BACK TO
TOP
Fresher

Ροδάκινο ξέρουµε, ροδάκινο θα παράγουµε, αλλά θα το κάνουµε ακόµη καλύτερο

Στην αύξηση της στρεµµατικής απόδοσης και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόµενου προϊόντος στις ήδη υπάρχουσες καλλιέργειες, όπου οι Τυρναβίτες παραγωγοί ξέρουν καλά το δρόµο, στοχεύει, σύµφωνα µε τον πρόεδρό του Θανάση Χαλούλη, ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Όπλο του στη σηµερινή σκληρή πραγµατικότητα της ελληνικής γεωργίας, η οργανωµένη προς όφελος του παραγωγού δοµή και λειτουργία του.

Ροδάκινο ξέρουµε, ροδάκινο θα παράγουµε, αλλά θα το κάνουµε ακόµη καλύτερο

2
0
Σε ποιες κυρίως χώρες εξάγετε τα προϊόντα;Εξάγουµε σε Κύπρο, Ισραήλ, Πολωνία, Τσεχία, Ρουµανία και Σλοβακία

Σε ποιο βαθµό έχει επηρεάσει το ρωσικό εµπάργκο τη δραστηριότητα του συνεταιρισµού σας και των παραγωγών-µελών του;Βασικά ως συνεταιρισµός δεν είχαµε απευθείας συναλλαγές µε τη Ρωσία. Τα προϊόντα µας πήγαιναν εκεί µέσω τρίτων. Παρ’ όλα αυτά όµως επηρεαστήκαµε πάρα πολύ όσον αφορά τις τιµές πώλησης, λόγω υπερπροσφοράς από άλλες περιοχές της χώρας µας, που δεν µπορούσαν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Τα διοχέτευσαν λοιπόν σε άλλες χώρες του εξωτερικού και στην εγχώρια αγορά συµπιέζοντας τιµές προς τα κάτω. Έτσι εµείς αναγκαστήκαµε να προσαρµοστούµε πουλώντας τα προϊόντα µας σε χαµηλότερες τιµές και να συνεργαστούµε έστω και σε µικρό βαθµό µε το ευρωπαϊκό πρόγραµµα δωρεάν διανοµής που «έτρεξε» το υπουργείο.

∆εδοµένου ότι το εµπάργκο δεν φαίνεται να βαίνει προς άρση, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε εξαγωγικά;Γνωρίζαµε ότι η κατάσταση δεν θα άλλαζε φέτος σε σχέση µε το εµπάργκο. Έτσι συµµετείχαµε σε εκθέσεις, όπως η Fruit Logistica του Βερολίνου µε αντιπροσωπεία του συνεταιρισµού, αλλά και για πρώτη φορά στήσαµε περίπτερο στη Θεσσαλονίκη στη Frescon 2015, µε σκοπό και στόχο την εξεύρεση αγορών και πελατών.
Είχατε  οφέλη από τις κινήσεις αυτές;Ναι, έχουµε ήδη τέσσερις νέους πελάτες και είµαστε σε συνεννόηση µε άλλους τέσσερις. Από αυτούς τους οκτώ, οι δύο είναι Έλληνες και οι άλλοι Πολωνοί, Τσέχοι, Ισραηλίτες και Κύπριοι.
Οι ρυθµίσεις της νέας ΚΑΠ σας επηρεάζουν;Η νέα ΚΑΠ έφερε δικαιώµατα σε όλες τις καλλιέργειες, όπως αυτές του ροδάκινου αλλά και του νεκταρινιού, που ήταν εκτός επιδοτήσεων. Άρα έκανε καλό στους παραπάνω παραγωγούς µας.

Ποια είναι η δοµή του Συνεταιρισµού σας;Το ανώτατο όργανό µας είναι η Γενική Συνέλευση, υπό την σκέπη του οποίου βρίσκονται το Εποπτικό Συµβούλιο και το ∆ιοικητικό Συµβούλιο το οποίο αποτελείται από τις ∆ιαχειριστικές Επιτροπές και εµένα τον Πρόεδρο, τον ∆ιευθυντή Αστέριο Χατζή, µε εποπτεία το Πρατήριο Γεωργικών Φαρµάκων, την Παροχή Υπηρεσιών και την Οµάδα Παραγωγών.
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήµατα;Έχουµε, όπως οι περισσότεροι σήµερα, πρόβληµα ρευστότητας µε αποτέλεσµα και οι παραγωγοί να αργούν να πληρωθούν. Το πρόβληµα ξεκινάει από τους εγχώριους αγοραστές των προϊόντων, οι οποίοι παραλαµβάνουν το εµπόρευµα σήµερα και πληρώνουν µετά από µεγάλο χρονικό διάστηµα.  Οι Συνεταιρισµοί όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου δεν είναι εµπορικοί και πωλούν τα αναγνωρισµένα προϊόντα για λογαριασµό των παραγωγών µελών τους. Ως και πέρσι, λοιπόν, επειδή οι παραγωγοί µέλη µας εντάσσονταν στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., λάµβαναν εκκαθαρίσεις σε κάθε προϊόν που φέρνουν στο Συνεταιρισµό και λαµβάνουν επιστροφή Φ.Π.Α, γιατί στις εκκαθαρίσεις συµψηφιζόταν ο ΦΠΑ των αγορών τους όπως λιπάσµατα , φάρµακα, µηχανήµατα κ.λπ. Τώρα όµως που ανήκουν ως επί το πλείστον στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ο Συνεταιρισµός έχει µία µεγάλη δυσκολία να τιµολογήσει τα προϊόντα των παραγωγών του, διότι έχουµε δύο αγνώστους, την τιµή πώλησης και την ποσότητα. Αν µπορούσε να γίνει αυτό , οι παραγωγοί µας θα ελάµβαναν τιµολόγια µε καθεστώς ΦΠΑ 13% και θα είχαµε συµψηφισµό ΦΠ Α αγορών και πωλήσεων.  Έτσι ο Συνεταιρισµός αναγκάζεται να κόψει εκκαθαρίσεις για λογαριασµό του παραγωγού µέλους, άνευ ΦΠΑ, στη συνέχεια ο παραγωγός βαίνει πιστωτικός στον Φ.Π.Α. Έτσι υπάρχει αθέµιτος ανταγωνισµός µεταξύ του συνεταιριζόµενου παραγωγού σε σχέση µε τον παραγωγό που κινείται στο ελεύθερο εµπόριο µε γνωστά δεδοµένα (τιµή και ποσότητα) και κόβει το τιµολόγιο µε 13% ΦΠΑ.
Ο νόµος 4015 επέφερε επί της ουσίας κάποια αλλαγή στο Συνεταιρισµό σας;∆εν επέφερε καµιά αλλαγή σε µας. Ο νόµος αυτός ήρθε να επανακινήσει το συνεταιριστικό γίγνεσθαι και να βοηθήσει κάποιες ενώσεις που δεν είχαν καλά αποτελέσµατα ή να δώσει το δικαίωµα σε κάποιους πρωτοβάθµιους να επιβιώσουν και να προσαρµοστούν σε µια νέα πραγµατικότητα. Εµείς λειτουργούµε αποτελεσµατικά, ήµασταν και είµαστε εύρωστοι, µε σωστή πολιτική και καλή διαχείριση
Με ποιες ποικιλίες ροδάκινου και νεκταρινιού ασχολείται ο ΑΣΕΠΟΠ;Με τις πρώιµες (έως τις 20 Ιουνίου) του ροδάκινου Francoise, Lolita, Saggitaria, Tasty Red, Queen Crest, Rich May, Early May Crest, May Crest, Spring Crest, Spring Belle, Spring Lady, Sugar Time, Royal Gim, Ruby Rich, Britney Lane, Patty, Grizano,  Maura και τις όψιµες (έως τον Σεπτέµβριο) Rich Lady, Sinfonia, O’ Henry, Tardi Red. Στο νεκταρίνι µε τις πρώιµες ποικιλίες (έως τις 20 Ιουνίου) Early Dream, Cinzia, Early Boba, Andrianna, Big Bang, Laura, Big Heaven, Sun Free και τις όψιµες (έως τον Σεπτέµβριο) Big Top, Ali Top, Red Gold, Venus, Fantasia, Morsiani 90, Max και Orion

Ποια διαδικασία ακολουθείται όταν φτάνει το ροδάκινο στο χώρο σας;Ο παραγωγός θα µεταφέρει το προϊόν του στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε πλαστικές κλούβες των 20 κιλών, θα ζυγιστεί στη γεφυροπλάστιγγα όπου και θα παραλάβει το δελτίο ποσότητας. Στη συνέχεια το προϊόν µεταφέρεται στα ψυγεία για να κατέβει η θερµοκρασία του στους 24 βαθµούς C. Εκεί παραµένει από 1 εως 5 µέρες. Κατόπιν τα ροδάκινα οδηγούνται στον ηλεκτρονικό ταξινοµητή, όπου και διαχωρίζονται (καλιµπράρονται) σε 4 κατηγορίες ανάλογα µε το µέγεθος και σε µία τα σκάρτα. Τοποθετούνται σε τελάρα ανάλογα µε τις προτιµήσεις του αγοραστή, εδώ υπάρχουν τα κουπάκια του ενός κιλού και τα τελάρα 3, 5, 7, και 10 κιλών. Όλη η διαδικασία καλύπτει τα διεθνή στάνταρ της αγοράς µε τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Μετά οδηγούνται στα ψυγεία µε θερµοκρασία στους 5 βαθµούς, Κατόπιν µε φορτηγά ψυγεία µεταφέρονται στα σηµεία πώλησης εσωτερικού και εξωτερικού.

Ποια η διάρκεια ζωής του ροδάκινου;Η διάρκεια ζωής του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 10 µέρες, γιατί µετά αφυδατώνεται µε συνέπεια απώλεια βιταµινών και βάρους.

Έχετε σχεδιασµό για νέες καλλιέργειες; Υπάρχουν σκέψεις για νέες και αναδιάρθρωση καλλιεργειών µε παράλληλο προγραµµατισµό µέσω του επιχειρησιακού προγράµµατος που εκπονεί η η αναγνωρισµένη Οµάδα. Με βάση τον τζίρο δύο ετών το 8,2 πηγαίνει σε επιχειρησιακό πρόγραµµα, όπου εντάσσονται επιλέξιµες δράσεις και µέσα εκεί είναι και οι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών. Από το 8,2 το 4,1 είναι η επιχορήγηση της ΕΕ. Επιλέξιµες δράσεις που θα πραγµατοποιηθούν είναι προγραµµατισµός παραγωγής, βελτίωσης και διατήρησης της ποιότητας του προϊόντος, καθώς επίσης  βελτίωσης εµπορίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Υπάρχουν νέα προϊόντα που ενδεχοµένως να µπείτε στο µέλλον;Όχι γιατί οι ιδιόµορφες καιρικές συνθήκες της περιοχής µας επιβάλλουν να ακολουθήσουµε την πεπατηµένη που τόσο καλά γνωρίζουν οι παραγωγοί - µέλη , την καλλιέργεια δηλαδή των ήδη υπαρχόντων προϊόντων, την στρεµµατική αύξηση καλλιέργειας και την ποιοτική άνοδο των προϊόντων

Ποιο κλίµα επικρατεί µεταξύ των παραγωγών σας σε σχέση µε τη ως σήµερα απολαβή τους;Αν και οι τιµές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, δεδοµένης της οικονοµικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα, παρατηρείται µία σταθερή ροή απορρόφησης των προϊόντων, γεγονός που επιτρέπει συγκρατηµένη αισιοδοξία στους Τυρναβίτες παραγωγούς µας για το το παρόν και το µέλλον των προϊόντων τους
WHO IS WHOO Αθανάσιος  Χαλούλης γεννήθηκε το 1959 στη Λάρισα, µε καταγωγή από τον Τύρναβο, όπου και κατοικεί.
Η οικογένειά του, αγροτική, καλλιεργούσε αµπέλια και οπωροφόρα δένδρα. Από µικρός στα κτήµατα µε κλίση στον πρωτογενή τοµέα, τον οποίο και ακολούθησε επαγγελµατικά
 Απόφοιτος εξαταξίου Γυµνασίου, παντρεµένος , έχει δύο γιούς που ασχολούνται και αυτοί µε την γη. Καλλιεργεί 85 στρέµµατα µε επιτραπέζια και οινοποιήσηµα σταφύλια.  ∆ηλωµένος αγρότης από το 1981, οπότε και έγινε µέλος του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισµού Τυρνάβου (νυν ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), ο οποίος λειτουργούσε εµπορικά µε δικό του πρατήριο φαρµάκων. Πρόεδρος του ανέλαβε τα δύο τελευταία χρόνια, από τις εκλογές του Μαΐου 2013 και η θητεία του είναι τετραετής. Αρµοδιότητές του είναι η γενική εποπτεία, (πωλήσεις , αγορές, προµήθειες), οι επαφές µε τους παραγωγούς, το εµπόρευµα, η διαλογή, η εµπορία και εξαγωγή των προϊόντων, (ροδάκινο, νεκταρίνι, αχλάδι, σταφύλι).

Ένας αιώνας ιστορίας για τον ΑΣΕΠΟΠ ΤυρνάβουΚάτω από τον ίσκιο του Ολύµπου, στο βόρειο άκρο της θεσσαλικής πεδιάδας, βρίσκεται ο Τύρναβος, µια κωµόπολη που από εκατοντάδες χρόνια στηρίζεται στη γεωργία και στις δυναµικές καλλιέργειες των αµπελιών και των οπωροφόρων δένδρων. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προιόντων Τυρνάβου (Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου) είναι πρωτοβάθµιος παραγωγικός συνεταιρισµός (έτος ιδρύσεως 1926) µε 165 παραγωγούς – µέλη διαθέτοντας µια πλούσια γκάµα αγροτικών προιόντων (φρούτα) που παράγουν τα µέλη και τα διακινούν µέσω της οργάνωσης. Οι παραγωγές ξεκινάνε από 5 Μαΐου περίπου µε τις πρώιµες ποικιλίες κερασιών, ροδάκινων και νεκταρινιών και συνεχίζονται έως και τον Σεπτέµβριο µε αχλάδια και σταφύλια. Τα προϊόντα των παραγωγών – µελών είναι πιστοποιηµένα µε Agro 2-1, 2-2 ενώ ακολουθείται η διαδικασία του προτύπου GLOBAL G.A.P. Ο Συνεταιρισµός διαθέτει νεόκτιστα, σύγχρονα διαλογητήρια – ψυγεία όπου αποθηκεύονται και συσκευάζονται τα προϊόντα και όλες οι εγκαταστάσεις είναι πιστοποιηµένες µε το πιστοποιητικό ISO 22000. Ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 1ο χλµ. Τυρνάβου – Λάρισας (πάροδος Περαχώρα) όπου βρίσκεται η διοίκηση, το συσκευαστήριο και οι ψυκτικοί χώροι καθώς και το πρατήριο γεωργικών φαρµάκων και εφοδίων. Το συσκευαστήριο βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 17.000 τ.µ., έχει εµβαδόν 1.000 τ.µ. ενώ στους ψυκτικούς χώρους µπορούν να αποθηκευθούν 1.000 τόνοι προιόντων. Ακόµα ο Συνεταιρισµός στην πόλη του Τυρνάβου έχει ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν παλιότερα τα γραφεία του και σήµερα εκεί πραγµατοποιούνται εργασίες παροχής υπηρεσιών προς τους αγρότες (δηλώσεις καλλιέργειας) και αποθήκες υλικών εµβαδού 1.000 τ.µ..


Συνέντευξη – φωτογραφίες στη Βασιλική Πασχάλη – Τσαντοπούλου από το Fresher Iουνίου 2015

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία