BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Εφικτή με τον τουρισμό η εσωτερική κατανάλωση 200.000 τ. ελαιολάδου

Έναν τομέα σε κρίση και χωρίς κατεύθυνση περιέγραψαν οι βασικοί φορείς του ελαιοκομικού τομέα της χώρας, οι οποίοι σε ειδική ημερίδα με τίτλο «Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο», συναντήθηκαν στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με στόχο την συνδιαμόρφωση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την ελαιοκομία και το ελαιόλαδο.

01_19

Πέτρος Γκόγκος

45
1

Μέσα από την καταγραφή των προβλημάτων όλου του ελαιοκομικού τομέα , η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου που διοργάνωσε την ημερίδα φιλοδοξεί στην συγκέντρωση προτάσεων λύσεων και δράσεων για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, με έναν βασικό προβληματισμό – τον οποίο εξέφρασαν όλοι οι συντελεστές- να αιωρείται πάνω από το αμφιθέατρο: να μην είναι η συνάντηση αυτή μια τρύπα στο νερό, και του χρόνου να επαναληφθεί η ίδια συζήτηση.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΕ και εκπρόσωπος της Νέας Πασεγές, Γιώργος Γωνιωτάκης, ο οποίος έθιξε το ζήτημα του «μαύρου ελαιολάδου».

Άξιας αναφοράς είναι η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ΕΔΟΕ και εκπροσώπου της Νέας Πασεγές, Γιώργου Γωνιωτάκη, ο οποίος έθιξε το ζήτημα του «μαύρου ελαιολάδου» αλλά και την πρόταση, προτού η συζήτηση επικεντρωθεί στις εξαγωγές, να γίνει ένα νοικοκύρεμα της εσωτερικής αγοράς. «Ακούμε συνέχεια για εξαγωγές. Να αποφασίσουμε όμως πρώτα και να μάθουμε ποια είναι η παραγωγή της χώρας, όταν μάθουμε πόση είναι, τι χρειαζόμαστε και τι περισσεύει, τότε να κοιτάξουμε τις εξαγωγές». Μάλιστα ο κ. Γωνιωτάκης υποστήριξε πως με τόσους τουρίστες να καταφθάνουν στη χώρα ετησίως, αν όλοι αυτοί κατανάλωναν κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα, ελληνικό ελαιόλαδο, τότε «μόνο για την εσωτερική αγορά θα χρειαζόμασταν 200.000 τόνους ελαιόλαδο».

Εκ μέρους του ΣΠΕΛ, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ, Μανώλης Γιαννούλης, ζητώντας αναγνώριση της βαρύτητας του τομέα των πυρηνελαιουργίων.


Ο ίδιος υποστήριξε πως χρειάζεται μια διακλαδική συνεργασία. «Να έρχεται ο τουρίστας και να βλέπει στο τραπέζι του πέντε πράγματα, ελαιόλαδο, κρασί, κηπευτικά. Αυτά τα πράγματα να ψάχνει και στην πατρίδα του και εμείς να έχουμε φροντίσει να είμαστε στο σούπερ μάρκετ της αγοράς του, ώστε να μας πάρει και να θυμηθεί τις διακοπές του».

Αναχρονιστικός ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για την ελαιοκομία

«Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ο μοναδικός κλάδος ανάμεσα στις δενδρώδεις καλλιέργειες που δεν καλύπτει το ΕΛΓΑ κατά την ανθοφορία. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε», υποστήριξε ο κ. Γωνιωτάκης, λέγοντας πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι αναχρονιστικός και χρήζει άμεσης αλλαγής. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έρευνας, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «έχει βαλτώσει». Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία από το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, υποστήριξε πως κάποτε η έρευνα ξεκινούσε από το εργαστήριο και τελείωνε στο χωράφι του παραγωγού, ενώ πλέον « οι ερευνητές βγαίνουν στη σύνταξη και δεν ανανεώνονται».

Εκ μέρους του ΣΕΒΙΤΕΛ, ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, ζήτησε την θεσμοθέτηση της ενεργητικής τελειοποίησης.

Από την πλευρά της βιομηχανίας τυποποίησης, ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, έφερε στο τραπέζι τέσσερα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του. Αυτά είναι η παρακράτηση, η ιχνηλασιμότητα, ο ενεργητική τελειοποίηση και η πάταξη του χύμα ελαιολάδου.

Το πρώτο σχετίζεται με το παρακράτημα πόρων, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το ξεκλείδωμα αγορών του εξωτερικού. «Οι Ισπανοί έχουν ήδη μαζέψει 9 εκατ. ευρώ για την στήριξη των αγορών τους κάθε χρόνο. Ζητάμε να κάνουμε και εμείς το ίδιο» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή των παραγωγών στο ταμείο αυτό.

Σημαντική είναι και η ιχνηλασιμότητα για τον ΣΕΒΙΤΕΛ, αφού μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας έμμεσος μηχανισμός ελέγχου της παραγωγής, αλλά και η πάταξη του χύμα ελαιολάδου. «Δεν κάνουμε τίποτα για την πάταξη του παραεμπορίου» υποστήριξε ο ίδιος.

Ενεργητική τελειοποίηση

«Ήμασταν εσωστρεφείς όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχουν πλέον διέξοδοι. Στόχος είναι να πουλήσουμε» υποστήριξε στη συνέχεια, ανοίγοντας το ζήτημα της ενεργητικής τελειοποίησης. Εξηγώντας τη θέση του, υποστήριξε πως το κάνουν και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, με τους δεύτερους να έχουν επίσης πλεόνασμα στην παραγωγή τους, οι οποίοι ωστόσο προχωρούν σε νόμιμες και τυπικές εισαγωγές ελαιολάδου προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν σημαντικές για αυτούς εξαγωγικές αγορές. Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε πως αποτελεί πάγια θέση του η θεσμοθέτηση της δυνατότητας αυτής στα λαμπάντε ελαιόλαδα. Λίγα λεπτά αργότερα, η Δήμητρα Αλιέως, στέλεχος της Πορτογαλοισπανικής εταιρείας SOVENA GROUP, υποστήριξε πως το πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να είναι δυνατό και για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, αφού ορισμένες εισαγωγές φρέσκου ελαιολάδου από την Τυνησία για παράδειγμα, προτού ξεκινήσει η συγκομιδή του ελληνικού ελαιολάδου, θα επέτρεπε την διατήρηση αγορών κυρίως στις ΗΠΑ, οι οποίες επειδή δεν έγινε αυτό «έγιναν χάρισμα σε άλλους».


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ζήτησε αποχωρώντας από το αμφιθέατρο, την κατάθεση πρακτικών ιδεών για τον κλάδο.

Λίγο νωρίτερα, απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη συζήτηση που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ Φιλ Χόγκαν, για έμπρακτη βοήθεια και αλληλεγγύη προς τους ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικό προϊόν καθώς και την ανάγκη δημιουργίας εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την ελαιοκομία. Από την πλευρά της πολιτείας τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Εμπορείου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει το δίκτυο εμπορικών συμφωνιών που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ανοίγει αγορές, υπό την προϋπόθεση, να τηρούνται τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας, τυποποίησης και ελέγχου που άλλωστε προβάλει η ΕΕ ως στρατηγικό της πλεονέκτημα.

 

Οι προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ελαιοκομικό κλάδο

Την εκδήλωση «Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο» που διοργάνωσε σήμερα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου στην Αθήνα, χαιρέτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Στον χαιρετισμό του επεσήμανε τη σημασία του ελαιολάδου ως εθνικού προϊόντος και τον καθοριστικό ρόλο της διεπαγγελματικής οργάνωσης για την προώθηση και την προστασία του. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη δύσκολη χρονιά του 2018 για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και στην προσπάθεια για έκτακτη στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση της Δευτέρας με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, από τον οποίο ο Υπουργός ζήτησε εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρώπης στους ελαιοκαλλιεργητές που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Επιπλέον, παρουσίασε τους δύο βασικούς άξονες πολιτικής, γύρω από τους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  1. Η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου για το Ελαιόλαδο, με νομοθετική διάταξη, όπου θα συμμετέχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, παραγωγοί, μεταποιητές, έμποροι και πολιτεία, καθώς και οι επιστήμονες του κλάδου τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
  2. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δακοκτονία, που έρχεται να αντικαταστήσει ένα απαρχαιωμένο Βασιλικό Διάταγμα του 1951, και θα προβλέπει:
    • Την υποχρεωτικότητα στην κάλυψη, χωρίς να μένουν κενά σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, που δημιουργούν εστίες για το δάκο και
    • το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και την καθιστούν πολλές φορές αναποτελεσματική. Γι’ αυτό το λόγο, πρόταση του ΥπΑΑΤ είναι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο δακοκτονίας, το ΣΥΚΕΔΑ, το οποίο θα επιλύει άμεσα τέτοια ζητήματα όπου προκύπτουν.
    • Αυστηρά χρονικά ορόσημα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο έργο όσον αφορά στην εφαρμογή του έργου της δακοκτονίας
    • Ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς δημιουργείται: α) Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση του έργου της δακοκτονίας, β) δίκτυο παρακολούθησης της προσβολής με ηλεκτρονικές παγίδες (online monitoring) και γ) διαδικασία ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος.
    • Αναλυτική καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των ελαιώνων και εκσυγχρονισμός (αναδιοργάνωση) του Ελαιοκομικού Μητρώου
    • Σύνδεση του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με την έρευνα και την τεχνολογία και συνεχής έλεγχος-αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.



Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-06-2019 10:54asavas

Διεπαγγελματική ελαιολάδου με πρόεδρο πυρηνελαιουργό ; υπάρχει ελπίδα για το λάδι;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία