BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ανώμαλη προσγείωση για το πολύ σκληρό σιτάρι

Πτωτική πορεία καταγράφει η ελληνική αγορά για το σκληρό σιτάρι -καθώς από το επίπεδο των 20 λεπτών το κιλό που αφορούσε περιορισµένες ποσότητες και λίγους παραγωγούς µε συµβόλαια- οι τιµές µετά και την ολοκλήρωση του αλωνισµού που ακούγονται, κινούνται σε ένα εύρος που ξεκινά από τα πολύ χαµηλά των 16-17 λεπτών το κιλό, για να προσεγγίσει τα 18 λεπτά, επίπεδο µέγιστο θεωρητικά για τη συγκεκριµένη χρονική συγκυρία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Ανώμαλη προσγείωση για το πολύ σκληρό σιτάρι

5
0
Υπενθυµίζεται, ότι το ίδιο διάστηµα πέρσι το σκληρό είχε πιάσει τα 30 λεπτά το κιλό, οπότε φέτος βλέπουµε να σηµειώνεται µια απώλεια τιµών της τάξης πάνω από 40%. 
Την ίδια ώρα, δεν βοηθά και η διεθνής αγορά καθώς και εκεί έχει σηµειωθεί κάµψη τιµών. Πιο αναλυτικά, στη λίστα της Φότζια οι τιµές για το ποιοτικό ιταλικό σιτάρι µειώθηκαν κατά 10 ευρώ ο τόνος, στα 210 ευρώ ο τόνος µιας και στην ιταλική αγορά αναµένεται άφθονη παραγωγή για το προϊόν. Να σηµειωθεί ότι ακόµα δεν έχει ανακοινώσει τιµές η αγορά της Μπολόνια.
Από την άλλη πλευρά, στη Γαλλία το σκληρό από τα 257 ευρώ ο τόνος στις 11 Ιουνίου έπεσε στα 255 ευρώ ο τόνος στις 17 του µήνα και τώρα δείχνει να σταθεροποιείται στα 250 ευρώ ο τόνος. 



Πολύ καλές ποσότητες«Όσο βλέπουν παραγωγή τόσο ρίχνουν τις τιµές», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Σχηµαταρίου, ∆ηµήτρης Θεοδώρου και αναφέρει το παράδειγµα των µύλων ∆άκου Α.Ε. στην Αυλώνα της Λαµίας όπου «έδιναν στην αρχή του αλωνισµού 20 λεπτά το κιλό και τώρα έπεσαν στα 19 λεπτά το κιλό». Παράλληλα, οι αγρότες είναι στριµωγµένοι από το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας, τις υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αλλά και από το γεγονός ότι έχουν ανέβει οι τιµές των καυσίµων. «∆εν είµαστε ανταγωνιστικοί. Σ’ άλλες χώρες έχουν λιγότερη φορολογία και µικρότερο κόστος παραγωγής. Στη χώρα µας δεν υπάρχει πολιτική βούληση για ελαφρύνσεις στον αγροτικό κλάδο», σηµειώνει ο πρόεδρος του Α.Σ. Σχηµαταρίου
«∆εν µπορώ να κάνω καµία εκτίµηση για τη φετινή χρονιά», αναφέρει ο πρόεδρος του Α.Σ. Νίκαιας «Ο Προµηθέας», Αντ. Ρεντζιάς. «Έχουµε πολύ µεγάλη παραγωγή, έφυγαν πολλοί από βαµβάκι και καλαµπόκι και πήγαν σε σιτάρια και κριθάρια. Επιπλέον, και στην Ιταλία ακούγονται χαµηλές τιµές. Αν ήταν έξω στα 25 λεπτά κάτι θα γινόταν και στην εγχώρια αγορά», τονίζει ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο παραγωγός Γ. Αποστολίδης από τα Φάρσαλα, αναφέρει: «όταν δεν λένε επίσηµα τιµές και ακούγονται τα 17 λεπτά, δηµιουργείται ένα κλίµα για το ποιοι θα καρπωθούν το κέρδος από τη µεγαλύτερη ποσότητα φέτος». «Τι θα πει ανοικτές τιµές; ∆εν υπάρχει λογική σ’ αυτή την τακτική», καταλήγει ο ίδιος. Φ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία