BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Η ζήτηση για ζωοτροφές αναζωογονεί την αγορά σκληρού, κολλημένη και πάλι η αγορά του εκκοκκισμένου

Η ζήτηση από τη ζωοτροφή (κοτοπουλάδες) για το σκληρό σιτάρι στην ελληνική αγορά έχει ενισχύσει τις τιμές για τις χαμηλές ποιότητες, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί αγοραστές να έχουν ανεβάσει τις τιμές τους γύρω στα 208 ευρώ ο τόνος FOB λιμάνι μας. Ωστόσο δεν ισχύει ακόμα το ίδιο για τις καλές ποιότητες, καθώς οι Ιταλοί επί της ουσίας δεν καίγονται να βάλουν ποιοτικά σιτάρια της ελληνικής σοδειάς στο χαρμάνι τους.

sitari2_2

24
0

Ως αποτέλεσμα ακόμα οι τιμές στην εξαγωγή βρίσκονται στα 215 ευρώ ο τόνος FOB. Μάλλον θα χρειαστεί άλλος καταλύτης, όπως για παράδειγμα η πιθανότητα ενός διαγωνισμού της Τυνησίας, για να σημειωθεί κάποια άνοδος και στα ποιοτικά σκληρά.

Ταυτόχρονα, κολλημένη δείχνει και πάλι η αγορά του εκκοκκισμένου. Εν μέρει αυτό είναι φυσιολογικό καθώς πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, όλοι προσπαθούν να κλείσουν τις ανοιχτές τους υποχρεώσεις (φορτώσεις, πληρωμές κτλ) παρά να προβούν σε νέες αγορές.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά ελαιολάδου σχηματίζεται μια ψαλίδα που φτάνει το 1,50 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα, όσο εν όψει της ισπανικής παραγωγής, η οποία δεν έχει διαθέσει ακόμα σοβαρές ποιότητες, το κλίμα είναι υποτονικό.

Στο αγελαδινό γάλα, η μια γαλακτοβιομηχανία μετά την άλλη σπρώχνουν τις τιμές προς τα κάτω, καταδικάζοντας επί της ουσίας τους παραγωγούς σε οικονομική ασφυξία.

Τέλος, το ρύζι γεννά προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα τιμών, ιδίως από τις αρχές του 2019 και μετά, λόγω μεγάλης ζήτησης.

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία