BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

H συµβολαιακή στο Συνέδριο για τα Agricommodities

Τραπεζική χρηµατοδότηση για κάλυψη πραγµατικών και ιδίως παραγωγικών αναγκών του αγρότη και της επιχείρησης και πυκνή ανακύκλωση των διαθεσίµων, θέτουν ως στόχο τα διευρυµένα πλέον προγράµµατα συµβολαιακής γεωργίας της Πειραιώς, σύµφωνα µε τον Ιωάννη Χανιωτάκη, διευθυντή Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τοµέα της Τράπεζας.

H συµβολαιακή στο Συνέδριο για τα Agricommodities

1
0

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, στο Συνέδριο για τα Αγροτικά Εµπορεύµατα (Agricommodities) που διοργάνωσε το περιοδικό Plant της «Boussias Communications» την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα µε χορηγούς επικοινωνίας την Agrenda και το Agronews, αναδείχτηκε η σηµασία του προγράµµατος συµβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς δεδοµένων των δοµικών προβληµάτων της ελληνικής γεωργίας (µη ορθολογική εκµηχάνιση, εξάρτηση παραγωγής από τις επιδοτήσεις σε σηµαντικό βαθµό και έλλειψη κατάρτισης και πνεύµατος συνεργασίας).

«Ο τοµέας δεν έχει ούτε τα χαρακτηριστικά µιας δυτικής χώρας ούτε µιας αναπτυσσόµενης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χανιωτάκης, τονίζοντας ότι πέραν των δοµικών προβληµάτων της ελληνικής γεωργίας, υπάρχουν προβλήµατα που σχετίζονται µε τους περιορισµένους δεσµούς εµπιστοσύνης µεταξύ παραγωγών και επιχειρήσεων, την έλλειψη συντονισµού στην αλυσίδα εµπορίας προϊόντων και την παροχή ρευστότητας σε όλα τα στάδια. Εξίσου σηµαντικά είναι και τα προβλήµατα που σχετίζονται µε την έλλειψη εξασφάλισης του παραγωγού ότι θα πουλήσει τα προϊόντα που παράγει σε προκαθορισµένες τιµές που καλύπτουν το κόστος, τη δυσκολία διαχείρισης του κόστους παραγωγής, τη δυσκολία ευθυγράµµισης της αλυσίδας, καθώς και τη δυσκολία προγραµµατισµού των εξαγωγών από την πλευρά των επιχειρήσεων. Σε σχέση µε τη χρηµατοδότηση των παραγωγών, υπήρχαν σοβαρές δυσκολίες για τους καλλιεργητές στην πρόσβαση χρηµατοδότησης οι οποίες σχετίζονταν τόσο µε το χαµηλό εισόδηµα όσο και µε τις διασφαλίσεις, καθώς για να πάρει κάποιος ένα δάνειο 15.000 ευρώ έπρεπε οπωσδήποτε να έχει εµπράγµατες διασφαλίσεις.

Όπως προσθέτει ο κ. Χανιωτάκης, «τα αγροτικά δάνεια λειτουργούσαν µε αναποτελεσµατικό τρόπο καθώς τα κεφάλαια χρησιµοποιούνταν για διευρυµένο χρονικό διάστηµα πέραν της περιόδου των παραγωγικών αναγκών και ως εκ τούτου µε αυξηµένη επιτοκιακή επιβάρυνση. Επίσης, οι παραγωγοί δεν µπορούσαν να κάνουν οικονοµικό προγραµµατισµό, καθώς δεν γνώριζαν σε ποια τιµή θα διέθεταν την παραγωγή τους και το αν και πότε θα πληρωθούν.

 

Η αγορά σκληρού σίτου στο Συνέδριο Agricommodities

Στο κίτρινο χρώµα και στην απουσία µαύρων στιγµάτων δίνει σηµασία η γνωστή εταιρεία ζυµαρικών Barilla κατά την προµήθεια των πρώτων υλών της, στις οποίες το µεγαλύτερο µερίδιο έχει το σκληρό σιτάρι. Τα χαρακτηριστικά της προτιµητέας απ’ την εταιρεία πρώτης ύλης επισηµάνθηκαν κατά την οµιλία του Κώστα Θεοχαρίδη, υπεύθυνο αγορών πρώτων υλών της Barilla Hellas στο Συνέδριο Agricommodities που διοργανώθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Ο κ. Θεοχαρίδης µίλησε για τη διαχείριση κινδύνου στην αγορά σκληρού σίτου, το οποίο όσον αφορά τις ποσότητες καλύπτει µικρό µερίδιο σχετικά µε τα υπόλοιπα δηµητριακά (καλαµπόκι, µαλακό σιτάρι), καθώς παράγονται 35-40 εκ. τόνοι παγκοσµίως, έναντι 700 και 650 για καλαµπόκι και µαλακό αντίστοιχα.

Ως γνωστόν, η Ευρώπη είναι η πρώτη χώρα όσον αφορά την παραγωγή, αλλά είναι εισαγωγική αγορά, σε αντίθεση µε τη Β. Αµερική που διακρίνεται για τις εξαγωγές της και είναι κυρίαρχη στην παγκόσµια αγορά, ειδικά όσον αφορά τις καλές ποιότητες.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι του Οργανισµού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ασφαλιστικών εταιρειών, µεσίτες ασφαλίσεων, ειδικοί του διεθνούς εµπορίου κ. ά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία