BACK TO
TOP
Χρηματιστήριο

Ο φόβος για δεύτερο κύμα Covid19 στις ΗΠΑ γκρέμισε το DOW

Πρωτοφανή για το τελευταίο διάστημα "βουτιά" άνω του 4%, πραγματοποιούν βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές πολιτείες εντείνει τον προβληματισμό των επενδυτών για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας ΗΠΑ, στον απόηχο και των συγκρατημένων προβλέψεων της Federal Reserve για το εγγύς μέλλον.

14669

10
0

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινείται προς τη χειρότερη ημέρα του από τον Απρίλιο.

Οι μετοχές των εταιρειών που πόνταραν περισσότερο στο όσο το δυνατόν γρηγορότερο "άνοιγμα" της οικονομίας ηγούνται των απωλειών. Εκείνες των αεροπορικών United Airlines, Delta, American και Southwest υποχωρούν άνω του 9%. Οι μετοχές των Carnival και Norwegian Cruise Line, από τον χώρο της κρουαζιέρας, σημειώνουν απώλειες άνω του 14%, ενώ εκείνες των Gap και Kohl’s υποχωρούν κατά 9% και 10% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μετοχές που είχαν ενισχυθεί την περίοδο του lockdown, όπως εκείνες των Netflix και Amazon, σημειώνουν άνοδο, 2,3% και 0,5% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακυλά κατά 1.500 και πλέον μονάδες ή κατά 5,70%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 149,54 μονάδες ή 4,69%, ενώ ο τεχνολογικόςNasdaq σημειώνει πτώση 411,63 μονάδων ή 4,11%.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι, ασχέτως της πορείας της πανδημίας, η κυβέρνηση Τραμπ "δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει εκ νέου σε κλείσιμο της οικονομίας".

Οι μαζικές απώλειες έρχονται ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε και το ψυχολογικό επίπεδο των 2 εκατ. με πάνω από 112.000 θανάτους να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Παράλληλα, ο μέσος όρος επτά ημερών για τα νέα κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνεχίζει να αυξάνεται σε πάνω από 20 πολιτείες, πυροδοτώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν στη ραγδαία εξάπλωση του ιού τις επόμενες εβδομάδες.

Το κλίμα σήμερα επιβαρύνουν και οι χθεσινές ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με την τελευταία να προειδοποιεί για ύφεση 6,5% φέτος, με την ανεργία να κυμαίνεται στα τέλη του 2020 στο 9,3%.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Federal Reserve επανέλαβε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια της κοντά στο μηδέν μέχρι και τα τέλη του 2022 και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι η οικονομία και οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα διαθέτουν επαρκή ρευστότητα.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ εμφανίστηκε μάλιστα ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η οικονομία παραμένει "εξαιρετικά αβέβαιη".

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, μόλις μία, εκείνη της Walmart, κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ όλες οι υπόλοιπες με αρνητικό. Των απωλειών ηγούνται εκείνες των Boeing, Dow Inc. και Travelers Cos.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, περίπου 1,542 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας  για την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για περίπου 1,6 εκατ. νέες αιτήσεις.

Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού ανέκαμψαν τον Μάιο μετά από τρεις μήνες συνεχούς πτώσης, εμφανίζοντας άνοδο 0,4% μετά την πτώση-ρεκόρ του προηγούμενο μήνα κατά 1,3%.

Οι αναλυτές περίμεναν οι τιμές να εμφανίσουν μικρότερη άνοδο 0,1%.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία