BACK TO
TOP
Αγορά Εισροών

Δύο σταθμά στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Εκτός των ρυθμίσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους έμειναν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, παρά το τεράστιο βάρος που έχουν προσθέσει στα έξοδα των παραγωγών τα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα συντελεστές του κλάδου εκφράζουν την ελπίδα ότι η ελάφρυνση της βιομηχανίας θα αφήσει ένα περιθώριο για καλύτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα (πρώτες ύλες των μεταποιτικών μονάδων).

Δύο σταθμά στα τιμολόγια της ΔΕΗ

3
0
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το σύσπορο βαμβάκι που δείχνει να ευνοείται τα τελευταία 24ωρα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους των εκκοκκιστηρίων και της κλωστοϋφαντουργίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολύτιμη ανάσα για την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία αποτελεί η δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους μέσω των λεγόμενων συμβάσεων διακοψιμότητας που, με καθυστέρηση αρκετών ετών, θεσπίζονται πλέον και στη χώρα μας. Το σχετικό νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την διακοψιμότητα κατατέθηκε στη Βουλή ην περασμένη Πέμπτη (20/9/2013).

Και οι αγρότες;Το μέτρο αναμφίβολα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού κλάδου. Ωστόσο δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δίνει φιλί ζωής στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας αν δεν συνοδευτεί από ανάλογες ρυθμίσεις για τους κατεξοχήν προμηθευτές-συνεργάτες των μεταποιητικών βιομηχανιών, δηλαδή τους αγρότες.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι το «μάρμαρο» για την ελάφρυνση των βιομηχανιών θα το πληρώσει εν μέρει ο πρωτογενής τομέας μέσω νέας αύξησης των τιμολογίων του αγροτικού ρεύματος. Επικαλούνται δε τη σιωπή του υπουργείου Περιβάλλοντος γύρω από το γνωστό αίτημα της Κομισιόν για κατάργηση από το 2014 των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τους αγρότες και τους οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση. Αυτό τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια τα αγροτικά τιμολόγια έχουν ανατιμηθεί κατά 80% περίπου, ενώ ειδικά για φέτος αναδεικνύονται σε... πρωταθλητές στις αυξήσεις με την επιβάρυνση να ανέρχεται στο 21% επί του τελικού λογαριασμού μαζί με τους φόρους

Οι συμβάσεις διακοψιμότητας παρέχουν τη δυνατότητα σε μεγάλες βιομηχανίες να διαμορφώνουν τη ζήτησή τους ανάλογα με τις εντολές του διαχειριστή του συστήματος και σε αντάλλαγμα να εξασφαλίζουν σημαντική μείωση στο κόστος ρεύματος.

Όπως αναφέρεται «με τη διακοψιμότητα, ο διαχειριστής του συστήματος θα έχει τη δυνατότητα να ζητά από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες - με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης- όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος (για παράδειγμα όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη), να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να τη διακόψουν σταθεροποιώντας το σύστημα με την απόσυρση φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Για αυτή τη δυνατότητα και την ευχέρεια του διαχειριστή, οι βιομηχανίες που θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις θα αποζημιώνονται, εξασφαλίζοντας μια μείωση στο ενεργειακό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κυμαίνεται μέχρι περίπου 18%».Οι συμβάσεις διακοψιμότητας θα ισχύσουν τόσο για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση όσο και για εκείνες της μέσης τάσης, που καταναλώνουν άνω των 13.000 μεγαβατωρών (13 εκατ. κιλοβατώρες)


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία