θα είναι η πολιτική ηγεσία που θα αναλάβει την ευθύνη απέναντί τους.

Στον κάμπο άρχισε η «γαργάρα»Για να φτάσουµε στην τελική ρύθµιση, χρειάστηκαν δεκάδες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αλλά και µια νυχτερινή συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη, στην οποία δεν κλήθηκε ο Μάξιµος Χαρακόπουλος. Ο τελευταίος είχε αναλάβει να µεταφέρει στο Μαξίµου την κοινή συµβιβαστική πρόταση την οποία κατέθεσαν ο ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς, ο Σύνδεσµος Αγελαδοτρόφων Ελλάδας και η Ένωση Φυλής Χολστάιν. Βασικό αίτηµά τους ήταν «το θέµα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», ωστόσο σε περίπτωση που αυτό δε γινόταν δεκτό ως λύση που «δεν εξυπηρετεί µεν τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας αλλά ενδεχοµένως δε θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου», πρότειναν την καθιέρωση των εξής κατηγοριών

α) Γάλα ηµέρας το οποίο:1.Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός Ελλάδας. Όλη η διαδικασία πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών.
2. Θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ηµέρες καθώς η προτεινόµενη διάρκεια ζωής 2 ηµερών είναι επιστηµονικά και νοµοθετικά έωλη.
β) Γάλα Χαµηλής Παστερίωσης µε διάρκεια ζωής έως 7 ηµέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιµατολογικών χαρακτηριστικών της χώρας µας, κυρίως τη θερινή περίοδο. Και για τις δυο κατηγορίες να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία η µέθοδος χαµηλής παστερίωσης.
γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς ∆ιάρκειας) να µείνουν ως έχουν.
Η πρόταση απορρίφθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ως προσπάθεια να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς των «πέντε ηµερών».

Έκκληση των Αγελαδοτρόφων Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσµος Αγελαδοτρόφων καλεί τους βουλευτές να µην ψηφίσουν την επιµήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, σηµειώνοντας: «Η επιµήκυνση της ζωής του φρέσκου παστεριωµένου γάλακτος, θα αφανίσει την ελληνική γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία. Η δικαιολογία ότι θα µειωθεί η τιµή καταναλωτή στο ράφι, είναι αβάσιµη. Το δήθεν πλεονέκτηµα που παρέχεται στους Έλληνες κτηνοτρόφους για την καθιέρωση γάλακτος 3 ηµερών, είναι απάτη. Γάλα 3 ηµερών δεν υπάρχει και το γνωρίζουν όλοι»



ΠΑΣΕΓΕΣ: «Στάχτη στα μάτια οι βελτιώσεις στο γάλα»

 

Καμία ουσιαστική αλλαγή σε σχέση τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης που ήταν «να απαγορευθεί η αναγραφή του όρου φρέσκου γάλα» διαπιστώνει η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφορικά με το νομοσχέδιο που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα «θα έχουμε στην Ελλάδα το παράδοξο, το μεν αγελαδινό γάλα να είναι μακράς διαρκείας, οι δε αγελαδοτρόφοι να παράγουν με ημερομηνία λήξης».

Η ΠΑΣΕΓΕΣ χαρακτηρίζει επίσης «στάχτη στα μάτια» τις υπόλοιπες διατάξεις της ρύθμισης για το γάλα καθώς  «ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες σε προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και μειωμένης θρεπτικής αξίας, ευνοώντας προφανώς τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού, αλλά και ημετέρων του εσωτερικού».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ως εξής:

 

«Μετά από προσεκτική ανάγνωση του κειμένου του νομοσχεδίου που δημοσιεύθηκε σήμερα, ως προς τη ρύθμιση για το αγελαδινό γάλα, η ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης, που ήταν ένας και μοναδικός. Να απαγορευθεί η αναγραφή του όρου φρέσκο γάλα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.  Δυστυχώς αυτό συμβαίνει με ρύθμιση στο νομοσχέδιο.

Οι υπόλοιπες διατάξεις της ρύθμισης για το αγελαδινό γάλα είναι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, μια και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες σε προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και μειωμένης θρεπτικής αξίας, ευνοώντας προφανώς τα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού, αλλά και ημετέρων του εσωτερικού.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, “Θα έχουμε στην Ελλάδα το παράδοξο, το μεν αγελαδινό γάλα να είναι μακράς διαρκείας, οι δε αγελαδοτρόφοι να παράγουν με ημερομηνία λήξης». 


ΨωμίΑπελευθερώνεται η αγορά άρτου. Με σχετική άδεια όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών θα πουλάνε σχετικά προϊόντα (εξαιρούνται κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα). Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και βάρος, θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό ή ανά τεμάχιο. Όλα τα αρτοσκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή.

ΕλαιόλαδοΘα επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακας η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες των 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις

ΚρέαςΤίθεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ παρασκευαστηρίου και σημείου πώλησης για υγειονομικούς λόγους. Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ θα ορίζονται επίσης οι κανόνες λειτουργίας του παρασκευαστηρίου κρέατος με κύριο αντικείμενο ρύθμισης τις παραγόμενες ποσότητες του παρασκευαστηρίου με αναλογικό τρόπο, θέματα ασφάλειας τροφίμων, αδειών

Ολόκληρη η ρύθμισηΑναλυτικά, το απόσπασµα του πολυνοµοσχεδίου που αφορά το γάλα έχει ως εξής
«ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ.8: ΑΡΣΗ ΕΜΠΟ∆ΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑ∆Ο ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩ
1.α.Για τους αγοραστές αγελαδινού γάλακτος, πριν από την έναρξη δραστηριότητας και την πρώτη αγορά οποιασδήποτε ποσότητας γάλακτος από τους παραγωγούς, ακολουθείται η διαδικασία έγκρισης του άρθρου 10 της υπ’ αριθ. 302026/2004 (Β’ 1688) ΚΥΑ µε θέµα «Συµπληρωµατικά µέτρα εφαρµογής του καθεστώτος της εισφοράς στον τοµέα του γάλακτος και των γαλακτοκοµικών προϊόντων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά.
β.Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 της ΥΑ 341263/18.11.2008 (Β΄ 2402), όπως ισχύει, καταργείται
2.α. Η παράγραφος 6 του άρθρου 12 του από 2/16.5.1959 Β.∆. (Α’ 89) αντικαθίσταται ως εξής
«6. α) Ως «παστεριωµένο γάλα» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαµβάνει την έκθεση σε υψηλή θερµοκρασία για µικρό χρονικό διάστηµα (τουλάχιστον 71,70oC  για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναµος συνδυασµός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιµοποιεί διαφορετικούς συνδυασµούς χρόνου και θερµοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναµου αποτελέσµατος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιµασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιµασία υπεροξειδάσης, αµέσως δε µετά την παστερίωση ψύχεται το συντοµότερο δυνατό σε θερµοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60oC , στην οποία θερµοκρασία και συντηρείται, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται µε ευθύνη του παρασκευαστή
Στη συσκευασία του παστεριωµένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εµφανές σηµείο και µε ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «παστεριωµένο» και «γάλα», η ηµεροµηνία παστερίωσης, η ηµεροµηνία λήξης, το σήµα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερµοκρασία συντήρησής του
Το παστεριωµένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 12 ωρών από την άµελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ηµέρες από την ηµεροµηνία παστερίωσης, µπορεί, πέραν των αναφερόµενων στο προηγούµενο εδάφιο να φέρει και την ένδειξη «γάλα ηµέρας»
β) Ως «γάλα υψηλής παστερίωσης» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαµβάνει την έκθεση σε υψηλή θερµοκρασία στους +85oC έως + 127oC σε τέτοιες συνθήκες θερµοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιµασία υπεροξειδάσης να είναι αρνητική, αµέσως δε µετά τη θερµική του επεξεργασία ψύχεται, το συντοµότερο δυνατό, σε θερµοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60oC. Η συντήρηση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης γίνεται σε θερµοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60oC η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται µε ευθύνη του παρασκευαστή
Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης πρέπει να αναγράφονται σε εµφανές σηµείο και µε ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «γάλα» και «υψηλής παστερίωσης», η ηµεροµηνία παστερίωσης, η ηµεροµηνία λήξης, το σήµα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερµοκρασία συντήρησής του
Απαγορεύεται η µε οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε σηµείο της συσκευασίας του προϊόντος αναγραφή της ένδειξης «παστεριωµένο»  χωρίς τη συνοδεία της φράσης «υψηλής παστερίωσης».
β. Οι συσκευασίες γάλακτος της προηγούµενης υποπερίπτωσης που διατίθενται στην αγορά συµµορφώνονται µε τις απαιτούµενες ενδείξεις εντός δύο (2) µηνών από την έναρξη ισχύος  του παρόντος νόµου
3. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 21 του ν. 248/1914 (Α΄ 110) καταργούνται»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία