BACK TO
TOP
Αγορά Ακινήτων

Πιθανή η απώλεια ενισχύσεων για ενοικιαστές γης

Παραδοχή Αποστόλου για τον κίνδυνο απώλειας ενισχύσεων των ενοικιαστών γης χωρίς ευθύνη των παραγωγών.

0
0

Απόλυτη παραδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στο ενδεχόμενο απώλειας ενισχύσεων των νέων αγροτών και ενοικιαστών αγροτική γης χωρίς την ευθύνη των παραγωγών. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή νομού Ηρακλείου και γραμματέα της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός αποδέχτηκε επιπλέον την πρόταση Κεγκέρογλου για συνεργασία με τους Έλληνες  Ευρωβουλευτές, προκειμένου να θέσουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Κεγκέρογλου, ξεκινώντας την ερώτηση  του υποστήριξε πως δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί και κυρίως νέοι αγρότες, που έχουν ενοικιάσει αγροτική γη και πολλοί απ’ αυτούς έχουν ενταχθεί σε προγράμματα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την απώλεια επιδότησης, χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμία ευθύνη.

Συγκεκριμένα, όπως έχουν ενημερωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ενοικιαστές από φέτος, χάνουν τα δικαιώματα τους για επιδότηση, αλλά δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν ούτε οι ιδιοκτήτες που τους ενοικίασαν τις αγροτικές εκτάσεις, εάν έχουν ενοικιάσει όλη τους την περιουσία και προφανώς δεν έλαβαν επιδότηση πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια (φόρμα 6).

Στις περιπτώσεις πάλι που μπορεί να διεκδικηθεί η επιδότηση από τους ιδιοκτήτες γης, εφόσον συνεχίζουν να παίρνουν επιδοτήσεις, προκύπτει πρόβλημα με τους νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα πχ. βιολογικής γεωργίας και πρότρεψε τον Υπουργό να αναλάβει δράση προκειμένου να πειστεί ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος  να εξετάσει το θέμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης του σοβαρού αυτού λάθους εντός του τρέχοντος έτους και να μην παραπεμφθεί όπως έχει εξαγγελθεί από τον Υπουργό, μετά το 2017.

Βέβαια, ο Βουλευτής υποστήριξε πως: «το θέμα μπορούσε  να έχει λυθεί, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο 2015, χωρίς να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξηλώσατε βέβαια, την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά ήταν πλέον αργά, η ζημιά είχε γίνει».

Παράλληλα ο βουλευτής ζήτησε να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε πρόσκληση των ευρωβουλευτών, οι οποίοι με τη σειρά τους να θέσουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο για εξεύρεση λύση.

Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και τον κίνδυνο απώλειας ενισχύσεων χωρίς την ευθύνη των παραγωγών.

Τέλος, μετά από την επιμονή του προέδρου της Βουλής, κ. Κακλαμάνη αποδέχτηκε τη πρόταση του κ. Κεγκέρογλου για συνεργασία με τους Έλληνες  Ευρωβουλευτές, προκειμένου να θέσουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία