BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Υποχωρούν οι δείκτες μετά από τρεις ημέρες ανόδου

Επειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες ανόδου και σωρευτικά κέρδη 12,3%, το Χρηματιστήριο Αθηνών πάτησε το κουμπί του «στοπ» στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, υποχωρώντας ελαφρώς, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αλλά και οι αμερικανικές αγορές σημείωναν άλμα, χάρη στη βροχή ρευστότητας που έριξε η Fed στην οικονομία, προσφέροντας επιπλέον 2,3 τρισ. δολάρια σε δάνεια για μικρές επιχειρήσεις και δήμους.

xrimatistirio_3

11
0

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του χθεσινού Eurogroup, αυτά θα αποτυπωθούν στo Χ.Α. και στις ευρωπαϊκές αγορές με αρκετή καθυστέρηση, καθώς σήμερα και τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια είναι κλειστά λόγω των αργιών του Πάσχα των ρωμαιοκαθολικών.

Αν και η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό τόνο και τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει στο άνοιγμα κέρδη άνω του 3%, στη συνέχεια ακολούθησε μια αργή αλλά σταθερή πτωτική κίνηση με την επιστροφή των πωλητών, η οποία έστειλε την αγορά έως το -1% γύρω στις 15.00. Η ενεργοποίηση των αγοραστών σε επιλεγμένους τίτλους στα χαμηλά ημέρας οδήγησε την αγορά και πάλι στα θετικά έστω και οριακά, ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να την κρατήσει εκεί μέχρι το τέλος.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 607,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,14%, στις 1.484,10 μονάδες, ενώ στο -0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 816,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 365,39 μονάδες, με τις Eurobank και Πειραιώς να κλείνουν αμετάβλητες, την Alpha Bank με οριακή πτώση 0,08% και την Εθνική Τράπεζα στο (-0,2%)

Σε επίπεδο εβδομάδας (τετραημέρου), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 12,31%, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 19,68% και η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς αυξήθηκε κατά 4,7 δισ. ευρώ.

Με μια αντεπίθεση διαρκείας οι αγοραστές μείωσαν τις απώλειες από την αρχή του έτους στο Χ.Α. και ήδη ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει απόδοση κοντά στο 33% από τα φετινά χαμηλά, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Η αισιοδοξία που επικρατεί από τις αρχές του μήνα έχει τους εξής βασικούς άξονες: την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας, τη μείωση που παρατηρείται σε νέα κρούσματα στο εξωτερικό, αλλά και την επίσπευση των μέτρων αναχαίτισης της ύφεσης που συντονισμένα οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αναγγέλλουν.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η άνοδος έγινε με σημαντική ενίσχυση τζίρου δίνοντας μια πιο στιβαρή δομή στο χτίσιμο της τάσης. Επομένως η διορθωτική φάση της πρόσφατης ανόδου μπορεί να ολοκληρωθεί και με οριζόντια κίνηση, αναλώνοντας χρόνο, δεδομένης και της εποχικότητας των χαμηλών τζίρων που παρουσιάζουν οι συναλλαγές στις τρεις συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι 650 μονάδες εξακολουθούν να παραμένουν πρώτος στόχος, οι οποίες μάλλον θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία