BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανοίγουν δουλειές στο σκληρό τη νέα σεζόν, ενώ το βαμβάκι δεν αρκεί να καλύψει την ζήτηση για ίνες το 2025

Έντονη εμπορική δραστηριότητα εντοπίζει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC), σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, με τον Δείκτη Σιτηρών και Ελαιούχων Σπόρων του Συμβουλίου να σημειώνει αύξηση κατά 1% συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση που είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο, αποτυπώνοντας κέρδη για το καλαμπόκι και το  σιτάρι. Οι αναμενόμενες αυξήσεις τόσο στις αποδόσεις όσο και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κατά την επερχόμενη εμπορική περίοδο 2019-2020, θα έχουν ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού να φτάσει τους 751 εκατ. τόνους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του IGC.

cotton_2

Χρήστος Διαμαντόπουλος

9
0

Στο πλαίσιο αυτό, η ζήτηση για ζωοτροφές θα συνεχίσει να επεκτείνει την κατανάλωση, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 1% σε σχέση με τα φετινά δεδομένα, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να παραμείνουν σταθερά, αφού, παρά το γεγονός ότι θα μειωθούν σε μεγάλους εξαγωγείς, όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία, θα ισορροπήσουν δεδομένης της μεγάλης συγκέντρωσης στην Κίνα. Πρόκειται πάντως για μια αύξηση της παραγωγής κατά 2%, που μεταφράζεται σε 13 εκατ. τόνους, συγκριτικά με την τρέχουσα εμπορική χρονιά, η οποία ωστόσο θα απορροφηθεί αμέσως, αφενός εξαιτίας των λιγότερων αρχικών αποθεμάτων, τα οποία θα βρίσκονται στους -7 εκατ. τόνους, αφετέρου λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κατανάλωσης, που διαμορφώνεται στους +6 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IGC. Για τον λόγο αυτόν, κατά πάσα πιθανότητα, τα τελικά αποθέματα θα παραμείνουν αμετάβλητα, στο κλείσιμο της περιόδου.

Βαμβάκι με ζήτηση

Η συνολική ζήτηση για ίνες θα φτάσει ως το 2025 τους 121 εκατ. τόνους, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον τομέα του βάμβακος. Την παραπάνω εκτίμηση έκανε η γραμματεία της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC) σε συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Στο συνέδριο αυτό, η γραμματεία του ICAC παρουσίασε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τομέας, καθώς και έξυπνες και βιώσιμες λύσεις. Εκεί υποστηρίχθηκε πως μέχρι το 2025, η ζήτηση από τη βιομηχανία για ίνες θα αυξηθεί κατά 25,5 εκατ. τόνους, κάτι που μεταφράζεται σε μια αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν  κατανάλωσης στα 4 κιλά, ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε και το 2007. Η βιομηχανία βάμβακος θα είναι σε θέση να καλύψει μόλις το 28% της συνολικής ζήτησης σε ίνες, που θα είναι όπως αναφέρεται πάνω από 121 εκατ. τόνοι ως το 2025.

Την ίδια στιγμή η παγκόσμια παραγωγή βάμβακος, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά μόλις 5,3 εκατ. τόνους, εφόσον οι καλλιέργειες σε Ινδία και Υποσαχάρια Αφρική προσέγγιζε τις μέσες αποδόσεις που επιτυγχάνονται και στον υπόλοιπο κόσμο. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, 2018/2019, η ICAC την υπολογίζει στους 26,12 εκατ. τόνους, μειωμένη σε σχέση με τους 26,75 εκατ. τόνους της προηγούμενης περιόδου, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην συρρίκνωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, την περιορισμένη πρόσβαση σε νερό καθώς και τις περιορισμένες αποδόσεις που είχαν φέτος περιοχές στις ΗΠΑ. Τααυτόχρονα, οι ρυθμοί αύξησης της κατανάλωσης έχουν επιβραδύνει,

Πάντως, στους 26,80 εκατ. τόνους, η κατανάλωση ξεπερνά σε κάθε περίπτωση την παραγωγή. Έτσι, τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν, οδηγώντας σε μια σταθεροποίηση ή ακόμα και μικρή αύξηση των τιμών μέχρι το τέλος της περιόδου. Πάντως, αν και τα αποθέματα βάμβακος έχουν μειωθεί στην Κίνα, σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο αναμένεται να αυξηθούν. Σημειώνεται πως τα τελικά αποθέματα υπολογίζονται κοντά στους 18,2 εκατ τόνους, σαφώς μειωμένα συγκριτικά με τους 18.8 εκατ. τόνους που υπήρχαν στο τέλος της προηγούμενης σεζόν.  

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Beer & Brunch
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία