BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ανεβαίνει το σιτάρι, με τον Δείκτη τιμών του IGC να γράφει +4%

ο Δείκτης Τιμών του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) κατέγραψε άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες του Μαΐου της τάξης του 4%, αντανακλώντας ανησυχίες που εκφράστηκαν στις χρηματιστηριακές αγορές για την ποιότητα της παραγωγής στη Βόρεια Αμερική, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με τις χρηματιστηριακές τιμές να ακολουθούν ανοδική πορεία.

astariproblepseismay19

13
4

Η έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (International Grains Council, IGC) για τον Μάιο, ανέβασε την πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σταριού το 2019/20 κατά τέσσερα εκατομμύρια τόνους, στα 766 εκατομμύρια τόνους, που είναι κατά 4.5% υψηλότερη σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018/19. H εκτίμηση για την κατανάλωση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στους 753 εκατομμύρια τόνους, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι τα αποθέματα στο τέλος της χρονιάς (ending stocks) θα αυξηθούν στο μέγεθος ρεκόρ των 276 εκατομμυρίων τόνων, που είναι ανεβασμένο κατά 4.9% σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. 

Οι επενδυτές εμφανίζονται να προσπαθούν να αποτιμήσουν το κατά πόσο οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις στις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν την ποιότητα του σταριού του χειμερινής περιόδου (winter wheat).

Ύστερα από μια σειρά μικρών αναπροσαρμογών, η αμερικανική αγορά σταριού, φαίνεται να ανακτά τους ρυθμούς ανάπτυξής της σε ένα περιβάλλον παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που σε ορισμένες περιοχές οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα. Οι τιμές συνέτειναν στο να πουλήσουν οι επενδυτές (closure of the investors short positions) και στο να παρατηρηθεί ράλι τιμών στην αγορά καλαμποκιού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το στάρι τον Ιούλιο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9.46 δολάρια ανά τόνο, φτάνοντας τα 176 δολάρια ανά τόνο για το σκληρό κόκκινο στάρι του χειμώνα (solid winter HRW wheat) στο Κάνσας, κατά 5.42 δολάρια ανά τόνο φτάνοντας τα 207,05 δολάρια ανά τόνο για το σκληρό κόκκινο στάρι της άνοιξης (firm spring HRS) στη Μινεάπολη και κατά 8.82 δολάρια ανά τόνο ανεβαίνοντας στα 189,04 δολάρια ανά τόνο για το μαλακό κόκκινο στάρι της χειμερινής περιόδου (SRW soft winter wheat) στο Σικάγο.

Σε ό,τι αφορά την Αυστραλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, το καλοκαίρι ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της χώρας, θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρή ξηρασία, που αναμένεται να επιφέρει σημαντική μείωση στην απόδοση των καλλιεργειών. Οι αναλυτές προσάρμοσαν προς τα κάτω - στους 18 εκατομμύρια τόνους - την πρόβλεψη για την παραγωγή σταριού στη χώρα φέτος, που κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την πρόβλεψη του Μαρτίου για 23.9 εκατομμύρια τόνους (και είναι μεγαλύτερη κατά 38% συγκρινόμενη με το περσινό μέγεθος).

Η αύξηση των προσφορών (quotations) για το αμερικανικό στάρι τραβά προς τα πάνω την τιμή για το στάρι νέας εσοδείας της Μαύρης Θάλασσας. Για την εβδομάδα που σημειώθηκαν προσφορές σταριού με πρωτεΐνη 12.5%, παρατηρήθηκε αύξηση κατά πέντε έως εφτά αμερικανικά δολάρια ανά τόνο, στα 195-199 αμερικανικά δολάρια ανά τόνο σε ρωσικά και ουκρανικά λιμάνια (FOB) για τις παραδόσεις Ιουλίου-Αυγούστου.


Πηγή: ukragroconsult.com 


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

03-06-2019 23:29Γιαννης

Α

Απάντηση

03-06-2019 23:29Γιαννης

Α

Απάντηση

03-06-2019 22:16ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα τελευταία χρόνια η τιμή σταριού έχει κολλήσει στα 17,18 αντε με το ζορι 20 λεπτά. Τα 20 λεπτά δε τα πιαναμε παρακαλώντας τον χειμώνα. Ψωμι και μακαρονι αντίστοιχα οχι μόνο δεν επεσε η τιμή τους αλλά παραμένει σταθερή μην πω πως αυξάνεται κιόλας. Πρέπει να σαι πολυ χαζός για να εξακολουθείς να καλλιεργείς στάρια οταν το δούλεμα παει σύννεφο . Προτιμότερο το κριθαρι /ελαιοκραμβη ή οτιδηποτε άλλο τελος παντων απ το να εχεις σιτάρι για να κονομανε μύλοι ,μεσίτες κ μακαρονάδες. Ουτε στρέμμα... μακρυά... Ξυπνήστε!! Υ.Γ Περιττό να αναφέρω και τα καραγκιοζιλικια των ανοιχτων τιμών .

Απάντηση

03-06-2019 21:54Nikos Μatsablokos

Τώρα ξυπνήσατε? Κοντεύει ένας μήνας που γίνεται πάρτυ σε στάρι καλαμπόκι...κ δεις ασχολείστε με τα καρότα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία