BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην ατζέντα της ΕΚΤ

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός-ρεκόρ, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

49521491927_31e9e4b446_b

194
0

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως τα μέλη της Τράπεζας ελπίζουν σε μια συμφωνία για την παροχή βοήθειας σε χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία στην αγορά ομολόγων, εάν τηρήσουν τους κανόνες της Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Αυτοί περιλαμβάνουν τους στόχους που τέθηκαν από την Κομισιόν για την εξασφάλιση χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ καθώς και από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όταν θα αποκατασταθεί στο επόμενο έτος μετά την πανδημία, τονίζουν οι πηγές. 

Η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι θα αυξήσει μόνο σταδιακά τα επιτόκια και πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αναβάλλοντας μια μεγαλύτερη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της τον Ιούνιο δήλωσε πως "υπάρχουν ξεκάθαρα συνθήκες υπό τις οποίες η σταδιακή δράση δεν θα ήταν κατάλληλη". 

Τα μέλη της επιτροπής καθορισμού των επιτοκίων συζητούσαν επί εβδομάδες τους όρους που πρέπει να πληρούν οι χώρες για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με στόχο τον περιορισμό του κόστους δανεισμού όταν κρίνεται ότι δεν συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, αναφέρουν οι πηγές.

 

Ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής θα ήθελαν να εμπλακεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης που δημιουργήθηκε στον απόηχο της κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία, αλλά αυτή η επιλογή είναι πιθανό να απορριφθεί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία