BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Ντηλ προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων στα αγροτικά προϊόντα από ΕΕ – Μαρόκο

Σε συμφωνία αμοιβαίας δέσμευσης για την προστασία των προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη (ΓΕ) κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Μαρόκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν στις 16 Ιανουαρίου. Στόχος της συμφωνίας είναι μεταξύ άλλων η προώθηση και ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που παράγονται στο Μαρόκο και την ΕΕ.

Ντηλ προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων στα αγροτικά προϊόντα από ΕΕ – Μαρόκο

2
0
Ειδικότερα, μέσω αυτής της συμφωνίας οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας για τα αντίστοιχα προϊόντα διατροφής (ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά κ.α.).

«Αυτή η συμφωνία δίνει μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Βασιλείου του Μαρόκου», τόνισε σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κ. Φιλ Χόγκαν, προσθέτοντας ότι «ενισχύει τη συνεργασία μας, με στόχο την προώθηση και την προστασία των προϊόντων ποιότητας, προς όφελος των κτηνοτρόφων και των βιομηχανιών, τόσο στο Μαρόκο όσο και στην ΕΕ. Η γεωργία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διμερή μας εμπορική συνεργασία, ιδίως στο “Σχέδιο Δράσης 2013-2017”, που αποτελεί τον οδικό χάρτη της συνεργασίας μας για τα επόμενα χρόνια. Η συνεργασία στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί μέρος της αμοιβαίας δέσμευσης μας για μια ποιοτική γεωργία που στηρίζει τα τοπικά προϊόντα».
Σύμφωνα με την Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ κ. Σεσίλια Μάλστρομ, «η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι ένα κίνητρο για μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων θα καταστήσει σαφές στους καταναλωτές την ταυτότητα των προϊόντων, ώστε να μπορούν να προβούν σε τεκμηριωμένη επιλογή. Επίσης, θα αυξήσει την ποιότητα των προϊόντων και θα φέρει πρόσθετα έσοδα για τους αγρότες. Επιπλέον, η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα τόσο για την ΕΕ όσο και για το Μαρόκο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών».
«Αυτή η συμφωνία παρέχει μια πραγματική ευκαιρία στους παραγωγούς μας για να μεγιστοποιήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας του Μαρόκου κ. Αζίζ Ακχανούχ

Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να περάσει από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τις νομοθετικές αρχές στο Μαρόκο, όπου πρέπει να εγκριθεί πριν από την οριστική έναρξη ισχύος της

(Πηγή: europa.eu)
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία