BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Παρατείνεται κατά 120 ημέρες η συμφωνία για τα σιτηρά χωρίς αλλαγή όρων

Το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας ανέφερε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας κατά 120 ημέρες.

ezgif-3-ed284ef6b9

526
0

«Η απόφαση αυτή ελήφθη μόλις στην Κωνσταντινούπολη. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία παραμένουν εγγυητές της συμφωνίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά της η Τουρκία επιβεβαίωσε την παράταση της συμφωνίας «με τους ίδιους όρους» που ισχύουν από τον Ιούλιο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τη συμφωνία όλων των πλευρών να παραταθεί η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. "Χαιρετίζω τη συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία", ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι ο ΟΗΕ είναι «απολύτως δεσμευμένος στην άρση των εμποδίων που παραμένουν για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία», ένα μέρος της συμφωνίας το οποίο η Ρωσία θεωρεί κρίσιμο.

Η αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο βοήθησε στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από αρκετά από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα που είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ΟΗΕ ή τη Μόσχα. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Οι τιμές του σιταριού υποχώρησαν πάνω από 1% μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία