BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Τους φίλους του κρασιού υποδέχτηκαν τα οινοποιεία

Πάνω από 110 ήταν τα οινοποιεία σε όλη τη χώρα που συµµετείχαν φέτος στις «Ανοιχτές Πόρτες», οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν το περασµένο Σαββατοκύριακο.

Τους φίλους του κρασιού υποδέχτηκαν τα οινοποιεία

0
0
Κατά τη διάρκεια του διηµέρου οι οινοποιοί υποδέχτηκαν φίλους του κρασιού, οι οποίοι ανάλογα µε το οινοποιείο, είχαν την ευκαιρία δωρεάν  να πληροφορηθούν για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού και τις διάφορες ποικιλίες, να ξεναγηθούν σε αµπέλια, να δοκιµάσουν επώνυµα ελληνικά κρασιά και να συµµετέχουν σε πρωτότυπες εκδηλώσεις σχετικά µε το κρασί και όχι µόνο, καθώς κάποια οινοποιεία διοργάνωσαν αγώνες µε ποδήλατα, ιππασία κτλ. Για παράδειγµα, στο οινοποιείο της Ζοίνος Α.Ε. χαράκτες παρέθεσαν τα έργα τους, ένα απ’ τα οποία βραβεύτηκε και θα γίνει ετικέτα σε συλλεκτικό κρασί σε φιάλη Magnum, που θα κυκλοφορήσει µε την υπογραφή του χαράκτη σε περιορισµένο αριθµό φιαλών.
Φέτος το κοινό είναι περισσότερο πληροφορηµένο για το κρασί, τις ποικιλίες κτλ. Όπως είπε στην Agrenda η Ιωάννα Λαυκιώτη, συνιδιοκτήτρια του οµώνυµου οινοποιείου οι επισκέπτες πλέον έρχονται στοχευµένα για οινοτουρισµό.
Όπως λέει χαρακτηριστικά, ο κόσµος που έρχεται έχει αποκτήσει οινική παιδεία, του αρέσει να πηγαίνει σε διάφορα οινοποιεία και να συγκρίνει τη σχέση ποιότητας – τιµής και είναι κυρίως νέοι 25 – 40 ετών. Ιδιαίτερα τα άτοµα αυτών των ηλικιών ενδιαφέρονται για το κρασί, όπως φαίνεται τόσο από την ανάδυση της µόδας των wine bars όσο και από την επισκεψιµότητα των οινοποιείων.
Φέτος η επισκεψιµότητα στις «Ανοιχτές Πόρτες» ήταν µεγαλύτερη σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, σε περιοχές όπως η Νεµέα. Βέβαια, σύµφωνα µε την κ. Λαυκιώτη, «γενικότερα στο οινοποιείο µας η επισκεψιµότητα είναι µεγάλη, µε 3.500 επισκέπτες το χρόνο».
Ως γνωστόν, η περιοχή είναι αγαπηµένος προορισµός των οινόφιλων. Μάλιστα, 10 από τα 24 οινοποιεία της Πελοποννήσου, που συµµετείχαν φέτος στις «Ανοιχτές Πόρτες» βρίσκονται στη συγκεκριµένη περιοχή.

Κάθε χρόνο αυξάνονται οι επισκέπτες στα ΚτήματαΑυξηµένη προσέλευση παρατηρείται κάθε χρόνο στο οινοποιείο της «Κτήµα Άλφα», σύµφωνα µε τον οινοποιό και συνιδρυτή της εταιρείας Άγγελο Ιατρίδη. Όπως είπε στην Agrenda o κ. Ιατρίδης, «σύµφωνα µε τα στοιχεία που καταγράφουµε κάθε χρόνο, η κίνηση κάθε µήνα είναι αυξηµένη κατά 10 – 15 % σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο µήνα του προηγούµενου έτους».
Όπως σηµείωσε ο κ. Ιατρίδης, ο κόσµος που έρχεται στο οινοποιείο γνωρίζει πια περισσότερα πράγµατα για το κρασί, το αµπέλι, τις διαδικασίες που γίνονται στο οινοποιείο.
Το οινοποιείο συµµετείχε στις «Ανοιχτές Πόρτες» δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το επισκέφθηκαν να δοκιµάσουν τα κρασιά του. Βέβαια, δεδοµένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την επέκτασή του, η οποία θα ολοκληρωθεί σε έναν µήνα, δεν ήταν δυνατό να διοργανωθούν άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.
Επίσης, «η κίνηση ήταν ελαφρώς µειωµένη σε σχέση µε το αντίστοιχο διήµερο πέρσι καθώς προηγήθηκαν οι µετακινήσεις του κόσµου τα δύο εκλογικά Σαββατοκύριακα µε αποτέλεσµα αρκετοί να µην έχουν όρεξη να µετακινηθούν ξανά», συµπλήρωσε ο οινοποιός.
Το οινοποιείο βρίσκεται σε άµεση γειτνίαση µε τον ιδιόκτητο αµπελώνα του Κτήµατος στο Αµύνταιο της Φλώρινας. Έτσι, η µεταφορά του τρυγητού είναι η συντοµότερη δυνατή. Ως εκ τούτου, σε συνδυασµό µε την εφαρµογή ψύξης κατά την µεταφορά του προστατεύονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού. Προστατευτικά για την ποιότητα του σταφυλιού λειτουργούν και τα υλικά που χρησιµοποιήθηκαν για την κατασκευή του οινοποιείου, τα οποία είναι ιδιαίτερα αδρανή και ουδέτερα ώστε να διασφαλίζουν ουδέτερη ατµόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο του οινοποείου

Και οι αρχαίοι «άνοιγαν τις πόρτες» για δοκιµές Την αντιστοιχία του θεσµού «Ανοιχτές Πόρτες» µε τα Πιθοίγια, την µέρα του χρόνου που δοκίµαζαν τα κρασιά στην αρχαία Ελλάδα, υπογράµµισε ο Άγγελος Ρούβαλης, ιδρυτής της Οινοφόρου και πρόεδρος του ΣΕΟ. Τα Πιθοίγια ήταν η πρώτη µέρα της ετήσιας γιορτής των Ανθεστηρίων, για την αναγέννηση της φύσης, κατά την οποία «σύσσωµος ο λαός των Αθηναίων, συµπεριλαµβανοµένων µάλιστα των δούλων κατέβαιναν στον εν Λίµναις ιερό του ∆ιονύσου και δοκίµαζαν το κρασί της νέας σοδειάς». Ο κ. Ρούβαλης µας ξενάγησε στο κτισµένο σε έξι διαφορετικά επίπεδα οινοποιείο του στην πλαγιά του λόφου του Αιγίου, µας περιέγραψε τη διαδικασία οινοποίησης, και τα µυστικά της εµφιάλωσης, όπως είναι η καλή εφαρµογή του φελλού µε το µπουκάλι. Επίσης, οι επισκέπτες στο οινοποιείο του συµµετείχαν σε κάθετη δοκιµή οίνων παλαίωσης και σε διαγωνισµό, απαντώντας ερωτηµατολόγιο σχετικά µε το κρασί, τις ποικιλίες και την αµπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας, στον οποίο ο νικητής κέρδισε 2 φιάλες Magnum.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΕίναι πια ψαγμένο το κοινόΣτροφή των καταναλωτών στο ποιοτικό εµφιαλωµένο κρασί παρατηρεί ο Αρίστος Σπανός, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Τετράµυθος, τον οποίο συνάντησε η Agrenda στο οινοποιείο του στο Άνω ∆ιακοπτό Αιγιαλείας.
Φέτος οι «Ανοιχτές Πόρτες» είχαν ανταπόκριση;Η ανταπόκριση είναι µεγάλη, είναι κάτι που το ξέρει ο κόσµος και το περιµένει. Γενικά, µπορούµε να πούµε ότι ο κόσµος γυρνάει στο ποιοτικό εµφιαλωµένο κρασί και αυτό µας ευχαριστεί πάρα πολύ. Μάλιστα, πλέον γνωρίζει τις ποικιλίες, είναι πληροφορηµένος, ενδιαφέρεται να µαθαίνει για το κρασί και να δοκιµάζει.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που θα ‘θελε να ασχοληθεί µε την οινοποιία; Καταρχήν, πρέπει να το ‘χει µεράκι, να αγαπάει αυτό που πάει να κάνει και να µην το δει µόνο ως επάγγελµα γιατί αυτό που έχεις µέσα σου βγαίνει και στο κρασί και ο κόσµος το καταλαβαίνει.
 
Εσείς πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε µε την οινοποιία; Μας άρεσε το κρασί, η οινοποίηση, η αµπελουργία, τα αµπέλια, και γενικά αγαπάµε πολύ την περιοχή µας και θέλουµε να δείξουµε ότι µε καλή προσπάθεια, συγκροτηµένες σκέψεις και µεράκι µπορούν να γίνουν πολλά πράγµατα. Έτσι, ξεκινήσαµε µε τον αδερφό µου και τον οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο το 1999, τελείως πειραµατικά µε ένα µικρό οινοποιείο στο κτήµα στο υπόγειο του σπιτιού και το 2004 δηµιουργήθηκε το καινούριο κτίριο και η Τετράµυθος Ε.Π.Ε. Τώρα το 75 % των κρασιών µας προορίζεται για εξαγωγές.






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία