BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Πανικός με τη βουτιά του ΓΔ στις 548 μονάδες στην έναρξη της συνεδρίασης

Συνθήκες απόλυτου πανικού επικράτησαν με το άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με νέα βουτιά στο Γενικό Δείκτη της τάξης του 9% στις 548 μονάδες.

red_market

16
0

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και οι μεγάλες ξένες αγορές του πλανήτη, έχει παγιδευθεί σε bear market με τις απώλειες να υπερβαίνουν κατά πολύ το 20% από τα πρόσφατα υψηλά.

Μάλιστα, η Ελλάδα ξύπνησε με την είδηση του πρώτου θανάτου από τον Covid-19, αλλά και με τα νέα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού σε εφαρμογή, ενώ έντονο προβληματισμό προκάλεσε η κίνηση του προέδρου Τραμπ να απαγορεύσει προσωρινά τις πτήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Η ταξιδιωτική απαγόρευση που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο έρχεται να προστεθεί στους παράγοντες, που προκαλούν τριγμούς στις διεθνείς αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου.

Μαζικές ήταν οι ρευστοποιήσεις το πρωί της Πέμπτης ανά την Ευρώπη. Οι δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο καταγράφουν απώλειες άνω του 5% στις 10:45 ώρα Ελλάδος.

Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου. οι μεγαλύτεροι δείκτες χάνουν λίγο μετά το άνοιγμα πάνω από 5%.

Τα futures τoυ Dow υποχωρούν πάνω από 1000 μονάδες, ενώ του S&P 500 και του  Nasdaq 100 υποχωρούν πάνω από 3,6%. Χθες ο Dow Jones εισήλθε και επισήμως σε bear market για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 11 χρόνια.

Στην Ασία οι αγορές έκλεισαν σήμερα σε βαθύ κόκκινο, με τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 4,41% στις 18.559,63 μονάδες, εισερχόμενος σε bear market, καθώς έχει χάσει πάνω από 20% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Ο ευρύτερος Topix έκανε βουτιά 4,13% στις 1.327,88 μονάδες. Το ιαπωνικό γεν διαπραγματεύεται στα 103,72 δολάρια.Στη Νότια Κορέα ο δείκτης  Kospi έχασε 3,87% στις 1.834,33 μονάδες.

Στην Αυστραλία ο  S&P/ASX 200 έχασε 7,36% στις 5.304,60 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με απώλειες 3,38%.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite έκλεισε με πτώση 1,52% στις 2.923.49 μονάδες, ενώ απώλειες 2,31% και 2,2% σημείωσαν Shenzhen component και Shenzhen composite αντίστοιχα. Συνολικά ο MSCI Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 4,52%.

Ανάλογη εικόνα και στην αγορά πετρελαίου με το μπρεντ να χάνει και τα 35 δολάρια, όχι μόνον λόγω των ανακοινώσεων του Τραμπ, αλλά και λόγω του ενδεχομένου να πλημμυρίσει η αγορά με φθηνό πετρέλαιο από Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ανακοίνωσαν αύξηση της παραγωγής και μείωση των τιμών, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας του OPEC+ για περιορισμό της παραγωγής προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές.

Το μπρεντ υποχωρεί στα 33,87 δολ/βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 31,28 δολάρια.

«Το πραγματικό ζήτημα είναι οι διαταραχές στην προσφορά και τη ζήτηση που σχετίζονται με τον COVID-19 και εδώ είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις», αναφέρει ο James Cheo, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης αγορών ΝΑ Ασίας της HSBC.

«Τα μέτρα πολιτικής, ιδιαίτερα η δημοσιονομική πολιτική ή ακόμη και οι περικοπές των επιτοκίων, δεν αντιμετωπίζουν άμεσα αυτά τα ζητήματα», αναφέρει ο Cheo μιλώντας στο CNBC. «Χρειάζονται πραγματικά συντονισμένες πολιτικές από τις υγειονομικές αρχές έναντι της έξαρσης του COVID-19».

Όπως λέει, αυτή τη στιγμή, η καλύτερη στρατηγική είναι η διαφοροποίηση των επενδυτών σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων καθώς είναι πολύ νωρίς για να κινηθούν επιθετικά σε assets που έχουν ρίσκο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία