BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Κινήσεις για προστασία της φέτας στο παραπέντε

Την πλήρη προστασία της φέτας στην εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική αλλά και σ’ όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες ζητούν από την κυβέρνηση σύσσωμοι θεσμικοί παράγοντες του αγροτικού κλάδου και Έλληνες ευρωβουλευτές.

Κινήσεις για προστασία της φέτας στο παραπέντε

2
0

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, στα πλαίσια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Άμστερνταμ στις 30 Μαΐου για να λάβει μια μελλοντική δέσμευση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, για τα εξής:

  • κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική θα αρχίσει διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο προστασίας για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας.
  • ανώτεροι υπάλληλοι της Κομισιόν, θα έρθουν στην Ελλάδα με σκοπό να ενημερώσουν τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ αλλά και τους επαγγελματίες σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν ώστε να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση για την προώθηση της φέτας κυρίως στις αγορές που παρουσιάζονται προβλήματα.

Ενώ, το Υπουργείο εξωτερικών ανέφερε για το θέμα αυτό «πως με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα έχει τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση και υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα.»


Καραμίχας: Προστασία φέτας έστω και την ύστατη ώρα
«Η συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική (SADC) βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή της, αφήνοντας απροστάτευτα δύο σημαντικότατα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ για την ελληνική κτηνοτροφία και γεωργία, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής πλευράς, τη «Φέτα» και την «ελιά Καλαμάτας» επισημαίνεται σε επιστολή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτου Καραμίχα, προς τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα στις 30 Μαϊου.

Ο κος Καραμίχας αναφέρει στην επιστολή του πως αν δεν υπάρξει πλήρης προστασία των προϊόντων αυτών, οι συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα θα είναι ανυπολόγιστες και θα καθορίσουν τις εξελίξεις σχετικά με την προστασία προϊόντων μας σε επόμενες συμφωνίες, όπως στη Συμφωνία Ε.Ε. με τον Καναδά (CETA) και στη διαπραγμάτευση ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP). Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητά από την κυβέρνηση έστω την ύστατη ώρα να απαιτήσει την πλήρη προστασία τους και να διαμορφώσει μόνιμη εθνική στρατηγική για την προστασία και προώθηση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π)

Αναλυτικά, διαβάστε εδώ την επιστολή του κ. Καραμίχα.


Προστασία της φέτας ΠΟΠ ζητά από Ν. Ζηλανδία ο Μπόλαρης
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης σε συνάντηση που είχε την 1η Ιουνίου με τον υπουργό Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας κ. Todd McClay, παρουσία του Νεοζηλανδού Πρέσβη στη Ρώμη κ. Patrick Rata, ζήτησε την προστασία της φέτας ΠΟΠ. Ο κος Μπόλαρης, αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, καθώς όπως υποστήριξε «το όνομά αυτό χρησιμοποιείται καταχρηστικά από εξαγόμενα λευκά τυριά άλλων χωρών στη Νέα Ζηλανδία.»


Η «μάχη» της φέτας
Στη «μάχη» για την προστασία της φέτας μαζί με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει ριχτεί σύσσωμος και ο κλάδος της αγροτοκτηνοτροφίας προκειμένου να προστατευθεί το πολύτιμο ΠΟΠ προϊόν ενόψει των επικείμενων εμπορικών συμφωνιών.

Με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και τα αρμόδια στελέχη, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ζήτησε να θέσει βέτο στο συμβούλιο υπουργών για το θέμα της φέτας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σκανδαλώδη και μοναδική εξαίρεση της φέτας από τη δικαιωματική προστασία της ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στην Οικονομική & Εμπορική Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 15 Κρατών της Νοτίου Αφρικής (SADC). Ο ΣΕΒΓΑΠ, προειδοποίησε πως με τέτοιες τακτικές χάνεται η ταυτότητα της φέτας και δημιουργείται «προηγούμενο»εν όψει και των επόμενων εμπορικών συμφωνιών.

Χουντής: Ξεπουλάτε τη φέταΤο «καυτό» θέμα της φέτας, παρουσίασε και ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στο γαλακτοκομικό τομέα στην ΕΕ, παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Φιλ Χόγκαν στις 26 Μαΐου. Ο ευρωβουλευτής εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για το «ξεπούλημα της φέτας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η ελληνική κτηνοτροφία οδηγείται στον αφανισμό με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΓΑΣΙ: Αν χαθεί η φέτα, κίνδυνος και στην αιγοπροβατοτροφίαΜε κάθε τρόπο προστασία της ονομασίας της φέτας, γιατί είναι ένα προϊόν που εισφέρει σημαντικά έσοδα στην εθνική μας οικονομία, στηρίζει έναν σημαντικότατο κλάδο της αγροτικής παραγωγής και απασχολείται μεγάλος αριθμός παραγωγών, ζητά με επιστολή του από τον πρωθυπουργό ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμών Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών». Μάλιστα, στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΔΣ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, τονίζεται ότι «η φέτα είναι ένα περιζήτητο προϊόν που εισφέρει πάνω από 1 δισ. έσοδα στην εθνική μας οικονομία, απασχολούνται πάνω από 300.000 αγρότες και είναι ο κλάδος που μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και σημαντικά εάν δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του». Γι’ αυτό και σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η κατοχύρωση της φέτας σε όλες τις αγορές του πλανήτη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία