BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Συνωστισμός για ελιά Χαλκιδικής με την τιμή ανοδικά στα 1,20 ευρώ

Βάσιμες αποδείχθηκαν οι προσδοκίες που έτρεφαν οι ελαιοπαραγωγοί πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής για καλύτερη τιμή στο προϊόν, καθώς, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ντόπιοι μεταποιητές κυκλοφόρησαν τιμοκαταλόγους στο 1,20 ευρώ το κιλό για τα 110 τεμάχια και ελαφρώς «τσιμπημένες» και τις επόμενες δύο πρώτες κατηγορίες τεμαχισμού.

green-olives2_el_mones_NEW-600x320

Λεωνίδας Λιάμης

6631
0

Τον κύκλο της αύξησης της τιμής παραγωγού στο 1,20 ευρώ το κιλό, τον άνοιξε ο Sithonia Olives, μια μεσαίας δυναμικότητας επιχείρηση από τη Χαλκιδική και με διαφορά λίγων ωρών, ακολούθησαν, με ανακοινώσεις τιμοκαταλόγων η ΔΕΑΣ κι η Olive Hellas, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των μεγαλύτερων «παικτών» του κλάδου.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν και πότε θα ευθυγραμμιστούν και οι άλλοι ισχυροί του χώρου με τη νέα τιμή και κατά πόσο η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελέσει «θρυαλλίδα», για να δοθούν άλλα τουλάχιστον 10 λεπτά ανά κιλό, ώστε η πρώτη ποιοτική κατηγορία να καθίσει στα 1,30 ευρώ το κιλό, όπως θα ήθελαν οι παραγωγοί, διότι διαφαίνεται ότι υπάρχει ζήτηση για ελιές από τη μεταποίηση.

«Από καθόλου, κάτι είναι και τα επιπλέον 10 λεπτά το κιλό που έδωσαν οι τοπικοί μεταποιητές», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης και θεωρεί ως μάλλον βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν στο 1,20 ευρώ το κιλό και οι μεταποιητές που έως τώρα είχαν βγει με τιμοκαταλόγους στο 1,10 ευρώ το κιλό, ενώ δεν αποκλείει «να δούμε τις επόμενες μέρες να τσιμπάει η τιμή άλλο ένα 10λεπτο, με δεδομένο ότι η ζήτηση είναι ζωηρή για ελιές».

Ανάλογες ελπίδες τρέφει κι ο Παύλος Γιαλαγκολίδης, πρόεδρος του Α.Σ. Φλογητών, ο οποίος, όπως σημειώνει, η φετινή χρονιά είναι σημαντική για τους μεταποιητές. «Γνωρίζουν πως η επόμενη δεν θα έχει την ίδια στρεμματική απόδοση, διότι τα δέντρα θα είναι κουρασμένα μια και φέτος είναι φορτωμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ψάχνουν για ελιές για να εξυπηρετήσουν τα φετινά συμβόλαιά τους, αλλά να «χτίσουν» κι αποθέματα, αφού από πέρσι, λόγω της περιορισμένης παραγωγής, δεν έχει μείνει τίποτε στις δεξαμενές τους», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει πως «οι μικροί μεταποιητές πληρώνουν έως και 20 λεπτά παραπάνω, για να εξασφαλίσουν πρώτη ύλη, αλλά μιλάμε για περιορισμένες ποσότητες».

Η συγκομιδή προς το παρόν φαίνεται να έχει προχωρήσει γύρω στο 30% της ηρτημένης παραγωγής και τουλάχιστον μέχρι τώρα οι μεταποιητές, όπως παραδέχονται και οι παραγωγοί, δεν ήταν τόσο αυστηροί με τους τεμαχισμούς στηρίζοντας εμμέσως την τιμή του προϊόντος. Μένει πλέον να φανεί αν η αύξηση στο 1,20 ευρώ το κιλό, οδηγήσει σε πιο αυστηρή εφαρμογή των κατηγοριοποιήσεων ή θα διατηρηθεί η «ελαστικότητα».

Το εργατικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι για τους παραγωγούς, αφού τα χέρια είναι δυσεύρετα και η συγκομιδή της παραγωγής που φαίνεται ότι θα κυμανθεί στους 120.000 τόνους, «αγκομαχά», σε σημείο ώστε να διατυπώνονται φόβοι ότι δεν θα τελειώσει έγκαιρα και κάποιες ελιές θα μαυρίσουν και θα οδηγηθούν στην ελαιοποίηση.

Η έλλειψη εργατών έχει οδηγήσει και σε αύξηση του κόστους συλλογής, με την κλούβα, σύμφωνα με τον κ. Γιαλαγκολίδη, να αποζημιώνεται με 2,70 έως και 3 ευρώ, ανάλογα το κτήμα και να επιβαρύνει το συνολικό κόστος παραγωγής με 13-15 λεπτά το κιλό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία