BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Η Διεπαγγελματική προειδοποιεί ο παραγωγός αντιμετωπίζει το δάκο

Το πρόβλημα της δακοπροστασίας είναι πολλαπλό αλλά στην Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε το έλλειμμα πάντα στο επίπεδο της υλοποίησης. Πρόκειται για ένα σύστημα που σχεδιάζει το κράτος, το οποίο λειτουργεί με λίγες τροποποιήσεις στη χώρα μας από το 1954.

44-45_b_2

Σοφία Σπύρου

7
1

Στη Μεσόγειο βέβαια υπάρχουν και άλλα παραδείγματα για την αντιμετώπιση του δάκου με συστήματα που σχεδιάστηκαν πιο πρόσφατα και διαφέρουν πολύ από το ελληνικό μοντέλο. Στη Γαλλία, που ενδιαφέρει εδώ, ο παραγωγός δεν προσδοκά άλλα ούτε και πληρώνει το δημόσιο φορέα για να αναλάβει δράση προστασίας της ελαιοκαλλιέργειας απέναντι στο δάκο. Έτσι όπως εξηγεί ο Ζαν Μισέλ Ντουριέ, εκπρόσωπος της Γαλλικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου (AFIDOL) σε παρουσίαση που έκανε στο Σεμινάριο για το Δάκο που διοργάνωσαν τα Olive Oil Seminars τον Απρίλιο, αντί αυτού «ο παραγωγός πληρώνει ένα μικρό τίμημα στη Διεπαγγελματική και σε αντάλλαγμα λαμβάνει έγκαιρη, έγκυρη και λεπτομερή προειδοποίηση για τον κίνδυνο του δάκου όσο ακόμη το φαινόμενο βρίσκεται σε αρχικά στάδια» ενώ η αντιμετώπιση αποτελεί μέριμνά του.

Οι Γάλλοι βέβαια είναι πολύ πιο αυστηροί απ’ ό,τι η χώρα μας στον προσδιορισμό των επιτρεπόμενων φυτοπροστατευτικών καθιστώντας έτσι την παρατήρηση του δάκου κομβική για την εξασφάλιση του παραγωγού απέναντι στην απειλή της ζημιάς. Γνωρίζοντας, από την άλλη, η Διεπαγγελματική την ευθύνη που της αναλογεί, έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο μοντέλο πρόγνωσης του δάκου το οποίο στη βάση δεδομένων και με τη χρήση αλγόριθμου παράγει συμβουλές που εξειδικεύονται στις συνθήκες του κάθε ελαιώνα και τη φάση της εξέλιξης του εντόμου.

Το πρώτο ερώτημα που μπορεί βέβαια να θέσει ένας Έλληνας παραγωγός είναι τι εξασφαλίζει στη Γαλλία ότι θα γίνει συλλογικά και από όλους η εφαρμογή της δακοπροστασίας ώστε να μην κινδυνέψει κάποιος αγρός από τον διπλανό του.  Η απάντηση όπως εξηγεί ο κ. Ντουριέ βρίσκεται στο επόμενο στάδιο της αλυσίδας του ελαιόλαδου και της ελιάς και στηρίζεται στο γεγονός ότι «ελαιοτριβείς και τυποποιητές έχουν ένα σύστημα διαλογής που απορρίπτουν ή υποβαθμίζουν παρτίδες ελιών με ποσοστό προσβολής από δάκο μεγαλύτερο του 10% για το λάδι και 3% για τις επιτραπέζιες ελιές».

Δίνει σιγουριά στον αγρότη το σύστημα

Για τον αγρότη το σύστημα της παρακολούθησης του δάκου από την AFIDOL δεν θα μπορούσε να γίνει πιο απλό. Με μια εγγραφή στο σαιτ της Διεπαγγελματικής και τον κωδικό που αποκτά ο παραγωγός μπαίνει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και επιλέγει την τοποθεσία που τον ενδιαφέρει πάνω σε διαδραστικό χάρτη που χρησιμοποιεί την εφαρμογή Google Maps. Η εφαρμογή που είναι δωρεάν προσφέρει πληροφορίες με βάση την απόσταση του αγρού από το πλησιέστερο σημείο παρατήρησης και ανάλογα εμφανίζει τις αντίστοιχες παγίδες και τα στατιστικά παρακολούθησης του δάκου που συλλέγονται και ανανεώνονται κάθε εβδομάδα για κάθε παγίδα.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο του συστήματος όμως είναι οι προειδοποιήσεις που στέλνει στον παραγωγό οι οποίες αναλύουν με μεγάλη ακρίβεια το στάδιο εξέλιξης του κινδύνου της δακοπροσβολής και δίνουν σαφείς οδηγίες για το αν και τι μέτρα χρειάζεται να λάβει ο παραγωγός» εξηγεί ο κ Ντουριέ.  Ας σημειωθεί ότι οι παγίδες παρακολουθούνται μια φορά την εβδομάδα ενώ λαμβάνεται δείγμα 200 καρπών που αποτελούνται από ελιές σε διάφορα στάδια προσβολής αλλά και υγιείς καρπούς ώστε να καταγράφεται με ακρίβεια το στάδιο της δακοπροσβολής.

Είναι όμως αποδοτικό για τον αγρότη το σύστημα της AFIDOL και δικαιολογεί το τίμημα που καταβάλει για τη λειτουργία της παρακολούθησης του δάκου; «Σε σχέση με την αξία του ελαιόλαδου το κόστος του προγράμματος είναι μικρό και ανέρχεται περίπου σε 60.000 ευρώ το οποίο καλύπτεται από εισφορές των μελών», θα πει καταλήγοντας ο κ Ντουριέ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-06-2019 14:26ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ενδιαφέρουσα πληροφορία αυτό που εφαρμόζεται στη Γαλλία..Έτσι πρέπει να λειτουργούν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Αυτή είναι η συλλογική δραστηριότητα παραγωγών!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία