BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αύξηση 20% της τιμής για το σκληρό σιτάρι κατάφεραν οι Ιταλοί

Τις προόδους που καταγράφει η πορεία των τιμών του σκληρού σιταριού που παράγεται στην Ιταλία δημοσίευσε η ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti. Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε που εφαρμόστηκε η οδηγία για την αναγραφή της προέλευσης του σιταριού στις συσκευασίες ζυμαρικών στην Ιταλία, και η τιμή του σκληρού έχει αυξηθεί από τότε κατά 20%, σύμφωνα με την ανάλυση της μεγάλης ιταλικής οργάνωσης.

silo

Πέτρος Γκόγκος

52
0

Εν μέρει η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία που προέκυψαν έπειτα από την σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Filiera Agricola Italiana (FAI), το εμπορικό τμήμα της Coldiretti, που δίνει την πιστοποίηση «100% Made in Italy» σε προϊόντα που κατασκευάζονται αποκλειστικά εντός της επικράτειας της γειτονικής χώρας, και της εταιρείας παρασκευής ζυμαρικών Casa Milo. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια σιταριού από περιοχές της Απουλίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία πιστοποίησης προωθεί αυθεντικά ιταλικά αγροτικά προϊόντα, και στοχεύει σε έναν ηθικό και διαφανή τρόπο διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για μια συμφωνία διάρκειας τριών ετών ανάμεσα στον αγροτικό οργανισμό και την εταιρεία ζυμαρικών, η οποία εγγυάται μια ελάχιστη τιμή για το σκληρό, στην οποία περιλαμβάνονται έξοδα παραγωγής αλλά και μπόνους ποιότητας για τους αγρότες. Σημειωτέον, η συμφωνία καλύπτει έναν όγκο παραγωγής μεγαλύτερο των 7 εκατ. κιλών.

H συμφωνία καλύπτει έναν όγκο παραγωγής μεγαλύτερο των 7 εκατ. κιλών.

 Η Coldiretti αναφέρει ότι το σχέδιο είναι απότοκο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της εγχώριας βιομηχανίας για 100% ιταλικό σιτάρι για χρήση σε ζυμαρικά, ενώ έγινε με αφορμή την έναρξη ισχύος της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης. Αυτή η συνιστώσα διαφάνειας έχει οδηγήσει σε μια ριζική ανακατανομή στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς υπήρξε ταχεία αύξηση των εμπορικών σημάτων και των σειρών προϊόντων που εγγυώνται την ιταλική προέλευση του σιταριού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή.

Ενώ το σχέδιο αυτό βοήθησε τις τιμές να ανακάμψουν στην εγχώρια αγορά, η Coldiretti αναφέρει ότι η ιταλική αγορά σκληρού σίτου επωφελήθηκε επίσης από μια μείωση των εισαγωγών σκληρού σίτου από τον Καναδά, αφού εκφράστηκαν και ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια του σιταριού, που αφορούν κυρίως στις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζονται στη χώρα της Βορείου Αμερικής. Ο Καναδάς είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σκληρού σίτου της Ιταλίας.

Η επακόλουθη βουτιά των ιταλικών παραγγελιών για καναδικό σιτάρι ανάγκασε καλλιεργητές στον Καναδά να περιορίσουν την καλλιέργεια, μειώνοντας τις εκτάσεις κατά περίπου 19% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με την Coldiretti. Η εξέλιξη αυτή με τη σειρά της συνέβαλε στην προβλεπόμενη πτώση της παγκόσμιας παραγωγής σκληρού σίτου, η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 1 εκατ. τόνους το 2019/20.

«Η Ιταλία είναι ο κύριος ευρωπαϊκός και ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός σκληρού σίτου που προορίζεται για τη βιομηχανία ζυμαρικών, με αναμενόμενη συγκομιδή 4 εκατ. τόνων το 2019, σε σύγκριση με πέρυσι», αναφέρει ανακοίνωση της Coldiretti που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σημειώνεται τέλος πως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γίνεται στη νότια Ιταλία, ιδίως στην Απουλία και τη Σικελία, οι οποίες ωστόσο αντιπροσωπεύουν μόνο το 40% περίπου της εθνικής παραγωγής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία