BACK TO
TOP
Business

Πρώτη φορά χρηματιστήριο ρύπων για αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Να διεκδικήσουν μερίδιο από μία αγορά αξίας 140 δις δολαρίων δίνει την ευκαιρία στους συντελεστές της αγροτικής οικονομίας μία εταιρεία αγροτεχνολογίας των ΗΠΑ

2-Indigo

Γιώργος Κοντονής

14
0

Να αποκτήσουν για πρώτη φορά ενεργό ρόλο οι αγρότες στο χρηµατιστήριο των ρύπων, επιδιώκει µία εταιρεία αγροτεχνολογίας των ΗΠΑ, ανοίγοντας παγκοσµίως το δρόµο για να διεκδικήσει η αγροτική οικονοµία µερίδιο από µία αγορά αξίας άνω των 140 δις δολαρίων. Το εγχείρηµα, αυτό, πρωτοβουλία της εταιρείας αγροτεχνολογίας Indigo Agriculture, βασίζεται στις αρχές του χρηµατιστηρίου ρύπων που αναδύθηκε το 2005, προσαρµοσµένο στα αγροτικά πρότυπα. Αυτό που σχεδιάζεται είναι οι αγρότες (σε πρώτη φάση µόνο φυτικής παραγωγής) να επιδοτούνται από την εταιρεία µε 15 δολάρια το στρέµµα για να αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα στο χωράφι τους. Έπειτα η Indigo, θα πουλάει τις µονάδες ρύπων (carbon credits) που εξασφαλίζονται από αυτή την πρακτική σε εταιρείες του αγροδιατροφικού τοµέα που θέλουν να ξεπεράσουν ή ήδη ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο ρύπων. Σηµειωτέον, σήµερα η αγορά ρύπων βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό 11ετίας, µε τον τόνο να πωλείται 30 ευρώ στο χρηµατιστήριο.

Προοπτικές 15 τρις δολαρίων

Η Indigo, έχοντας συγκεντρώσει 650 εκατοµµύρια δολάρια από επενδυτές όπως η Baillie Gifford και µία επενδυτική του Ντουµπάι εξήγησε ότι η πρόταση αποτελεί µέρος των προσπαθειών της να ενθαρρύνει τις βιώσιµους τρόπους καλλιέργειας και να προσφέρει λύσεις για την κλιµατική αλλαγή, αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ η Financial Times. Ωστόσο, αν προσέξει κανείς τα νούµερα θα καταλάβει, ότι ουσιαστικά για κάθε 15 δολάρια που θα δίνει η εταιρεία στον αγρότη (1 στρέµµα ισούται µε περίπου 1 τόνο άνθρακα) θα λαµβάνει το διπλάσιο περίπου, δηλαδή 30 ευρώ, οπότε πέρα από τις περιβαλλοντικές αρχές, το οικονοµικό κίνητρο των επενδυτών, ειδικά όταν ξεπετάγεται ένας νέος επιχειρηµατικός κλάδος είναι σηµαντικό.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 20 Ιουλίου

 


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία