BACK TO
TOP
Fresher

Αγχώνει την ευρωπαϊκή αγορά οπωρολαχανικών το υψηλό κόστος αποθήκευσης και η μείωση κατανάλωσης

Ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της φετινής εμπορικής περιόδου χαρακτηρίζουν το κόστος αποθήκευσης οι οργανώσεις και θεσμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ασχολούνται με την αγορά φρούτων και λαχανικών, την ίδια ώρα που η κατανάλωση βαίνει μειούμενη.

p051r6qg

154
0

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι Ολλανδοί κατανάλωσαν 4% λιγότερα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι από ό,τι το 2019 και πριν από την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της GroentenFruit Huis. Παράλληλα 6% λιγότερα φρούτα και λαχανικά αγοράστηκαν σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες του 2021. Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι πωλήσεις μπανάνας αχλαδιών και πεπονιών.

Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν αγόρασαν περισσότερα, στην πραγματικότητα αγόρασαν 4% λιγότερα μήλα, με την Βελγική Ένωση Αγροτών να συμφωνεί ότι η κατανάλωση μήλων μειώνεται. Αυτά τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις για τον ευρωπαϊκό τομέα φρούτων εν μέσω γενικευμένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Αύξηση του ενεργειακού κόστους

Εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού, η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που σημείωσε πρόσφατα η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) σε δελτίο τύπου. «Η εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα άλλο πρόβλημα. Αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει το κόστος των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε μη βιώσιμα επίπεδα για τους καλλιεργητές. Αρκετοί καλλιεργητές θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μην συγκομίσουν ορισμένες από τις καλλιέργειές τους για να αποφύγουν τις οικονομικές επιπτώσεις. Κόστος αποθήκευσης και αναμενόμενες αποδόσεις χαμηλότερες από το συνολικό κόστος της παραγωγής προκαλούν αυτό». Η WAPA αναφέρει ότι ανησυχεί σοβαρά για την τελική συγκομιδή και την ανταγωνιστικότητα των καλλιεργητών, ενώ βλέπει μια πιθανή απειλή για την επιχειρηματική συνέχεια του κλάδου.

Συχνό φαινόμενο η μικροκαρπία

Επίσης, αυτή τη σεζόν, η κλιματική αλλαγή έπαιξε και πάλι ρόλο. Έχει επηρεάσει το μέγεθος των καρπών, αναφέρει η WAPA. «Οι έντονες καιρικές συνθήκες του Αυγούστου (κύματα καύσωνα και ξηρασία σε ορισμένες περιοχές) επηρέασαν αρνητικά μέρος του μεγέθους και του χρώματος της καλλιέργειας. Αυτό πιθανότατα θα σημαίνει ότι περισσότερα φρούτα θα πάνε στον τομέα της μεταποίησης».

Ο καιρός δεν επηρέασε μόνο τα μεγέθη αλλά τη συνολική συγκομιδή. Η WAPA αναθεώρησε την εκτίμηση της ευρωπαϊκής συγκομιδής μήλων προς τα κάτω σε 12 εκατομμύρια τόνους και υπέθεσε ότι, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα είχαν συγκομιστεί 90.000 τόνοι λιγότερα μήλα από ό,τι αναμενόταν στις αρχές Αυγούστου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι πολλές χώρες, εκτός από την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους προς τα κάτω, ιδιαίτερα η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία