BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ένας διαγωνισμός στην Αλγερία αλλάζει την εικόνα αγοράς στο σκληρό σιτάρι

Ανοδικά κινήθηκε µέσα στην εβδοµάδα η αγορά σκληρού σίτου, µε την πιο πρόσφατη πράξη της Αλγερίας να κινείται στα 250 ευρώ ο τόνος CIF λιµάνι τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι αναλυτές επιµένουν ότι η αγορά έχει µπροστά της σενάριο ανόδου, κάτι που άρχισε ήδη να φαίνεται, δεδοµένου ότι ο τελευταίος διαγωνισµός έβγαλε τιµή υψηλότερη από τους προηγούµενους που έγιναν Σεπτέµβριο µε ∆εκέµβριο του 2017, δίνοντας θετικό µήνυµα για εµπόρους και παραγωγούς.

Ένας διαγωνισμός στην Αλγερία αλλάζει την εικόνα αγοράς στο σκληρό σιτάρι

3
0

Το ζητούµενο είναι ωστόσο ότι τα περιθώρια για πολύ καλές τιµές δεν έχουν προκύψει ακόµα. Κι αυτό γιατί η αγοραπωλησία της Αλγερίας, αν και σε υψηλότερη τιµή από την προηγούµενη, ακόµα δεν δίνει τη δυνατότητα για υψηλές τιµές, λόγω του χαµηλού δολαρίου, που µειώνει ολοένα την τιµή σε ευρώ για το ελληνικό σκληρό σιτάρι. «Όσο πέφτει το δολάριο έναντι του ευρώ τόσο χειροτερεύει και η τιµή της εξαγωγής σε ευρώ» αναφέρουν οι αναλυτές.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία υπήρξαν προσφορές από Καζακστάν στα 230 ευρώ ο τόνος για ποιοτικά σιτάρια µε φόρτωση Σεπτέµβριο του 2018, ενώ στη Γαλλία η αγορά εξακολουθεί να παραµένει στάσιµη στα 215 ευρώ ο τόνος.


Στα χαµηλά 100 ετών η σπορά σιτηρώ στις ΗΠΑ ΤΟ 2018-2019

Την ίδια ώρα, οι εκτάσεις χειµερινών σιτηρών στις ΗΠΑ, οι οποίες εκτιµώνται µειωµένες κατά 1% από το 2017-2018 και κατά 10% από το 2016-2017, το επόµενο έτος θα διαµορφωθούν στο χαµηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 100 χρόνια. Η µείωση θα αφορά κυρίως το σκληρό σιτάρι, ενώ αντίθετα η καλλιέργεια µαλακού φαίνεται να παίρνει τα πάνω της. Ειδικότερα, στα 32,608 εκατ. στρέµµατα αναµένεται να φτάσει η συνολική έκταση χειµερινών σιτηρών στις ΗΠΑ την καλλιεργητική σεζόν 2018-2019, εµφανίζοντας µικρή µείωση σε σχέση µε τις φετινές, που υπολογίζονται στα 32,696 εκατ. στρέµµατα, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του USDA.

Συγκεκριµένα, οι εκτάσεις σποράς σκληρού σίτου στις ΗΠΑ προβλέπεται να ανέλθουν στα 23,1 εκατ. στρέµµατα, µε µείωση κατά 2% σε σχέση µε τις εκτάσεις της καλλιέργειας φέτος. Αντίθετα, η καλλιέργεια µαλακού σιταριού εκτιµάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% σε έκταση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία