BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Καθοριστική η συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στον πρωτογενή τομέα

Στη σημασία που έχει η συνεργασία στον πρωτογενή τομέα και ιδίως στον αγροτικό κλάδο και στη μεγάλη αξία του τελευταίου για τη χώρα «άσχετα αν το υποτιμήσαμε», εστίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την οποία και εκθείασε για δραστηριότητά της και τη συμβολή της προς την κατεύθυνση αυτή.

Καθοριστική η συμβολή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στον πρωτογενή τομέα

4
0

«Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή όχι μόνο δικαίωσε τον αρχικό σκοπό της, αλλά τον ξεπέρασε κατά πολύ» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, στο πλαίσιο της περιήγησής του στους χώρους της σχολής, την περασμένη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και συνεχάρη τους υπευθύνους της σχολής «για τη σεμνότητα», με την οποία έχουν εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δράσεις της σχολής επεκτείνονται και σε άλλα μέρη της χώρας, μεταξύ αυτών και στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεσσηνία, όπου θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα της για νέους αγρότες.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε στο χαιρετισμό του τη «μακρά συνεργασία ουσίας και κοινών ιδανικών, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «δεν θεωρώ τυχαίο ότι η επίσκεψη μου εδώ γίνεται λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μια εκδήλωση συμβολική αλλά κι ουσίας».

Εστίασε ακόμη στους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες όπως είπε, έχουν «διαφορετικό μέγεθος και πληθυσμό, αλλά την ίδια συμβολή στη δημοκρατία και τον άνθρωπο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα σε δύσκολα χρόνια» και ευχήθηκε αυτό να συμβεί «και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα». «Η τύχη των λαών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα το θυμόμαστε, είναι κοινή. Και η αλληλεγγύη σε εκείνους που στηρίζονται στον άνθρωπο και τη δημοκρατία είναι κάτι, το οποίο είναι χρέος, όχι μόνο απέναντι στην ιστορία καθενός μας, αλλά απέναντι στην ανθρωπότητα», είπε.

 

Ομιλία προέδρου Δρ Πάνου Κανέλλη

Οι εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί σκοποί της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Προσφωνώντας και καλωσορίζοντας τον κ. Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Σχολής Δρ. Πάνος Κανέλλης αναφέρθηκε στους σημαντικούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς της Σχολής και παρουσίασε τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της.

«Σήμερα μετρούμε 112 χρόνια προσφοράς με επίκεντρο το περιβάλλον τη γεωπονία, το τρόφιμο και τις επιστήμες ζωής. Σε όλα τα επίπεδα, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, επικρατεί μία μοναδική δυναμική συνύπαρξη θεωρίας και πράξης, χαρακτηριστικά της μάθησης στη Σχολή μας. Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα αδιάκοπης προσφοράς, η σχολή μας, σήμερα συνεχίζει να αποτελεί τον καταλύτη για την επιστροφή των νέων μας στην επαρχία και τις παραδοσιακές άξιες της χώρας», είπε.

Ο κ. Κανέλης τόνισε, επίσης, πως «είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε πρεσβευτές μίας νέας ευφυούς γεωργίας για τη νέα γένια Ελλήνων» και απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο σημείωσε: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, η επίσκεψη σας μας τιμά και μας προτρέπει –σε πείσμα των καιρών-  να διατηρήσουμε τη Σχολή μας συνεπή στον ιστορικό της ρόλο, πάντα ταγμένη στις υπηρεσίες της σύγχρονης εκπαίδευσης, της έρευνας και της επιστήμης με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου και της ελληνικής οικονομίας».

Αναλυτικά όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην αντιφώνησή του: «Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να αποδώσω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό που ταιριάζει σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Μία προσπάθεια που είναι πάνω από 100 χρόνια. Προσπάθεια, η οποία δείχνει τη μακρά συνεργασία ουσίας, κοινών ιδανικών, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θεωρώ τυχαίο ότι η σημερινή μου επίσκεψη εδώ, γίνεται λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία εκδήλωση συμβολική αλλά και ουσίας.  Είναι ένα σημάδι σημαντικό, το οποίο δείχνει πως οι ΗΠΑ συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα σε δύσκολα χρόνια και εύχομαι αυτό να συμβεί και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα για την τύχη των λαών. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η αλληλεγγύη για εκείνους που στηρίζονται στον Άνθρωπο και τη Δημοκρατία είναι χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα.

» Να ευχαριστήσω επίσης για το γεγονός ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, εξαπλώνεται σε περισσότερες σε περιοχές της Ελλάδας, όπως στην πατρίδα μου, την Μεσσηνία. Δείχνετε πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι συνεργασίες στον πρωτογενή τομέα που υπήρξε πάντοτε –άσχετα αν το υποτιμήσαμε και υπήρξε ένα μεγάλο λάθος-  πόσο μεγάλη αξία έχει για την Ελλάδα και την προσπάθεια που πρέπει να κάνει για να βγει από την κρίση. Αν κάνουμε μία αποτίμηση όλης της δραστηριότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όχι μόνο δικαίωσε τον αυτοσκοπό της αλλά το ξεπέρασε κατά πολύ. Θέλω να συγχαρώ και για κάτι άλλο. Και για τη σεμνότητα με την οποία έχει πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς κανενός είδους έπαρση. Χωρίς να θυσιάζετε την ουσία στον βωμό της δημοσιότητας. Να είστε όμως βέβαιος ότι ξέρουμε στην Ελλάδα και να αναγνωρίζουμε αυτό που προσφέρεται στον τόπο μας και να τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους οι όποιοι εργάζονται για αυτόν τον τόπο με αλτρουισμό και με αλληλεγγύη. Να συνεχίσετε, κύριε Πρόεδρε και εύχομαι ο τόπος μας και ο λαός μας να δικαιώσουν όλες αυτές τις προσδοκίες. Να θυμάστε από εδώ έχουν ξεκινήσει πολλά. Να ξεκινήσουν ακόμη περισσότερα».

 

Αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου, έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας που βρίσκεται τοποθετημένη σε βράχο του εξωτερικού χώρου της Σπουδαστικής Εστίας Aliki Perroti, ενώ νωρίτερα δώρισε στον ΠτΔ ένα αντίγραφο του «βράχου».

Η επίσκεψη της Αυτού Εξοχότητας ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στους χώρους και τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ΠτΔ επισκέφτηκε την ΑΓΣ ήταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος ακριβώς πριν από 37 χρόνια, δηλαδή στις 27 Οκτωβρίου 1979.

Αναλυτικά η προσφώνηση του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κατά την επίσκεψη του ΠτΔ:

«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας καλωσορίζω στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Έχουν περάσει ακριβώς 37 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις εγκαταστάσεις μας, το μακρινό… 1979. Ήταν και πάλι 27η Οκτωβρίου όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τσάτσος επισκέφτηκε, ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για το έργο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

» Κύριε Πρόεδρε, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1904 από Αμερικανούς ιεραπόστολους στις ΗΠΑ για να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της αγροτικής –τότε- οικονομίας της Ελλάδας. Σήμερα, μετρούμε 112 χρόνια προσφοράς με επίκεντρο το περιβάλλον, την γεωπονία, το τρόφιμο και τις επιστήμες ζωής. Σε όλα τα επίπεδα, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, επικρατεί μία μοναδική δυναμική συνύπαρξη θεωρίας και πράξης, χαρακτηριστικά της μάθησης στη Σχολή μας.

» Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα αδιάκοπης προσφοράς, η σχολή μας, σήμερα συνεχίζει να αποτελεί τον καταλύτη για την επιστροφή των νέων μας στην επαρχία και τις παραδοσιακές άξιες της χώρας. Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε πρεσβευτές μίας «νέας ευφυούς γεωργίας για τη νέα γένια των Ελλήνων». Το μόλις προ δύο εβδομάδων εγκαινιασθέν Κέντρο Συμβουλευτικής και Επιχειρηματικότητας της Καλαμάτας, μια συνεργασία της Σχολής με το ίδρυμα «Καπετάν Βασίλης» της οικογένειας Κωνσταντακοπούλου, θα εκπαιδεύσει περισσότερους από 200 Μεσσήνιους αγρότες από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεργασία της Σχολής με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κκ. Αναστάσιο για την ίδρυση Σχολή μεταλυκειακής εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα, στα Τίρανα Αλβανίας. Για την πρόσφορά της, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή έχει τιμηθεί δυο φορές από την Ακαδημία Αθηνών όπως και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενώ οι πρόεδροι της Σχολής έχουν τιμηθεί από το Ελληνικό Κράτος με διακρίσεις όπως τον Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και τον Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρας.

» Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, η επίσκεψη σας μας τιμά και μας προτρέπει –σε πείσμα των καιρών-  να διατηρήσουμε τη Σχολή μας συνεπή στον ιστορικό της ρόλο, πάντα ταγμένη στις υπηρεσίες της σύγχρονης εκπαίδευσης, της έρευνας και της επιστήμης με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου και της ελληνικής οικονομίας».

 

Επίσκεψη του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σχολής δρ. Πάνο Κανέλλη με τον οποίον συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Ο κ. Πρέσβης ενημερώθηκε για την ιστορία, τη δομή, τον ρόλο, τα επίπεδα εκπαίδευσης και τα προϊόντα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College.

Δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Σχολή αποτελεί έναν καλό «πρεσβευτή» της Αμερικής και των εκπαιδευτικών ιδεών της στα Βαλκάνια και πληροφορήθηκε για τις σημερινές προκλήσεις και τους μελλοντικούς στόχους της.

Ο κ. Pyatt, ο οποίος συνοδευόταν από την Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Rebecca A. Fong, ξεναγήθηκε για αρκετή ώρα στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία