BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Μάχη και στον ΠΟΕ από ΗΠΑ για δασμούς στις επιτραπέζιες ελιές

Οι Βρυξέλλες έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους να καταγγείλουν στα αρμόδια όργανα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τους δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις ισπανικές μαύρες επιτραπέζιες ελιές το προηγούμενο έτος, όμως στην τελευταία συνεδρίαση η αμερικανική αντιπροσωπία μπλόκαρε αίτημα διορισμού ομάδας επίλυσης διαφορών.

2-Poe

Πέτρος Γκόγκος

6
0

Η παραπάνω εξέλιξη, που έγινε στην συνάντηση των οργάνων του ΠΟΕ στις 28 Μαΐου, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς πως εκκρεμούν αποφάσεις σχετικά με τους δασμούς που σκοπεύουν να επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ελαιόλαδο, κρασί και άλλα αγροτικά προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης.  

Ειδικότερα, το πρώτο αίτημα της ΕΕ προς διερεύνηση στην αρμόδια ομάδα επίλυσης δασμολογικών διαφορών σχετικά με την αναθεώρηση των αμερικανικών μέτρων αντιντάμπινγκ και των αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές ισπανικών επιτρπέζιων ελιών παρεμποδίστηκε από τις ΗΠΑ. Ας σημειωθεί εδώ πως τα μέλη της επιτροπής αυτής μπορούν να μπλοκάρουν αιτήματα άλλης αντιπροσωπίας μια φορά μία φορά, αλλά δεν μπορούν να μπλοκάρουν τη δεύτερη φορά. Η ΕΕ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.

Οι πρακτικές που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στην έρευνα αντιντάμπινγκ αμφισβητούνται στο αίτημα της ΕΕ. Εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την στοχοποίηση μη συγκεκριμένων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων καθώς και μια έλλειψη διεξοδικής ανάλυσης των ενισχύσεων που παρέχουν οι ΗΠΑ στους δικούς τους παραγωγούς, σύμφωνα με παρευρισκόμενους στη συζήτηση. Η ΕΕ αμφισβήτησε επίσης την επίφαση των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές προκάλεσαν ζημία στους εγχώριους παραγωγούς ελιών.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους αντέτειναν ότι οι δασμοί επιβλήθηκαν μετά από «διεξοδικές» έρευνες αντιντάμπινγκ. Αναφορικά με την παρεμπόδιση της ομάδας επίλυσης διαφορών, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η ΕΕ συμπεριέλαβε «ισχυρισμούς που δεν συμπεριλήφθηκαν στην αίτηση για διαβουλεύσεις» σχετικά με τα καθήκοντα που θα έχει η ομάδα στο αίτημά της για διαφωνία, λέγοντας ότι δεν είχε την ευκαιρία να συζητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς με την ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία