BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο πάλι τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Στο κόκκινο και πάλι χθες τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, καθώς ακολούθησαν τη νέα πτώση του πετρελαίου και τον απόηχο των δυσοίωνων προβλέψεων του ΔΝΤ για τη χειρότερη ύφεση μετά το 1930. Η συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου που υπέγραψαν την Κυριακή οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες είχε αρχικά δώσει ώθηση στον «μαύρο χρυσό».

images__19_

10
0

Εδρασαν όμως χθες σαν ορός της αλήθειας οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που προέβλεψε ότι τον Απρίλιο θα σημειωθεί πτώση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο κατά 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα ούτε η τελευταία συμφωνία ούτε και καμία άλλη μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Οι τιμές του πετρελαίου αντέδρασαν άμεσα σημειώνοντας νέα πτώση από την αρχή της συνεδρίασης, με το αργό ΗΠΑ να υποχωρεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 δολαρίων το βαρέλι. Το βράδυ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 19,49 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας υποχώρηση 3,08% και το Brent στα 27,45 δολάρια το βαρέλι με πτώση 7,26%.

Την ίδια στιγμή, όμως, υποχωρούσε και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού στα 1.711 δολάρια η ουγκιά, στο -0,92%, ενώ ανοδικά κινούντο τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των τριακονταετών.

Με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς Total, Royal Dutch Shell και BΡ Plc να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ο ευρωπαϊκός δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές των ενεργειακών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,9%, έπειτα από πέντε συναπτές συνεδριάσεις ανόδου που οφείλονταν στην προσδοκία για χαλάρωση των μέτρων κατά της μετάδοσης της πανδημίας. Ετσι, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 3,90%, ο FTSE 100 του Λονδίνου στο -3,34%, ο CAC 40 του Παρισιού στο -3,76% και ο FTSE MIB του Μιλάνου στο -4,78%.

Πτωτικά κινείτο, άλλωστε, από την αρχή της συνεδρίασης και η Γουόλ Στριτ, με τους βασικούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταγράφουν αργά το βράδυ απώλειες 2,78% και 2,65%, αντιστοίχως.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία