BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Μπάζει το καθεστώς προστασίας με τη συμφωνία Ε.Ε. - Ν. Αφρικής

Το «πράσινο φως» στην κυκλοφορία αποµιµήσεων φέτας αφρικανικής προέλευσης, έδωσε την 1η Ιουνίου, η συµφωνία ανάµεσα στο Συµβούλιο της Ευρώπης των 28 χωρών-µελών και των έξι χωρών-µελών της SADC (Μποτσουάνα, Λεσότο, Μοζαµβίκη, Ναµίµπια, Νότια Αφρική και Σουαζιλάνδη), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Μπάζει το καθεστώς προστασίας   με τη συμφωνία Ε.Ε. - Ν. Αφρικής

4
0
Η συµφωνία προβλέπει, πως η φέτα και οι ελιές Καλαµάτας, εξαιρούνται της λίστας της «προστασίας» ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης τονίζοντας µε ειδικούς αστερίσκους πως επιτρέπεται για διάστηµα 5 ετών, οι παραγωγοί της Ν. Αφρικής να διατηρούν τη δυνατότητα παραγωγής και εµπορίας της φέτας µε την επωνυµία «South Africa Feta» ή «Feta Style» ή «Feta-type»και µε σαφή αναγραφή του τρόπου παραγωγής.

Ουσιαστικά, η «µάχη» της φέτας είχε χαθεί από το 2014, όπου και είχε κλείσει το οριστικό κείµενο της συµφωνίας ενώ έµενε και η τελική επικύρωσή του µε υπογραφές, που θα πραγµατοποιηθεί  στις 10 Ιουνίου στο Kasane της Μποτσουάνα
Τι προβλέπει η Συµφωνία;Σε ό,τι µας αφορά, η ελληνική φέτα και οι ελιές Καλαµάτας, εξαιρούνται της λίστας «προστασίας» ευρωπαϊκών προϊόντων προέλευσης στο κείµενο της Συµφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε Νότια Αφρική (SADC).

Παρόλο που στη συµφωνία περιλαµβάνονται πάνω από 200  ευρωπαϊκά Π.Ο.Π. προϊόντα, στην περίπτωση της φέτας και της ελιάς Καλαµών, υπάρχουν σαφείς υποσηµειώσεις, αφήνοντας ουσιαστικά για πέντε χρόνια το περιθώριο και σε τυριά «τύπου φέτα» ή ακόµα και «φέτα Νοτίου Αφρικής» να κυκλοφορούν


 
Τι έχουµε πετύχει ως τώρα;Αυτό που κατάφερε να «κερδίσει» η χώρα µας στη µάχη της φέτας, ήταν  µια δέσµευση από τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ότι «κατά την µεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ηµεροµηνία έναρξης της συµφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC θα αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης, µε σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συµπεριλαµβανοµένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας» καθώς η συµφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC έχει ολοκληρωθεί από το Σεπτέµβριο του 2014.
Ο Επίτροπος δεσµεύτηκε, να στείλει στην Αθήνα ανώτερους υπάλληλους της Επιτροπής, οι οποίοι θα ενηµερώσουν υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και επαγγελµατίες για το πώς θα εκµεταλλευτούν τη χρηµατοδότηση για την προώθηση της φέτας σε «δύσκολες» αγορές. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν, πως σε κανένα σηµείο της συµφωνίας SADC δεν υπάρχει αναφορά ότι δύναται να υπάρξει αναθεώρηση µετά το πέρας της πενταετίας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία