BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Ο φόρος στο κρασί μετατρέπει τα οινοποιεία σε προβληματικές επιχειρήσεις

Την ανυποχώρητη απόφαση του κλάδου να αγωνιστεί για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί επανέλαβε αντιπροσωπεία των 3 οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) που επισκέφθηκε τη Βουλή και επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα με αφορμή το πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Ο φόρος στο κρασί μετατρέπει τα οινοποιεία σε προβληματικές επιχειρήσεις

21
0

Όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους οι κ.κ. Γιάννης Βογιατζής (πρόεδρος ΕΔΟΑΟ), Χρήστος Μάρκου (πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ) και Μαρία Τριανταφυλλοπούλου (μέλος Δ.Σ. ΣΕΟ), η απόφαση για τον ΕΦΚ πρέπει άμεσα να αποσυρθεί καθώς απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των οινοποιείων σε πρώτη φάση και της αμπελουργίας αναπόφευκτα ως παρεπόμενη συνέπεια. Επισήμαναν επίσης την καθολική αντίθεση του κλάδου, όπως εκφράστηκε σε 9 ευρείες συσκέψεις σε μεγάλες αμπελουργικές περιοχές. Στις συσκέψεις συμμετείχαν βουλευτές, εκπρόσωποι δήμων και περιφερειών και το σύνολο των παραγωγικών φορέων, κάτι που μαρτυρά τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικοπολιτικής πλειοψηφίας γύρω από το αίτημα της κατάργησης του ειδικού φόρου στο κρασί.

Σημειώνεται ότι σήμερα, σε συνέχεια της προσφυγής στο ΣτΕ, έγινε παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κατάθεση υπομνήματος για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Είναι η πρώτη φορά, λένε οι φορείς του κλάδου, εδώ και δεκαετίες που υπερσύγχρονες επιχειρήσεις όπως τα οινοποιεία, ενός εκ των βασικών ελληνικών προϊόντων με μοναδική ιστορική διαδρομή και συμβολή στην οικονομία, εξαναγκάζονται ουσιαστικά, από μια παράλογη και άδικη απόφαση της Πολιτείας, να προβούν σε μια τέτοια δραματική διαμαρτυρία.

 

Το ψήφισμα

Της 25ης Ιανουαρίου του αμπελοοινικού κλάδου

ΟΧΙ στην επιβολή ΕΦΚ στο κρασί

ΟΧΙ στο νόμο που δυναμιτίζει τα θεμέλια της αμπελοκαλλιέργειας και των οινοποιείων

Τα οινοποιεία της χώρας ,  σήμερα 25 Ιανουαρίου και για πρώτη φορά σε συνθήκες ειρηνικής περιόδου στη νεώτερη ιστορία, θα μείνουν κλειστά. Δεν πρόκειται για απεργία των εργαζομένων, ούτε για ανταπεργία των οινοποιών. Τα οινοποιεία δεν θα ανοίξουν στέλνοντας ένα δραματικό σήμα κινδύνου, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα στην πλειονότητά τους με την απειλή ενός οριστικού «λουκέτου», για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία.

Από τις αρχές του έτους, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή  η απόφαση που τελείως ασυλλόγιστα πήρε η κυβέρνηση για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, οι οινοποιητικές μονάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν  έναν ωκεανό προβλημάτων που μπλοκάρει τη λειτουργία τους και παραλύει κάθε δραστηριότητά τους. Ήδη, από το  πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης διαμορφώθηκε η εξής πραγματικότητα:

* Εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις τους και κάθε εμπορική δραστηριότητα.

* Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν.

* Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου ενώ διανύουμε περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού δανεισμού και τέθηκε θέμα επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές.

Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, η  εφαρμογή του νόμου για τον ειδικό φόρτο κατανάλωσης  αποδεικνύεται  αφετηρία μιας βίαιης μετατροπής των οινοποιείων σε προβληματικές επιχειρήσεις, που προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.

Η σημερινή δυσοίωνη πραγματικότητα  θα είχε αποφευχθεί και η οινική αγορά δεν θα είχε οδηγηθεί σε διαλυτικές καταστάσεις αν είχαν εισακουστεί οι έγκαιρες και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις των οργανώσεων του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ). Και οι τρεις οργανώσεις  κάλεσαν εξαρχής και με μια φωνή την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόφαση για τον ΕΦΚ, επισημαίνοντας ότι είναι άδικη, κινείται στον αντίποδα του ευρωπαϊκού πνεύματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα αποδειχθεί πρακτικά ανεφάρμοστη και θα προκαλέσει μόνο προβλήματα στην επιδίωξη ενός αμφίβολου εσόδου.

Ο κλάδος δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δεκάδες φωνές που ενώθηκαν με τη δική του: το σύνολο των κλαδικών οργανώσεων και των παραγωγικών φορέων, τα επιμελητήρια, ο ΣΕΒ, οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί φορείς Οίνου (COPA-COGECA και CEEV), δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμη και κυβερνητικά στελέχη  αναγνώρισαν κι αναγνωρίζουν ότι η απόφαση για τον ΕΦΚ είναι άδικη, αιτία μόνο δεινών.

Το μέτρο, ωστόσο, εφαρμόζεται πεισματικά, κι ας  έχουν καταστεί  πασίδηλα  τα καταστροφικά αποτελέσματά του και ας  απορρυθμίζεται ταχέως η οινική αγορά με τελικό αποτέλεσμα τη διακίνηση κρασιών χωρίς παραστατικά γεγονός που έχει επιπτώσεις στον αμπελοοινικό τομέα, στην τοπική και στην εθνική οικονομία ενώ άμεσες θα είναι και η επιπτώσεις στην καλλιέργεια της αμπέλου.

Το σημερινό προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων  είναι η πρώτη από τις ενέργειες των οργανώσεων του κλάδου στον  αγώνα τους κατά της παράλογης φορολόγησης του κρασιού. Παράλληλα προσφεύγουν  στο ΣτΕ κατά του νόμου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις με στόχο την αναστολή εφαρμογής και την κατάργηση του. Οι έλληνες οινοποιοί και αμπελουργοί καθώς και οι εργαζόμενοι στον οινικό τομέα  θα αγωνιστούν σε όλα τα πεδία και με όλα τα μέσα, ενωτικά κι ανυποχώρητα.

Η μάχη για τα οινοποιεία είναι μια μάχη επιβίωσης με ευρύτερη διάσταση. Δεν  αφορά μόνο στον κλάδο αλλά και κάθε φορέα με ευθύνη για την πορεία του τόπου. Τα οινοποιεία, μαζί με τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, αποτελούν ένα από τα τελευταία αναχώματα στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια. Αν χαθούν, το κόστος θα είναι βαρύ για τη χώρα. Εκατοντάδες τοπικές κοινωνίες θα καταρρεύσουν και μαζί ένα νήμα πολιτισμικής συνέχειας θα έχει κοπεί. Η Ελλάδα της περιφέρειας δεν θα είναι ίδια, ακόμη  ένα βήμα προς την ερημοποίησή της θα έχει συντελεστεί.

ΕΔΟΑΟ – ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ


Εκδήλωση των οινοποιών Βορείου Ελλάδας κατά του ΕΦΚ στο κρασί

Κίνδυνο λουκέτου φοβούνται οι οινοποιητικές επιχειρήσεις

Πρόβλημα βιωσιμότητας και κίνδυνο «λουκέτου» θα αντιμετωπίσει η πλειονότητα των ελληνικών οινοποιητικών επιχειρήσεων αν δεν ακυρωθεί η άδικη όπως καταγγέλλεται νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, το οποίο αντιμετωπίζεται πλέον σαν αλκοολούχο ποτό και όχι σαν αγροτικό προϊόν. Ήδη, πάντως, οι φορείς του κλάδου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της ρύθμισης, ενώ παράλληλα έγινε παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κατάθεση υπομνήματος για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.

«Οι οινοποιοί είναι με τη θηλιά στο λαιμό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος Στέλιος Κεχρής, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει διότι «αν δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις μίας άδικης απόφασης, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για λαθρεμπόριο, εφόσον εμφιαλώσουν και πουλήσουν, είτε στην αγορά, είτε σε διακινητή».

Παρουσία εκπροσώπων από 40 και πλέον οινοποιεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλίας, που βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της ΕΝΟΑΒΕ είπε ότι «κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν ότι γίνεται μεγάλος θόρυβος για την επιβολή ΕΦΚ 20 λεπτών ανά λίτρο. Το κόστος από το μέτρο, όμως, είναι πάρα πολύ μεγάλο και γίνεται εξοντωτικό για τους μικρούς οινοποιούς, ενώ, ήδη, κτυπάει όσους κάνουν εξαγωγές σε τρίτες χώρες και είχαν ήδη κλεισμένες συμφωνίες».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση, τα περισσότερα κρασιά, σε ποσοστό 85% - 90% του συνόλου που παράγονται στην Ελλάδα, φεύγουν από το οινοποιείο στην τιμή του 1 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει πως η επιβάρυνση με αυτά τα επιπλέον 20 λεπτά, καθίσταται σημαντική. Πολλώ δε μάλλον όταν η πρώτη ύλη, δηλαδή τα σταφύλια, πωλούνται στη τιμή των 30 λεπτών το κιλό.

Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι ο ΕΦΚ για τις πωλήσεις του προηγούμενα μήνα, θα καταβάλλονται στις 25 του επόμενου και πως εάν κάποιος οινοποιός δεν θέλει να προκαταβάλει τον ΕΦΚ, τότε πρέπει να συστήσει φορολογική αποθήκη. Αυτό σημαίνει ότι ο οινοποιός θα πρέπει να καταθέσει τραπεζική εγγυητική επιστολή υπέρ του δημοσίου, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ και να κάνει ογκομέτρηση όλων των δεξαμενών και περιεκτών, σε μια τεχνική διαδικασία με σημαντικό κόστος.

«Θα πρέπει να έχει άτομο ειδικό που θα τηρεί ως και 13 βιβλία για το τελωνείο, ανάλογα με το είδος και τη συσκευασία του κρασιού και θα υποβληθεί αναγκαστικά και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και προϊόντος», επισημάνθηκε από τους ειδικούς.

Να μην ανοίξει η «κερκόπορτα»

Την έντονη αντίθεσή του στο μέτρο εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ζητώντας να αντιμετωπιστεί το κρασί όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές οινοπαραγωγικές χώρες, δηλαδή σαν αγροτικό προϊόν και όχι σαν αλκοολούχο.

«Αν θέλουν να επιβάλλουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, σε ένα αγροτικό προϊόν, γιατί επιλέγουν το κρασί και δεν προτιμούν το λάδι; Είναι θέμα αρχής. Αυτή η κερκόπορτα με τον ΕΦΚ στα αγροτικά προϊόντα δεν πρέπει να ανοίξει», υποστήριξε ο δήμαρχος και διευκρίνισε ότι «το κρασί δεν είναι αλκοολούχο. Δεν μπορούν σε μία παραγωγό χώρα που βασίζεται στην αγροτική οικονομία, να επιβάλλουν τέτοια φορολογική και τελωνειακή μεταχείριση».

Ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου & Οίνου, Αγησίλαος Ραψανιώτης υποστήριξε ότι ο κλάδος που φέρνει συνάλλαγμα 600 εκατ. ευρώ, θα πληγεί σοβαρά από τον φόρο αυτό, ενώ και το κράτος τελικά δεν θα συγκεντρώσει τα έσοδα που υπολογίζει, επειδή θα ανθίσει η παραοικονομία.

«Περιμένουν να εισπράξουν περί τα 52 εκατ. ευρώ, αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα συγκεντρώσουν ούτε 30 εκατομμύρια. Με την υπουργική απόφαση ρίχνουν μεγάλο βάρος στο κλάδο» σημείωσε και αποκάλυψε πως ο Oινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου πρέπει για ένα έτος να καταβάλλει περί τα 1,7-1,8 εκατ.  ευρώ ΕΦΚ, ενώ για τη μέτρηση της κάθε δεξαμενής, θα πρέπει να πληρώσει από 80.000-100.000 ευρώ, πλέον το λειτουργικό κόστος του συστήματος.

Να μην διαχωριστεί το κρασί από την έννοια του αγροτικού προϊόντος, επέμεινε και ο κ. Στέλιος Μπουτάρης, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη. «Το κρασί δεν είναι αλκοολούχο ποτό. Τί θα κάνουν αύριο, θα βάλουν ΕΦΚ και στις τομάτες ή στα ροδάκινα; Και ποιος μας λέει ότι μετά από μερικούς μήνες, όταν δε θα έχει η διοίκηση τα έσοδα που θέλει, δεν θα αυξήσουν τον ΕΦΚ;» διερωτήθηκε.

Όλες οι οργανώσεις οίνου που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, εξάλλου, επικαλούμενες την κοινοτική νομοθεσία δήλωσαν αποφασισμένες να παλέψουν μέχρι την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, αλλιώς, όπως προειδοποίησαν, η αναβάθμιση και ανάπτυξη του κλάδου οίνου που έχει επιτευχθεί σταδιακά στα τελευταία 30 χρόνια, θα τιναχτεί στον αέρα.

Στη συνάντηση της Δευτέρας, που συνδυάστηκε και με το πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων στη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ΕΦΚ, παρέστησαν, επίσης, γνωστοί οινοποιοί όπως ο Γιώργος Τσάνταλης, ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου και ο αποσταγματοποιός και οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος. Υπενθυμίζεται πως οι οργανώσεις του κλάδου (σ. σ. ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) προσέφυγαν στο ΣτΕ και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, όπως και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου διεξαχθεί η συζήτηση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία