BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Νέες συμφωνίες για αγροτικά προϊόντα κλείνουν οι Ρώσοι

Στρατηγικές συμφωνίες με Κάιρο, Ισραήλ, Τουρκία και Ιράν προχωρά η κυβέρνηση της Ρωσίας όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της τόσο σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα αλλά και πετρελαίου.

Νέες συμφωνίες για αγροτικά προϊόντα κλείνουν οι Ρώσοι

1
0

Οι κινήσεις αυτές της ρωσικής κυβέρνησης έρχονται μετά την επιβολή του εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, ως αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της για την στάση της στην κρίση της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα που οι Ρώσοι κλείνουν συμβόλαια και  κάνουν προετοιμασία συμφωνιών, μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι το 41% των ελληνικών εξαγωγών σε αγροτικά προϊόντα πηγαίνει στην Ρωσία.

Η αγορά της Ρωσίας απορροφούσε το 50% των εξαγωγών φράουλας και το 30% ροδάκινου (νωπό και κοµπόστα), ενώ οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχουν άνω του 40% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας – λαβρακίου.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εξαγωγέων σε υπόμνημά του αναφέρει ότι επειδή το 41% (περίπου 250 εκατ. ευρώ ετησίως) των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, προτείνεται εναλλακτικό σχέδιο δράσης, που να προβλέπει διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας µε χώρες που διατηρούν ειδικούς εµπορικούς δεσµούς µε τη Ρωσία, όπως Σερβία και Μολδαβία.

Οι κλεισμένες συμφωνίες

Η συμφωνία Μόσχας και Καΐρου

Η Ρωσία συμφώνησε να αυξήσει τις εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο και ταυτόχρονα να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων από την ίδια χώρα. Η συμφωνία Μόσχας και Καΐρου έρχεται μετά την επιβολή του εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, ως αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της για την στάση της στην κρίση της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μόσχα και Κάιρο εξετάζουν την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου αλλά και τη συμμετοχή της Αιγύπτου στην Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας – Λευκορωσίας και Καζακστάν. «Η Αίγυπτος έχει ήδη αυξήσει τις αγροδιατροφικές προμήθειες στην αγορά μας κατά 30% και είναι έτοιμη να τις αυξήσει κατά ακόμη 30% στο εγγύς μέλλον» επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Τα προϊόντα που προμηθεύει η Αίγυπτος τη Ρωσία είναι κυρίως πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και πορτοκάλια. Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, Νικολάι Φιοντόροφ, με την αύξηση που συμφωνήθηκε εκτιμάται πως θα καλυφθεί έως και το 50% της έλλειψης σε αυτά τα προϊόντα που προκλήθηκε λόγω του εμπάργκο. Σημειώνεται επίσης πως η Αίγυπτος βρίσκεται στην πρώτη θέση των εισαγωγέων ρωσικού σίτου παγκοσμίως με αγορά 3,6 εκατ. τόνων ρωσικού σίτου το περασμένο οικονομικό έτος.

Επιπλέον ο Πούτιν και ο Σίσι συζήτησαν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας σταθμός διαχείρισης της διακίνησης εμπορευμάτων της Αιγύπτου στις ακτές της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και αντιστοίχως τη δημιουργία ενός βιομηχανικού κόμβου της Ρωσίας στο αιγυπτιακό έδαφος, στο πλαίσιο των έργων επέκτασης της Διώρυγας του Σουέζ

 

Η συμφωνία Ρωσίας με Ισραήλ

Η Ρωσία εξαίρεσε το Ισραήλ από το εμπάργκο στην προμήθεια γεωργικών προϊόντων, ενώ είχε προχωρήσει σε μία άλλη κίνηση που εκτιμήθηκε δεόντως από το Ισραήλ.

 

Η συμφωνία της Ρωσίας με την Τουρκία

«Ανοίγεται μια πιο ευνοϊκή κατάσταση για τη χώρα, όσον αφορά τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία. Ελπίζουμε, επίσης, οι εξαγωγές μας να τύχουν ελαστικών μέτρων όσον αφορά την καραντίνα και τους ελέγχους. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας προς τη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών στην Τουρκία, Σαλίχ Τσαλί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συζήτησαν για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας, όπως σημειώνει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίκαιρα θέματα  των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των κοινών σχεδίων στον τομέα της ενέργειας.

Τονίσθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

Η συμφωνία της Ρωσίας με το Ιράν

Η Ρωσία συμφώνησε με το Ιράν για τη σύναψη μιας μεγάλης πετρελαϊκής και εμπορικής συναλλαγής, η οποία θα επιτρέψει να μειωθεί στις χώρες αυτές η επίδραση των δυτικών κυρώσεων.

Την παραμονή οι πλευρές υπέγραψαν ένα πενταετές μνημόνιο συνεννόησης το οποίο προβλέπει την προμήθεια στο Ιράν του ρωσικού εξοπλισμού και προϊόντων κατανάλωσης ως αντάλλαγμα με το ιρανικό πετρέλαιο. Το έγγραφο υπέγραψαν ο επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάνδρ Νόβακ και ο Ιρανός ομόλογός του Μπιζάν Ναμντάρ Ζαγγανέ.

Όπως ανέφεραν στο ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας, εξετάζεται η συμμετοχή των ρωσικών εταιριών στα σχέδια στο έδαφος του Ιράν για την κατασκευή και ανασυγκρότηση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των δικτύων, καθώς και για τις προμήθειες στο Ιράν μηχανημάτων, εξοπλισμού και προϊόντων κατανάλωσης από τη Ρωσία. Ως αντάλλαγμα το Ιράν σκοπεύει να πωλεί στη Ρωσία το πετρέλαιό του στην πώληση του οποίου επιβλήθηκε το εμπάργκο εκ μέρους των χωρών της Δύσης. Συγκεκριμένες συμβάσεις και συμφωνίες μπορούν να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διακυβερνητικής επιτροπής στις 9–10 Σεπτεμβρίου η οποία θα γίνει στην Τεχεράνη.

 

Ειρηνική η εξωτερική πολιτική της Κίνας

Το Πεκίνο απέρριψε πρόταση της Ουάσιγκτον, να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τα γεγονότα της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι η εισαγωγή διάφορων απαγορεύσεων ενάντια στη Μόσχα δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης.

«Η κρίση στην Ουκρανία δεν χρειάζεται λύση με πολιτικές κυρώσεις, που συνήθως δεν οδηγούν στην επίλυση του προβλήματος, αλλά αντίθετα- μπορούν να προκαλέσουν νέα προβλήματα, αφού οι κυρώσεις δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των μερών, ως μέτρο για την επίλυση της κρίσης», όπως ανέφερε το ρωσικό Itar Tass.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προωθήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Είναι απαραίτητο «να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την σύγκρουση και να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης», τονίζει η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία