BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Στων πολλών μικρών προμηθευτών τις πλάτες ψάχνει για τη σωτηρία του ο Μαρινόπουλος

Σε συμπαιγνία χωρίς τέλος σε βάρος των χιλιάδων μικρής εμβέλειας προμηθευτών που τροφοδοτούσαν τα τελευταία χρόνια με τα προϊόντα τους τη αλυσίδα, εξελίσσεται το θέμα του Μαρινόπουλου, όπως φάνηκε και από τις ιδιότυπες συμμαχίες που διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια συζήτησης στο αρμόδιο δικαστήριο της αίτησης μέτρων προστασίας από τους πιστωτές (γνωστή ως διαδικασία του άρθρου 99).

Στων πολλών μικρών προμηθευτών τις πλάτες ψάχνει για τη σωτηρία του ο Μαρινόπουλος

2
0

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι υπέρ της χορήγησης προστασίας στον Μαρινόπουλο τάχθηκαν οι μεγάλοι προμηθευτές, όπως για παράδειγμα η Coca –Cola 3E, η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος και  Τυράς ΑΕ, η Ολυμπιακή Ζυθοποιεία κ.α.

Αντίθετα, μικρότερες συνεργαζόμενες εταιρείες από τον κλάδο των τροφίμων και αγροτικοί συνεταιρισμοί, μεταξύ των οποίων η Οικογένεια Στεργίου, η Creta Farms, η Λουξ – Μαρλαφέκας, οι Μύλοι Λούλοι, η Κρι – Κρι κ.α. ζήτησαν να απορριφθεί η αίτηση και να απαγορευθεί οποιαδήποτε μεταβίβαση στοιχείων του Μαρινόπουλου.

Τελικά, στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής 1ης Ιουλίου το Πρωτοδικείο Αθήνας, εξέδωσε  προσωρινή διαταγή, βάσει της οποίας γίνεται εν μέρει δεκτό το αίτημα της Μαρινόπουλος για προστασία από τους πιστωτές σε ότι αφορά τυχόν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, τουλάχιστον μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να εκδικασθεί το κύριος μέρος της σχετικής αίτησης.

Είναι σαφές ότι μέχρι επί της ουσίας θα πρέπει να αποσαφηνισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων η εν λόγω αλυσίδα λιανικής με τα 1.022 καταστήματα, τους 11.000 υπαλλήλους και τα 1,8 δισεκατομμύρια οφειλές, θα μπορούσε να βρει διέξοδο, πιθανότατα βάσει στρατηγικού επενδυτή και εισροής νέων κεφαλαίων και να συνεχίσει τη λειτουργία του. Ο φόβος που υπάρχει στην αγορά είναι ότι όλο αυτό, δηλαδή η δημόσια αναγνώριση της δυσμενούς οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος Μαρινόπουλου και η αίτηση μέτρων προστασίας από τους πιστωτές, έχει να κάνει με την άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης στους 3.000 και πλέον προμηθευτές, να αποδεχθούν τη μέγιστη δυνατή απομείωση, δηλαδή ισχυρό «κούρεμα» των απαιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι όποιες συζητήσεις για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο υπάρχον σχήμα.

 

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών

(τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων)

Προσωρινές διαταγές


Το Δικαστήριο αποτελούμενο από τους Δικαστές Αικατερίνη Α. Παπαδημητροπούλου, Πρόεδρο Πρωτοδικών, Χαράλαμπο Γεωργακόπουλο, Πρωτοδίκη, και Θεόδωρο Σταματόπουλος Πρωτοδίκη, αφού άκουσε τους πληρεξούσιους δικηγόρους των παρασταθέντων διαδίκων, των κυρίως και πρσθέτως παρεμβαινόντων και έλαβε υπόψη του τα έγγραφα που προσκομίστηκαν

ΣΥΝΕΚΔΙΚΑΖΕΙ αντιμωλία των διαδίκων (α) το υποβληθέν δια της από 27/6/2016 υπ’ αριθμ. κατάθ. δικογρ. 34832/659/28-6-2016 αίτησης προληπτικών μέτρων αίτημα της αιτούσας εταιρείας με την επωνυμία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» περί χορήγησης προσωρινής διαταγής, (β) τα υποβληθέντα δε σχετικά αιτήματα δια των προφορικά ασκηθεισών πρόσθετων παρεμβάσεων και των προφορικά και δια δικογράφων ασκηθεισών κύριων παρεμβάσεων.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ό,τι κρίθηκε απορριπτέο.

ΔΕΧΕΤΑΙ (α) εν μέρει το αίτημα της αιτούσας περί χορήγησης προσωρινής διαταγής και (β) εν μέρει της ασκηθείσες – κύριες και πρόσθετες παρεμβάσεις, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα κατωτέρω και ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ μέχρι τη συζήτηση της αιτήσεως κατά τη προσδιορισθείσα (κατά προτίμηση) δικάσιμο στις 21 Σεπτεμβρίου του έτους 2016 και υπό τον όρο συζήτησής της τότε:

(1) ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την αναστολή των ατομικών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της περιουσίας της άνω αιτούσας εταιρίας εκ μέρους των δανειστών της, ΡΗΤΑ εξαιρουμένων των προβλεπομένων κατά νόμο βάσει των διατάξεων του άρθρου 103 παρ. 3 εδαφ. Β’ και γ’ ΠτΚ δικαιωμάτων, καθώς και κάθε φύσεως απαιτήσεων εργαζομένων.

(2) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού της επιχείρησης της αιτούσας εταιρείας.

Το Agronews την Τετάρτη 6 Ιουλίου έγραφε:

«Λαβράκια» έβγαλαν οι ισολογισμοί της Μαρινόπουλος

Ανεξέλεγκτες ταμειακές ροές, ζημιογόνα κλεισίματα και διαρκείς παρατηρήσεις από τους ορκωτούς λογιστές που άλλαζαν ασταμάτητα, αποκάλυψαν οι ισολογισμοί της εταιρείας Μαρινόπουλος για τα έτη 2012-2014 που δημοσιεύθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το euro2day, παρά τα κατά καιρούς φιλόδοξα προγράμματα αναδιάρθρωσης που υλοποιούνταν, η οικονομική αιμορραγία δεν έλεγε να κλείσει και ο μόνος λόγος που κρατούσε στη ζωή τον γνωστό Όμιλο ήταν η δυνατότητά του να αναχρηματοδοτεί τις ολοένα και αυξημένες του υποχρεώσεις, με τις τράπεζες και τους προμηθευτές να βάζουν «γερή πλάτη» (και τώρα να... τρέχουν και να μην φτάνουν).

Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση στα τέλη του 2014 -όπως παρουσιάζεται στις λογιστικές καταστάσεις δείχνει να είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή (πχ ύψος υποχρεώσεων, ληξιπρόθεσμες οφειλές), με αποτέλεσμα να πιθανολογείται βάσιμα πως αν το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι παρενέργειες θα ήταν πολύ λιγότερες και σαφώς πιο διαχειρίσιμες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη των λογιστικών καταστάσεων της τριετίας 2012-2014:

• Τα λειτουργικά αποτελέσματα προ μη επαναλαμβανόμενων κονδυλίων ήταν ζημιογόνα καθ' όλη την περίοδο: -60,2 εκατ. το 2012, -14,9 εκατ. το 2013 και -7,28 εκατ. το 2014.

• Το σύνολο των ζημιογόνων προ φόρων αποτελεσμάτων της τριετίας αθροίζεται στα 132,8 εκατ. ευρώ: -84,2 εκατ. το 2012, -43,6 εκατ. το 2013 και -5,06 εκατ. ευρώ το 2014. Μάλιστα, η σχετικά μικρή ζημία του 2014 είναι αποτέλεσμα λογιστικού τρικ, καθώς η Μαρινόπουλος «αποαναγνώρισε» μονομερώς(!) δανειακές υποχρεώσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ, προβλέποντας το μελλοντικό περιεχόμενο συμφωνίας που θα σύναπτε με το δανειστή της κάποιους μήνες αργότερα...

• Το κυριότερο ωστόσο στοιχείο είναι η συνεχής διόγκωση των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος προς την αγορά. Έτσι, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας (σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων μείον διαθέσιμα) από τα 260 εκατ. του 2012 εκτινάχθηκε στα 427 εκατ. το 2014, χωρίς να υπολογιστούν τα 54 εκατ. ευρώ που «κούρεψε» μόνη της η διοίκηση της εισηγμένης. Επιπλέον, ο λογαριασμός «εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις» της εταιρείας από τα 569 εκατ. του 2012 σκαρφάλωσε στα 630,6 εκατ. στο τέλος του 2013 για να εκτιναχθεί στα 750,6 εκατ. στις 31/12/2014.

• Καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2011-2014 ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν σαφώς χαμηλότερος της μονάδας.

• Στις λογιστικές καταστάσεις μάλιστα που δεν δημοσιεύονταν επί χρόνια, καταγραφόταν και η αναγνώριση της ίδιας της διοίκησης της εταιρείας ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονταν ικανοποιητικά και πως υπήρχε κίνδυνος: «Η ικανότητα της να συνεχίσει τη λειτουργία της ως δρώσα οικονομική μονάδα βασίζεται στην επιτυχημένη προσπάθεια της εταιρείας και της μητρικής της να αναχρηματοδοτήσουν τα υφιστάμενα δάνειά τους και να εξασφαλίσουν επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη των τρεχουσών και μελλοντικών κεφαλαιακών απαιτήσεων της εταιρείας και του ομίλου».

• Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι πως ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για μεγάλες αναχρηματοδοτήσεις δανείων, κατά την περίοδο αυτή δεν λείπουν και οι... εξαγορές αρκετών άλλων εταιρειών.

Τι αποκάλυψε ο έλεγχος;

Από τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων της Μαρινόπουλος για την περίοδο 2011-2014, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Στην έκθεση επί των οικονομικών καταστάσεων, ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει για το 2014 ότι η εταιρεία προέβη σε αποαναγνώριση δανειακών υποχρεώσεων ποσού 54 εκατ. ευρώ με συνέπεια τα αποτελέσματα χρήσεως και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά το ποσό αυτό, ενώ τα δάνεια εμφανίζονται ισόποσα μειωμένα. Επίσης, ο ορκωτός ελεγκτής τονίζει ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που ενδεχομένως δημιουργεί σημαντική αμφιβολία για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και την ικανότητα της να συνεχίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

• Παράλληλα όμως και το 2013, άλλος ορκωτός ελεγκτής από εκείνον του 2014, τονίζει ότι: α) Η καθαρή θέση της εταιρείας εμφανίζεται κατά 33 εκατ. ευρώ αυξημένη, λόγω παρέκκλισης του σχετικού ΔΛΠ περί μισθώσεων β) Η αξία των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, τα αποτελέσματα χρήσεως και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα 14 εκατ. ευρώ γ) Στις απαιτήσεις ποσό ύψους 11 εκατ. ευρώ δεν θεωρείται ανακτήσιο. Ταυτόχρονα, στην έμφαση θέματος, ο ελεγκτής επισημαίνει ότι το κυκλοφορούν ενεργητικό υπολείπεται των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 343 εκατ. ευρώ, στοιχείο το οποίο μαζί με τις ζημιές της χρήσης του 2013 καθιστούν αμφίβολη την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας.

• Αξίζει να τονιστεί ότι οι ορκωτοί ελεγκτές άλλαζαν... σαν τα πουκάμισα: Άλλοι το 2011, η PWC ανέλαβε για την περίοδο 2012-2013 και η Grant Thornton για το 2014.

• Το αποτέλεσμα του 2014 έχει βελτιωθεί (πέρα από την «αποαναγνώριση δανείου» και από τη πώληση της θυγατρικής Guedo Holdings με έδρα την Κύπρο στην επίσης θυγατρική EXPRESS Μ αντί τιμήματος 38 εκατ. ευρώ, από όπου προέκυψε κέρδος ποσού ευρώ 2,65 εκατ. ευρώ.

• Ο λογαριασμός των προμηθευτών για την περίοδο 2012 – 2014 διαμορφώθηκε από τα 570 εκατ. ευρώ στα 751 εκατ. ευρώ το 2014. Αντίστοιχα, τα αποθέματα της εταιρείας κυμάνθηκαν από τα 115 εκατ. ευρώ έως τα 202 εκατ. ευρώ, ενώ το ταμείο της δεν ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ σε καμία από τις παραπάνω χρήσεις.

• Την ίδια περίοδο οι απαιτήσεις της εταιρείας αυξάνονται από τα 257 εκατ. ευρώ το 2012 στα 469 εκατ. ευρώ το 2014.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές τα έτη 2012-2014 ήταν αρνητικές σε κάθε έτος και διαμορφώθηκαν στα -113 εκατ. το 2014 από -50 εκατ. ευρώ το 2013.

• Για το 2014, το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού της εταιρείας υπολειπόταν του συνόλου των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της κατά 161 εκατ. ευρώ. ταυτόχρονα, σε όλα τα προηγούμενα έτη, το κυκλοφορούν ενεργητικό υπολειπόταν πάνω από 300 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων.

• Ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούσε η εταιρεία στη διάρκεια των ετών 2011-2014 μειώθηκε από τους 11.280 σε 9.949 άτομα.

• Αντίστοιχα, την περίοδο του 2011 – 2014, η εταιρεία αύξησε σχεδόν 50% το δίκτυο της αφού από τα 554 καταστήματα το 2011, στο τέλος του 2014 λειτουργούσε συνολικά 705 καταστήματα.

• Τέλος, παρά την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας την περίοδο 2011-2014, οι προβλέψεις της μειώνονται συνεχώς από τα 8,4 εκατ. ευρώ στα 2,6 εκατ. στο τέλος του 2014.

Το Agronews την Τρίτη 5 Ιουλίου έγραφε:

Δεν πωλούνται τα Starbucks λέει ο Μαρινόπουλος

Διαψεύδει προς το παρόν τις φήμες περί πώλησης των καταστημάτων Starbucks, η εταιρεία Μαρινόπουλος σε επίσημη δήλωσή της. Η συζήτηση ωστόσο, αποκαλύπτει την πίεση που της ασκείται προς εξεύρεση άμεσης ρευστότητας
Φρένο στην έντονη φημολογία των ημερών περί πώλησης της γνωστής αλυσίδας Starbucks, επιχειρεί να βάλει η εταιρεία Μαρινόπουλος, διαψεύδοντας κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο αυτό. Η εταιρεία αναφέρει, πως η αυτόνομη λειτουργία των Starbucks συνεχίζεται δυναμικά στο πλαίσιο της υγιούς ανάπτυξής τους. Ωστόσο, κανείς δεν αρνείται το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή, κρύβει την έντονη πίεση που της ασκείται προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα από την ενδεχόμενη πώληση της αλυσίδας

Η ανακοίνωση της εταιρείας Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Α.Ε.Ε., έχει ως ακολούθως: «Στον απόηχο των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, η Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ θα ήθελε να ενημερώσει ότι συνεχίζει δυναμικά την αυτόνομη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων Starbucks κάτω από το πρίσμα μιας υγιούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες της σε καθημερινή βάση.  Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, το ενδεχόμενο σενάριο πώλησης της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών διαψεύδεται κατηγορηματικά».

Η Αgrenda το Σάββατο 2 Ιουλίου έγραφε τα εξής:

Ελεγχόμενη η έκρηξη στη βόμβα Μαρινόπουλου;

Η επανεμφάνιση Σκλαβενίτη και η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν αποτελούν συνθήκη για επαναφορά στην κανονικότητα της αλυσίδας που βρίθει χρεών

Με εξασφαλισµένη την προστασία από τους πιστωτές, η επόµενη µέρα δεν µοιάζει πολύ καλύτερη για τον όµιλο σούπερ µάρκετ Μαρινόπουλου µε το θέµα να είναι τώρα... ποιος θα προστατέψει τους προµηθευτές από τον Μαρινόπουλο.

Οι µέχρι στιγµής εκτιµήσεις θέλουν τα προβλήµατα στην αγορά να παίρνουν µορφή χιονοστιβάδας, καθώς οι απλήρωτοι του Μαρινόπουλου θα υποχρεωθούν να αφήσουν τα δικά τους «ανοίγµατα» σε εν γένει πιστωτές µε αποτέλεσµα να µεγαλώνει ο αριθµός των επιχειρήσεων που σε ορατό χρόνο θα βρεθούν µπροστά σε νέα και µεγάλα οικονοµικά αδιέξοδα.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ονοµατεπώνυµο, καθώς η πιάτσα είναι µικρή και ο καθένας γνωρίζει, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, ποιοι παραγωγοί και µεταποιητικές επιχειρήσεις είχαν συνεργασία µε την εν λόγω αλυσίδα λιανικής, σε τι βαθµό κινούνται οι δοσοληψίες και τι σηµαίνει σε κάθε περίπτωση µια σοβαρή αθέτηση υποχρεώσεων εκ µέρους του Μαρινόπουλου. Στη γκάµα των προµηθευτών της αλυσίδας υπάρχουν πολύ µεγάλες εγχώριες µονάδες από τους τοµείς των κρεάτων, των γαλακτοκοµικών, των συσκευασµένων φρούτων κ.α., δεν λείπουν ωστόσο και µικρότερες επιχειρήσεις έως και µεµονωµένοι παραγωγοί που είχαν µόνιµη συνεργασία, είχαν εγκλωβισθεί σ’ αυτή τη σχέση και δεν κατάφεραν ποτέ να την ξεπεράσουν παρ’ ότι έβλεπαν που πήγαινε το πράγµα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νοικοκυρεµένες εταιρείες και οµάδες παραγωγών που έκαναν χρόνια για να φθάσουν την παραγωγή τους σε ένα ενδιαφέρον επίπεδο και βλέπουν τώρα τα όνειρά τους να γκρεµίζονται από τον… τυχοδιωκτισµό ενός µπακάλη.

 

Σκάνε οι επιταγές

Μικρά τυροκοµεία µε εξαιρετικά προϊόντα, οινοποιητικές επιχειρήσεις µε χρόνια δουλειάς πίσω τους, εταιρείες ζυµαρικών, συσκευαστήρια φρούτων, επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου, οργανωµένα θερµοκήπια και πολλές ακόµη κατηγορίες εταιρειών και επαγγελµατιών έχουν βρεθεί ξαφνικά στο κενό, καθώς, οι επιταγές σκάνε η µια µετά την άλλη, οι διακανονισµοί που είχαν πετύχει έχουν πάει περίπατο και οι πιθανότητες να βρεθεί ένας τρόπος ώστε αυτός ο τόσο µεγάλος επιχειρηµατικός όµιλος να ξαναβρεθεί στα πόδια του έχουν εξανεµισθεί. Η οικογένεια Μαρινόπουλου στις επαφές της µε τους µεγάλους κυρίως προµηθευτές διαβεβαιώνει ότι µετά την δικαστική απόφαση στο πλαίσιο άρθρου 99, περί προστασίας από τους πιστωτές θα έχει το χρόνο ώστε να ολοκληρώσει την αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων που θα δώσουν ζωή στην αλυσίδα.

Αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Σκλαβενίτης παραµένει στο παιχνίδι της διαβούλευσης, οι τράπεζες δεν χάνουν την αισιοδοξία τους ότι κάποιος τρόπος θα βρεθεί για να µην καταρρεύσει ο όµιλος και ότι ξένοι κεφαλαιούχοι παρακολουθούν στενά την υπόθεση µε διάθεση να εµπλακούν σε κάποιας µορφής λύση.

Βέβαια, οι εικόνες µε άδεια ράφια των καταστηµάτων της αλυσίδας και µε τα όσα λέγονται και γράφονται αυτές τις µέρες έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζηµιά στην εµπιστοσύνη των καταναλωτών και ακόµα κι αν βρισκόταν ένας τρόπος να κρατηθεί ανοικτό το δίκτυο δύσκολα θα µπορούσε να επανέλθει από πλευράς τζίρου στα επιθυµητά επίπεδα. Άλλωστε, όλοι αντιλαµβάνονται πως οι οικονοµικές συνθήκες στη χώρα δεν αφήνουν περιθώρια για ανάκτηση των µεριδίων αγοράς άλλων εποχών, ενώ την ίδια στιγµή, πολλοί εκ των ανταγωνιστών «τρίβουν τα χέρια τους» βλέποντας σαν θείο δώρο το κενό που αφήνει ο συγκεκριµένος όµιλος.

 

Προβληµατισµός στην Πίνδος

Στους µεγάλους προµηθευτές, ίσως και ο µεγαλύτερος, του Μαρινόπουλου συγκαταλέγεται ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Πίνδος, που εδώ και δύο εβδοµάδες περίπου έχει διακόψει την διάθεση προϊόντων στην αλυσίδα. Οι διοικούντες εκτιµούν ωστόσο ότι άργησαν πολύ να το κάνουν. Οι προσωπικές δεσµεύσεις που αναλάµβαναν τον τελευταίο καιρό τα µέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου, οι διευθετήσεις που γινόταν στις παλιές οφειλές και οι προσφορές που ελάµβαναν για τις νέες προµήθειες, ξεγελούσαν τους υπεύθυνους του συνεταιρισµού που συνέχιζαν να κρατούν ανοικτές τις δοσοληψίες µε την αλυσίδα.

«Εδώ και χρόνια ήταν µια συνεργασία µε πολλά σκαµπανεβάσµατα», τονίζει στην Agrenda o πρόεδρος του συνεταιρισµού Ανδρέας ∆ηµητρίου, που παραδέχεται ότι έναν διακινητή αυτού του διαµετρήµατος δεν τον αφήνεις εύκολα, όταν είσαι ο µεγαλύτερος παραγωγός του κλάδου και απευθύνεσαι σε ολόκληρη την αγορά». «Ξεκάθαρη εικόνα για το που θα οδηγηθούν τα πράγµατα δεν υπάρχει ακόµα», τονίζει, «το θέµα το χειρίζεται µέχρι στιγµής η οικογένεια Μαρινόπουλου, απ’ όπου και συνεχίζουν να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθεί µετοχική λύση που θα ξαναβάλει τα πράγµατα σε δρόµο».

«Σε αντίθετη περίπτωση», δηλώνει µε ευθύτητα ο κ. ∆ηµητρίου, «πάνω από το 50% των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται µε τον Μαρινόπουλο θα βρεθεί µπροστά σε ανυπέρβλητα προβλήµατα. Κι αυτό όχι µόνο γιατί οι ανοιχτοί λογαριασµοί είναι µεγάλοι αλλά και γιατί δεν διαφαίνεται αυτό τον καιρό καµιά ελπίδα υποστήριξης, των παθόντων από τις τράπεζες, ακόµα και αν είναι ολοφάνερα τα αίτια της οικονοµικής δυσπραγίας».

 

Πρόλαβε το κακό ο Πρίντζος

«Πέρασε τα ποτάµι χωρίς να βραχεί» ο πολύπειρος πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου και της γαλακτοβιοµηχανίας ΕΛΒΟ Νικήτας Πρίντζος. Ως γνωστόν, στα τέλη του περασµένου χρόνου ο Σαρακατσάνος είχε µεγάλη κόντρα µε τον Μαρινόπουλο, φθάνοντας µάλιστα ως το σηµείο να καταθέσει προσφυγές και να ζητήσει σαµποτάζ των καταστηµάτων του από τους Βολιώτες για να εισπράξει τα οφειλόµενα από την αλυσίδα. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ που δυσκόλευε τη λειτουργία της γαλακτοβιοµηχανίας και ανάγκασε τον Νικήτα Πρίντζο να µιλήσει µε «άλλη γλώσσα» στους Μαρινόπουλους για να προλάβει τα χειρότερα. Η διευθέτηση που έγινε για άµεση καταβολή 500.000 ευρώ και καταβολή των υπολοίπων σε µηνιαίες δόσεις, έχει µηδενίσει σχεδόν το λογαριασµό της ΕΒΟΛ µε την αλυσίδα και κάνει τον Θεσσαλό να αισθάνεται πως γλύτωσε τον συνεταιρισµό από µια µεγάλη οικονοµική περιπέτεια µε άγνωστο τέλος.

Υπενθυµίζεται εδώ ότι κάπως έτσι και µε κάπως αντίστοιχο «κανόνι» από µεγαλοπελάτες,  χάθηκε πριν από δύο χρόνια ο έλεγχος της κραταιού µέχρι τότε Ένωσης Συνεταιρισµών Σητείας, µια οργάνωση που διακρίνονταν για την ποιότητα των προϊόντων της (Ελαιόλαδο και κρασί) και για το νοικοκυριό που τηρούσε στα οικονοµικά της.

 

Από τα 1.022 καταστήματα στο άρθρο 99

Το άνοιγμα 1,8 δις του Μαρινόπουλου και οι διεργασίες για το μεγάλο κούρεμα

Αλήθεια η µπλόφα; Αυτό είται το ερώτηµα που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στην αγορά, εν αναµονή και των δικαστικών αποφάσεων. «Ο φόβος που έσπειρε στην αγορά η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές είναι βούτυρο στο ψωµί των ανθρώπων που έχουν σχεδιάσει εδώ και καιρό την αποµείωση των υποχρεώσεων της εταιρίας, µε τη σύµφωνη γνώµη των προµηθευτών» δηλώνει στην Agrenda έµπειρος παράγοντας από τον κλάδο των τροφίµων, επισηµαίνοντας την «ψυχραιµία» µε την γίνονται οι κινήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων.    

Τις τελευταίες µέρες και ώρες υπήρξε πυρετός επαφώνµε όλους τους βασικούς παίκτες να χαράσσουν τη στρατηγική τους, µε στόχο την αποφυγή µιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης που θα έχει συνταρακτικές συνέπειες, αλλά και τη δηµιουργία ενός βιώσιµου σχήµατος. Η  επανεµφάνιση του Σκλαβενίτη µε επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά µε απόλυτα δεσµευτικό τρόπο φαίνεται να διευκόλυνε την απόφαση του Πρωτοδικείου την 1η Ιουλίου για υπαγωγή στο άρθρο 99 της Μαρινόπουλος, εξουδετερώνοντας την βόµβα στα θεµέλια της αγοράς µέσα από συνθήκες... ελεγχόµενης έκρηξης.

Όπως και να’ χει παράγοντες της αγοράς τονίζουν έχει κλονιστεί κάθε σχέση συναλλακτικής εµπιστοσύνης, ενώ τίθενται σε κίνδυνο και εταιρείες που δεν είναι καµιά σχέση συνεργασίας µε τον Μαρινόπουλο αλλά µε προµηθευτές της. Ποιος θα εµπιστεύεται ποιον στη συνέχεια; Πόσοι θα συνεχίσουν να πουλάνε µε πίστωση και δεν θα συναλλάσσονται µόνο µε µετρητά και ποιοι θα µπορούν σε συνθήκες χρηµατοπιστωτικής ασφυξίας; Είναι µερικά από τα ερωτήµατά που µπαίνουν από παραγωγούς, δίκτυα και παράγοντες του λιανεµπορίου για την µετά από την 1η Ιουλίου αίτηση υπαγωγής της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Την Τετάρτη 29 Ιουνίου η διοίκηση του Οµίλου υπέβαλλε τρεις νέες αιτήσεις προστασίας (Αφοί Μαρινόπουλοι Συµµετοχική ΑΕ, Εχpress M.A.E, ΞΥΝΟΣ Α.Ε) στο Πρωτοδικείο. Ετσι, µε δεδοµένες τις υποχρεώσεις ύψους 1,324 δισ. ευρώ της Μαρινόπουλος ΑΕ, το συνολικό άνοιγµα του οµίλου εκτοξεύεται στο 1,81 δισ. ευρώ.

Βρείτε εδώ το σχετικό τρισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Agrenda:

Ελεγχόμενη η έκρηξη στη βόμβα Μαρινόπουλου;.pdf



Το Agronews από την Παρασκευή έγραφε

Το αίτημα για το άρθρο 99 εγκρίθηκε, το «κούρεμα» των προμηθευτών έρχεται
Υπέρ του αιτήματος προστασίας της αλυσίδας Μαρινόπουλος, απεφάνθη το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ως τις 21 Σεπτεμβρίου. Με εξασφαλισμένη την προστασία από τους πιστωτές, η επόμενη μέρα δεν μοιάζει πολύ καλύτερη για τον όμιλο σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλου και το θέμα τώρα είναι ποιος θα προστατέψει τους πιστωτές από τον Μαρινόπουλο.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις θέλουν τα προβλήματα στην αγορά να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς οι απλήρωτοι του Μαρινόπουλου θα υποχρεωθούν να αφήσουν τα δικά τους «ανοίγματα» σε αντίστοιχους πιστωτές με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο αριθμός των επιχειρήσεων που σε ορατό χρόνο θα βρεθούν μπροστά σε νέα αδιέξοδα.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ονοματεπώνυμο, καθώς η πιάτσα είναι μικρή και ο καθένας γνωρίζει, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, ποιοι παραγωγοί και μεταποιητικές επιχειρήσεις είχαν συνεργασία με την εν λόγω αλυσίδα λιανικής, σε τι βαθμό κινούνται οι δοσοληψίες και τι σημαίνει σε κάθε περίπτωση μια σοβαρή αθέτηση υποχρεώσεων εκ μέρους του Μαρινόπουλου. Στη γκάμα των προμηθευτών της αλυσίδας υπάρχουν πολύ μεγάλες εγχώριες μονάδες από τους τομείς των κρεάτων, των γαλακτοκομικών, των συσκευασμένων φρούτων κ.α., δεν λείπουν ωστόσο και μικρότερες επιχειρήσεις έως και μεμονωμένοι παραγωγοί που είχαν μόνιμη συνεργασία, είχαν εγκλωβισθεί σ’ αυτή τη σχέση και δεν κατάφεραν ποτέ να την ξεπεράσουν παρ’ ότι έβλεπαν που πήγαινε το πράγμα

Η απόφασηΚέρδισε τελικά ο Μαρινόπουλος το αίτημα υπαγωγής προστασίας ως τις 21 Σεπτεμβρίου σε μια ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε την Παρασκευή 1η Ιουλίου το πρωί σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στο κτήριο 13 της πρώην σχολής Ευελπίδων και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Το δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει τις κατασχέσεις από τους πιστωτές και παράλληλα να παγώσει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση ακινήτων και εξοπλισμού.

Της προστασίας εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι (όπως είχαν ζητήσει) και οι μισθώσεις.

Να σημειωθεί, ότι το 45% των πιστωτών της εταιρείας Μαρινόπουλος ΑΕΕ τάχθηκαν υπέρ του αιτήματός της για υπαγωγή της στο άρθρο 99 (ποσοστό το οποίο αν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών μεταβάλλεται σε πάνω από 50%)

Μεταξύ των βασικών πιστωτών που τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος της αλυσίδας είναι το ΙΚΑ, οι τράπεζες και δεκάδες προμηθευτές της εταιρείας, ενώ κατά τάχθηκε το δημόσιο


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 2 Ιουλίου.


Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Το Πρωτοδικείο κρίνει την τύχη της Μαρινόπουλος

Υπέρ της παροχής προστασίας στη Μαρινόπουλος αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή 1η Ιουλίου το Πρωτοδικείο, καθώς τράπεζες, εργαζόμενοι και μεγάλη μερίδα των πιστωτών συνηγορούν. Την απόφαση αυτή φαίνεται να διευκολύνει και η κίνηση Σκλαβενίτη με την επιστολή που έστειλε στο Πρωτοδικείο με την οποία εκδηλώνει επισήμως και δημοσίως το ενδιαφέρον του, για τη Μαρινόπουλος, αλλά με απόλυτα μη δεσμευτικό τρόπο.

Όπως και να ’χει στις 11:00 το Πρωτοδικείο Αθηνών καλείται να εξετάσει και να αποφασίσει για το αίτημα του ομίλου να λάβει προστασία έναντι των πιστωτών, με βάση το άρθρο 99, έως την κύρια δικάσιμο που ορίζεται κατά πάσα πιθανότητα για τη 16η Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε πυρετός επαφών και παρασκηνίου με όλους τους βασικούς παίκτες να χαράσσουν τη στρατηγική τους, με στόχο την αποφυγή μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης που θα έχει συνταρακτικές συνέπειες για έναν μεγάλο τομέα της οικονομίας, αλλά και τη δημιουργία ενός βιώσιμου σχήματος. Η αγορά εκτιμά βάσιμα ότι με τη στήριξη των τραπεζών, του Δημοσίου των εργαζομένων και μεγάλης μερίδας των προμηθευτών, η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι θετική, εκτός πολύ σημαντικού απροόπτου, παρά το γεγονός ότι ένα τμήμα των προμηθευτών έχει ήδη σπεύσει να καταθέσει αιτήσεις κύριας παρέμβασης με αίτημα να απορριφθεί στο σύνολό της η αίτηση.

Οι αστερίσκοι Σκλαβενίτη

Τα δεδομένα ως τώρα διαμορφώνονται ως εξής:

1)Η Σκλαβενίτης δήλωσε παρών, βάζοντας όμως μεγάλους «αστερίσκους» στο ενδιαφέρον της, ενώ οι προϋποθέσεις που βάζει είναι:

- Διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες.

- Η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence).

- Oι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις.

- Η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος.

-Λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

2) Η διοίκηση της Μαρινόπουλος έσπευσε να πάρει με το μέρος της τους εργαζόμενους. Όπως ανακοίνωσε κατέληξε σε συμφωνία ώστε να εξαιρεθούν ρητά από το αίτημα όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας. Παράλληλα δεσμεύεται να κάνει το παν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της πληρωμής τους. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει προχωρήσει παλαιότερα σε «περίεργες» μεταβιβάσεις ακινήτων σε fund του Κατάρ, όπως κατηγορήθηκε από δικηγορικό γραφείο.

3)Η πλευρά του δημοσίου αλλά και των τραπεζών αναμένεται να στηρίξει απολύτως το αίτημα για την υπαγωγή στο άρθρο 99. Είναι γνωστό ότι για το θέμα της Μαρινόπουλος έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές εκ μέρους της κυβέρνησης, που παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά. Μάλιστα, τον συντονισμό από κυβερνητικής πλευράς φέρονται να έχουν αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με στόχο να αποτραπεί ένα ναυάγιο που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην αγορά.

4) Ενα μέρος των μικρομεσαίων κυρίως προμηθευτών (εκείνοι που κινήθηκαν πολύ γρήγορα και προηγούνται σε αναγκαστικές εκτελέσεις) θα ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος. Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι η Μαρινόπουλος βρίσκεται ήδη σε κατάσταση παύσης πληρωμών.

5) Η αποδοχή του αιτήματος από το Πρωτοδικείο πάντως δείχνει να αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επιβίωση του ομίλου Μαρινόπουλου. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, για να υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα επιτυχίας σε όποιο σχέδιο για τη λύση του προβλήματος απαιτείται κατ αρχάς οι βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης, δηλαδή η οικογένεια Μαρινόπουλου να συνεισφέρουν τα ποσά που απαιτούνται ώστε να μπαίνουν προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων και να μείνουν σε λειτουργία, έως ότου υλοποιηθεί (και εφόσον υλοποιηθεί) συμφωνία με την Σκλαβενίτης ή κάποιον άλλο στρατηγικό επενδυτή.

Τι ζητάει για να μην κλείσει η Μαρινόπουλος

Εξόφληση σε βάθος 15ετίας των υποχρεώσεών της ύψους 1,324 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά  ταμεία, Δημόσιο, πιστωτές  και μηδενικό κούρεμα οφειλών περιλαμβάνει το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε την Τρίτη 29 Ιουνίου η Μαρινόπουλος προς το δικαστήριο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης και να υπαχθεί στον πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 99).

Στο μεταξύ η δικηγορική εταιρεία "Κωνσταντίνου & Βρέττας" η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ ανακοινώνει ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.

Σημειωτέον ότι με επείγουσα επιστολή σ' όλες τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο απέστελλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να απαντήσουν εάν έχουν οποιαδήποτε απαίτηση απέναντι στον Μαρινόπουλο. Μέχρι τώρα έχουν απαντήσει οι εισηγμένες Γαλαξίδι και Μύλοι Χατζηκρανιώτη, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν οικονομικό άνοιγμα απέναντι στον όμιλο.

Σύμφωνα με την αίτηση προληπτικών μέτρων (106 σελίδων) που κατέθεσε η εταιρεία μέρος της οποίας δημοσιοποιεί το  capital.gr «η εισαγωγή της στη Διαδικασία Εξυγίανσης θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές που έχουν αξιώσεις κατά της εταιρείας και να ρυθμίσει έτσι τις οφειλές της, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων και να αποδεχθεί βιώσιμη. […] Η μοναδική λύση για να συνεχίσει η εταιρεία να είναι όχι μόνο βιώσιμη αλλά και να μπορέσει να αντεπεξέλθει εξ’ ολοκλήρου στις υποχρεώσεις της είναι να εισαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου για το άνοιγμα της Διαδικασίας Εξυγίανσης».

Σημειώνεται πως την 1η Ιουλίου θα συζητηθεί η προσωρινή διαταγή που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο σχέδιο που κατατέθηκε στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος προβλέπει της εξής:

- Αποπληρωμή των εργαζομένων σε 1 έτος

- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΙΚΑ) σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Αποπληρωμή των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Λοιπά Ταμεία) σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Ελληνικό Δημόσιο σε 180 μηνιαίες δόσεις

- Προμηθευτές / λοιποί πιστωτές, σε 15 έτη

- Αντίστοιχα οι οφειλές προς τις τράπεζες, με βάση το σχέδιο είναι να αποπληρωθούν σε βάθος 15ετίας με τριμηνιαίες χρεολυτικές δόσεις, επιτόκιο Eur 3M + 3%.

- Μηδενικό κούρεμα οφειλών

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που κατατέθηκε στο δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης και η εταιρεία Μαρινόπουλος οδηγηθεί αναγκαστικά στη διαδικασία βίαιης εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων, το συνολικό ποσό που θα διαθέτει η εταιρεία προκειμένου να ικανοποιήσει τους πιστωτές της θα ανέρχεται σε 279,145 εκατ. ευρώ ήτοι ποσοστό 21,07% επί των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της.

Στην 106 σελίδων πρόταση αναφέρεται πως μέσω ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου δικτύου περισσότερων από 823 καταστημάτων (31/3/2016) η Μαρινόπουλος διατηρεί παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο δυναμικό της εντάσσονται πάνω από 12.500 εργαζόμενοι ενώ διατηρεί και πολυετείς συνεργασίες με περισσότερους από 2.000 Έλληνες προμηθευτές και παραγωγούς σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Σημειώνεται πως κατείχε το 2014 το 17,1% στην αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων.

Στα 1,3 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις της

Όπως προκύπτει από το ισοζύγιο της εταιρείας (Δεκέμβριος του 2015) οι υποχρεώσεις της προς όλους του πιστωτές της και προς το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται στα 1,324 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:

- Οι υποχρεώσεις της  προς το Δημόσιο ανέρχονται αθροιστικά σε 100,839 εκατ. ευρώ (σε ΔΟΥ είναι 49,073 εκατ. ευρώ και 51,765 εκατ. ευρώ προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς).

- Προς τους εργαζόμενους οφείλει ποσό 4,289 εκατ. ευρώ και προς τους Ενέγγυους πιστωτές (εμπράγματων εξασφαλίσεων) ήτοι δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις οι οφειλές ανέρχονται σε 126,679 εκατ. ευρώ. Προς ανέγγυους πιστωτές οφείλει αθροιστικά 1,092 δισ. ευρώ.

- Τα δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ανέρχονται σε 211,072 εκατ. ευρώ, σε Leasing 159,018 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές (χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις) 722,783 εκατ. ευρώ.

- Η εταιρεία έχει απαιτήσεις ύψους 498,39 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό των οποίων είναι από πελάτες, μακροπρόθεσμες απαιτήσεις κατά συνδεδεμένων επιχειρήσεων αλλά και από το ελληνικό δημόσιο και από λογαριασμούς διαχείρισης προκαταβολών και πιστώσεων.

Η πρόβλεψη για την πορεία των οικονομικών μεγεθών

Με βάση πάντα την πρόταση που έχει κατατεθεί για εξυγίανση της εταιρείας, προβλέπεται πως οι πωλήσεις από 1,227 δισ. ευρώ την πρώτη περίοδο που θα τρέξει το σχέδιο θα ανέλθουν στα 1,766 δισ. ευρώ την 15η περίοδο, τα EBITDA από -13,009 εκατ. ευρώ την πρώτη περίοδο θα αγγίξουν τα 184,369 εκατ. ευρώ την 15η περίοδο, και τα αποτελέσματα προ φόρων από ζημιές 60,487 εκατ. ευρώ την πρώτη περίοδο θα ανέλθουν σε κέρδη 152,736 εκατ. ευρώ την 15η περίοδο.

Ποια περιουσιακά στοιχεία βαίνουν προς εκποίηση

Η αξία των παγίων και κινητών περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης ανέρχεται σε 50,405 εκατ. ευρώ ενώ το σχέδιο προβλέπει την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αξίας 8,318 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές της στο σούπερ μάρκετ Ξυνός, σούπερ μάρκετ Πειραϊκό, OK Anytime Market, Μαρινόπουλος εταιρεία Καφέ, Κρόνος Καρακίτσος, κ.α.

Πτώχευση της Μαρινόπουλος ζητούν οι προμηθευτές

 Στο μεταξύ η δικηγορική εταιρεία "Κωνσταντίνου & Βρέττας" η οποία εκπροσωπεί δεκάδες πελάτες της αλυσίδας με απαιτήσεις προς αυτούς που υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ ανακοινώνει ότι θα επαναφέρει το αίτημα πτώχευσης της αλυσίδας.

Σε ανακοίνωση σημειώνει πως: «σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε την ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.» Στην αίτηση αυτή, η δικηγορική εταιρεία εκπροσωπώντας προμηθευτές της Μαρινόπουλος ζητούσε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημιές η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.

Με την αίτησή της, της οποίας την συζήτηση «επισπεύδουμε άμεσα» όπως αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση «ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011, (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της "Μαρινόπουλος ΑΕ".

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωση σημειώνεται πως «ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε, ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους "ιδιοκτήτες". Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ήταν αφ' ενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφ' ετέρου να χάσουν οι πιστωτές την δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.»

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση η δικηγορική εταιρεία "Κωνσταντίνου & Βρέττας" αναφέρει πως: «Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της "Μαρινόπουλος ΑΕ" με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 ευρώ, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να την διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους».

Από την Τρίτη το Agronews έγραφε

Μούδιασε η αγορά στο αίτημα υπαγωγής Μαρινόπουλου στον πτωχευτικό κώδικα

Άσχημα τα νέα από το μέτωπο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος που υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές. Περισσότεροι από 3.000 προμηθευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραγωγοί και μεταποιητές από τον κλάδο των τροφίμων, όπως και 11.000 εργαζόμενοι, ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας.

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο από τις ανοιχτές υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι των πιστωτών, οι οποίες δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν ένα μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων του κλάδου που συναλλάσσονταν για χρόνια με τον εν λόγω όμιλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, για την 1η Ιουλίου και ώρα 11, όρισε η πρόεδρος του Πρωτοδικείου Αθηνών τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής που αιτήθηκε η εταιρεία Μαρινόπουλος στο πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης (άρθρο 99) του πτωχευτικού κώδικα. Σημειώνεται πως μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής χορηγήθηκε προστασία υπέρ της εταιρείας Μαρινόπουλος.

Παρ’ ότι τα προβλήματα της αλυσίδας ήταν γνωστά από καιρό και ο καθένας είχε πάρει τα μέτρα του γι’ αυτό το ενδεχόμενο, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα δυσκολευτούν να διαχειριστούν τα ανοίγματά τους προς τη συγκεκριμένη αλυσίδα της οποίας, όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα παίρνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας.  

Ήδη από το 2012, όπως έγραφε η εφημερίδα Agrenda, σε παραγωγούς, προμηθευτές και από εκεί σε ολόκληρη την αλυσίδα τροφίμων μεταδίδονταν σαν «επιδημία» τα προβλήματα ρευστότητας του ομίλου. Μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών στην εξόφληση των παραγωγών, με τους πιο εκτεθειμένους του τομείς των νωπών οπωροκηπευτικών και του γάλακτος.

Η εταιρεία η οποία δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων κάτι που αποτυπώνεται και στην οικονομική έκθεση του 2014, σύμφωνα με την οποία ο μακροπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 346.237254 ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό, 201,130 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση ομολογιακών δανείων, ποσό 145,107 εκατ. ευρώ αφορά σε υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 100,729 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, 37,249 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση δανεισμού για κεφάλαιο κίνησης, ποσό 59,541 εκατ. ευρώ μέρος ομολογιακών δανείων που θα λήξει το 2014 και ποσό 3,938 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218,390 εκατ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013 και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους.

Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία και συνεχίζει: Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για  τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Αγώνας δρόμου για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος

Τρέχουν τα εμπλεκόμενα μέρη για να μη σκάσουν «κανόνια» στην αγορά από μία κατάρρευση της αλυσίδας, η οποία βρίσκεται σε κλοιό 2.500-3.000 πιστωτών – προμηθευτών της, καθώς οι οφειλές της μόνο προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το μέλλον του μεγαλύτερου – βάσει δικτύου - λιανέμπορου της χώρας καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος θα σήμαινε κίνδυνο για δεκάδες άλλες επιχειρήσεις και θέσεις απασχόλησης.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε τις τελευταίες ημέρες, και δη από την ημέρα που ανεστάλη η απεργία των δικηγόρων η οποία σήμανε και την έναρξη του μπαράζ ασφαλιστικών μέτρων και αναγκαστικών εκτελέσεων, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να βρεθεί λύση.

Λύση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του capital, ενδέχεται να περάσει ακόμη και μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα (με κούρεμα οφειλών) και της κατάθεσης business plan το οποίο προβλέπει την είσοδο επενδυτή. Στην αγορά τις τελευταίες ώρες υπάρχει πλειοδοσία σεναρίων:

  • Το σενάριο που θέλει να έχει κατατεθεί πρόταση στην αλυσίδα Σκλαβενίτης παραμένει, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι η πλευρά της οικογένειας Σκλαβενίτη επιθυμεί να σηκώσει αυτό το βάρος.

  •  Στην εικόνα τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν μπει και δύο ευρωπαϊκές λιανεμπορικές αλυσίδες και ένα private equity fund, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μετοχοποίηση χρεών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το άνοιγμα της αλυσίδας Μαρινόπουλος στην αγορά ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ περισσότερες από 1.500 μικρές και μεσαίες κατά βάσει ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ως βασικό πελάτη τους την αλυσίδα. Ως εκ τούτου ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος θα σημάνει το δικό τους κανόνι με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά.

Η Αgrenda το περασμένο Σάββατο έγραφε τα εξής:

Συναγερµός στην αγορά  από το «πάγωµα» του ντηλ   

-Τρέµουν προµηθευτές, δίκτυα της Μαρινόπουλος µην κάνει πίσω ο Σκλαβενίτης

-Για Lehman Brothers της Ελλάδας µιλά ο CEO της εταιρείας Καραµολέγκος

Ανησυχία επικρατεί στον επιχειρηµατικό κόσµο καθώς φαίνεται να «παγώνει» η συµφωνία «Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου», καθώς η δεύτερη δείχνει να αδυνατεί να επανέλθει στην κανονικότητα εξαιτίας των τεράστιων οικονοµικών απαιτήσεων προς τους προµηθευτές της, όπως έγραφε η εφημερίδα Agrenda σε σχετικό της δημοσίευμα το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε υψηλό επίπεδο προκειµένου να βρεθεί άµεσα λύση και να ξεπεραστούν τα  νοµικά και τεχνικά κωλύµατα και να µην εγκαταλειφθεί το σχέδιο για σύσταση κοινής εταιρείας µεταξύ των δύο επιχειρήσεων στην οποία προβλεπόταν να µεταβιβαστούν τα 33 υπερµάρκετ της «Μαρινόπουλος.

Τα ζητήµατα που φέρεται να ανησυχούν την «Σκλαβενίτης» το τελευταίο διάστηµα είναι η µη καταβολή της δόσης του Μάϊου από τη «Μαρινόπουλος» προς τους προµηθευτές της, όπως είχε συµφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθµισης των οφειλών της, ο µεγάλος αριθµός ανοιχτών δικαστικών υποθέσεων (µε προµηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων κτλ), και οι εκκρεµότητες µε την Επιτροπή Ανταγωνισµού.

Ήδη αρκετοί προµηθευτές της Μαρινόπουλος µετά την πρώτη δόση που έλαβαν βρίσκονται στο «περίµενε», αφού εισέπραξαν είτε µικρότερα ποσά από ό,τι είχε συµφωνηθεί, είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου. Το γεγονός δε, ότι η  ζήτηση δεν ανέκαµψε και οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήµατα µε τους ρυθµούς που προβλεπόταν, τίναξαν στον αέρα τους όποιους σχεδιασµούς, την ώρα που οι διαταγές πληρωµής «έρχονταν βροχή».

Ενδεικτική είναι η ανησυχία του Εµµανουήλ Καραµολέγκου, διευθύνοντος σύµβουλου της φερώνυµης εισηγµένης εταιρείας ο οποίος κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση απαντώντας σε ερωτήσεις µετόχων είπε «πρόκειται για µια υπόθεση που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως Lehman Brothers της Ελλάδας, καθώς πολλές βιοµηχανίες και βιοτεχνίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς».

Τα σενάρια που επανήλθαν τα τελευταία 24ωρα:

-Να τεθεί σε ισχύ η πρόταση που έχει κατατεθεί από τις τράπεζες στην αλυσίδα Σκλαβενίτης να αναλάβει να «τρέξει» την Μαρινόπουλος µε την παροχή ρευστότητας υπό µορφή δανείου.

-Να δοθεί λύση από την Carrefour µέσω του στρατηγικού της συνεργάτη σε Αίγυπτο - Μέση Ανατολή.

-Να υπαχθεί η Μαρινόπουλος σε καθεστώς εξυγίανσης - προστασίας από τους πιστωτές, µε αξιοποίηση των διατάξεων είτε του άρθρου 99 ή του 106 Β.

 

Συζητάμε με τις τράπεζες, τίποτα δεν έχει τελειώσει λέει η Μαρινόπουλος

Η έντονη πίεση που ασκείται αυτές τις ηµέρες στην Μαρινόπουλος οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην καθυστέρηση που παρατηρείται στο deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου, καθώς το αρχικό χρονοδιάγραµµα προέβλεπε έναρξη της κοινής εταιρείας εντός του Ιουνίου. Αυτή την στιγµή, όµως, δεν έχει κατατεθεί ακόµη στην Επιτροπή Ανταγωνισµού ούτε καν η συµφωνία µετόχων.

«Βρισκόµαστε σε δύσκολη θέση, αλλά τίποτα ακόµη δεν έχει τελειώσει» είναι το σήµα που επιχειρεί να δώσει η «Μαρινόπουλος» µε ανακοίνωση της. Όπως αναφέρει η εταιρεία «η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν µέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήµατος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντοµότερο δυνατόν. Παραµένουµε σε συνεχείς συζητήσεις µε τις τράπεζες µας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι µόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήµατα ρευστότητας που αντιµετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη µιας µακροπρόθεσµα βιώσιµης λύσης. Αδιαπραγµάτευτες προτεραιότητες µας παραµένουν η διασφάλιση των εργαζοµένων µας, οι σχέσεις µε τους προµηθευτές µας και το χτίσιµο της εµπιστοσύνης µε το καταναλωτικό κοινό, που µας στηρίζει σε µια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουµε µε σχετικές ενηµερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόµενων εβδοµάδων».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία