BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Λύση για την ελιά Καλαμών ζητά και ο Χρήστος Σταϊκούρας

Στην βουλή η επιστολή διαμαρτυρίας των συνεταιριστών από τις Λιβανάτες.

Λύση για την ελιά Καλαμών ζητά και ο Χρήστος Σταϊκούρας

1
0

Εξηγήσεις αναφορικά με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μην προχωρήσει τελικά σε λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με την ελιά Καλαμών, εγγράφοντάς την στον εθνικό κατάλογο ζητά με ερώτησή του στην βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους ανάκλησης της σχετικής απόφασης, προωθώντας στη βουλή, επιστολή διαμαρτυρίας του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λιβανατών.

Σημειωτέον πως εξηγήσεις από το Βαγγέλη Αποστόλου, για την απόφαση που ανακάλεσε ζήτησε με επιστολή που απέστειλε στις 6 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λιβανατών.

«Κύριε Υπουργέ τι έγινε και σε μια εβδομάδα μέσα ανακαλέσατε την απόφαση του Υπουργείου; Τι παιχνίδια παίζονται σε βάρος πρώτα των αγροτών; Δεν μπορεί να μην γνωρίζετε το θέμα, ποιος σας “κατάφερε” να αλλάξετε την απόφαση; Εσείς πρέπει να υπερασπίζεστε τους Έλληνες αγρότες και όχι να φέρνετε εμπόδια σε ένα αγροτικό προϊόν που εξάγεται σε εκατό χώρες και από αυτό ζουν χιλιάδες αγρότες. Με την απόφαση σας αυτή στην ουσία ευνοείτε άλλες χώρες Τουρκία-Αίγυπτο-Μαρόκο που πουλάνε ελιές αμφιβόλου ποιότητας με την ονομασία “KALAMATA OLIVES” . Κύριε Υπουργέ τιμωρείτε τους Έλληνες αγρότες και δίνετε συνάλλαγμα σε αγρότες άλλων ανταγωνιστικών χωρών;», επισημαίνουν στο κείμενο της επιστολής τους. 

Βλέπουν μείωση εξαγωγών οι Λάκωνες

Κίνδυνο μείωσης των εξαγωγών, γεγονός που θα σημάνει μείωση της υπεραξίας που διέθετε μέχρι σήμερα το προϊόν, βλέπουν οκτώ επιχειρήσεις του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίες στις 9 Ιανουαρίου απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσκακαλώτο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους βουλευτές του νομού Λακωνίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το επιμελητήριο, την ΔΟΕΠΕΛ και την ΠΕΜΕΤΕ. 

Οι επιχειρήσεις ζητούν επίσης,

-τη μη διαγραφή του συνώνυμου «Καλαμάτα» της ποικιλίας από τον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, όπως ισχύει σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4044/Β/16.12.16, άλλως να εφαρμοσθεί η απαγόρευση της χρήσης της ονομασίας, της ποικιλίας «Καλαμάτα»/Kalamata Olives από όλα τα σημεία εξόδου της χώρας, καθώς ήδη συμβαίνει στο νομό Λακωνίας, ώστε να μην υφίστανται οι επιχειρήσεις του νομού αθέμιτο ανταγωνισμό. 

-τον αυστηρό έλεγχο και των προδιαγραφών του προϊόντος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα»/PDO «Elia Kalamata», (όχι μόνο της ονομασίας), όπως αυτές καθορίζονται στην απόφαση αναγνώρισης του (αλατότητα, υγρό πλήρωσης, κ.ά), καθώς και του συνόλου των ποσοτήτων που διακινούνται ετησίως από το νομό Μεσσηνίας, ως προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», καθώς μπαίνει πλέον σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων του νομού.

Την επιστολή υπογράφουν οι επιχειρήσεις Sativa ΑΕΒΕ, Agrosparta, Ελαία Γη ΑΕ, Αγγελόπουλος-Μαυροειδής, ΑΛΕΑ α.β.ε, Γεώργιος Βλάχος, Σπάρτα Γκουρμέ ΑΒΕΓΕΤ, Κεφαλάς Σπάρτη ΑΕ.

Αναλυτικά η ερώτηση Σταϊκούρα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία