BACK TO
TOP
Fresher

Συχνές απορρίψεις φορτίων και υψηλές υπολλειματικότητες για τα κηπευτικά και σταφύλια της Τουρκίας

Μία στις δύο απορρίψεις οπωρολαχανικών στην ΕΕ την προηγούμενη εμπορική περίοδο αφορούσε φορτία τουρκικής προέλευσης σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα RASFF.

tourkia-europi

408
0

Σε σύνολο 658 ειδοποιήσεων την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2021/22 (1/9/2021-31/8/2022), οι 356 (54,1%) αφορούσαν την Τουρκία, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης υψηλών υγειονομικών και ποιοτικών στάνταρ στα εισαγόμενα προϊόντα αγροδιατροφής στην ΕΕ.  Οι απορρίψεις άλλωστε, γίνονται στις εμπορικές πύλες εισόδου λόγω ανίχνευσης υπερβολικής ποσότητας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που φθάνουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

Στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες απορρίψεις βρίσκεται η Αίγυπτος αλλά με πολύ χαμηλότερο νούμερο καθώς εντοπίστηκαν μόλις 35 περιπτώσεις παραβάσεων. Κοιτώντας περαιτέρω τα στοιχεία, η Ινδία δημιούργησε 26 ειδοποιήσεις, η Ουγκάντα 22, η Κίνα 18, ο Ισημερινός 14, η Κένυα 13, το Ιράν 12, η Ισπανία 10 , η Μαδαγασκάρη 9, το Μαρόκο 6 και η Ολλανδία 3 κρούσματα. Οι υπόλοιπες αντιστοιχούν σε μικρότερους αριθμούς από διάφορες χώρες όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση του ο INCOFRUIT Hellas.

Σε σταφύλια, πιπεριές και λεμόνια οι περισσότερες παραβάσεις

Οι αναφορές παραγωγών για υψηλές υπολλειματικότητες επικίνδυνων ουσιών σε τούρκικα αγροτικά προϊόντα αποδεικνύονται περίτρανα από τα στατιστικά στοιχεία της RASFF.

Σε σύνολο 356 περιπτώσεων, οι πιπεριές ήταν το προϊόν με τον μεγαλύτερο αριθμό υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων, σε συνολικά 85 παρτίδες. Αντί να επιστραφούν, οι παρτίδες κατά πλειοψηφία καταστράφηκαν στα κοινοτικά σύνορα.

Ακολουθούν σταφύλια και λεμόνια σε αριθμό παραβάσσεων, με 78 περιπτώσεις το καθένα, τα μανταρίνια με 56 περιπτώσεις, ενώ οι υπόλοιπες 137 κατανέμονται σε πορτοκάλια, ρόδια, ντομάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια.

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από την Βουλγαρία.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα άνοιξε πρόσφατα και άλλη μια πύλη εισόδου τουρκικών προϊόντων εκτός των Κήπων Έβρου, προς την Ε.Ε., αυτή του λιμένος Θεσσαλονίκης με την δρομολόγηση της Ατμοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, εφιστάται η προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτουγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις Χώρες της Ε.Ε. φορτίων φρούτων και λαχανικών ως προς τις απαιτήσεις της Ενωσιακής Νομοθεσίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία