BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Καινούρια μηχανή που κόβει κατοστάρικα για το μηχανογράφο

Για συστηματική κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και για επιλογές που κινούνται έξω από τους κανόνες της αγοράς και σε απόσταση από τα όρια της νομιμότητας, κάνουν λόγο αγρότες, γεωτεχνικοί και εξουσιοδοτημένοι φορείς που ασχολούνται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με αφορμή τον τρόπο γνωστοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

1
0

Πληροφορίες του AgroNews αναφέρουν ότι ο διαχειριστής του συστήματος, βρήκε για μια ακόμη φορά τον τρόπο να περιορίσει την πρόσβαση των αγροτών στο ηλεκτρονικό σύστημα, προκειμένου να λάβουν γνώση των οριστικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, αντίθετα, τους υποχρεώνει για μια ακόμη φορά να διαβούν το κατώφλι του δικτύου καταστημάτων που διατηρεί, έτσι ώστε μαζί με την… ενημέρωση που θα δώσει να πουλήσει και την υπηρεσία υποβολής των νέων δηλώσεων των αγροτών.

Πιο συγκεκριμένα, το κουμπί στην όλη υπόθεση έχει να κάνει με την παραμετροποίηση του όλου συστήματος με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ενδιαφερόμενοι αγρότες να μην μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τον ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου), όπως συμβαίνει π.χ. με το TAXIS, αλλά να χρειάζονται έναν Προσωπικό Κωδικό, ο οποίος έχει εκδοθεί παλιότερα από τους διαχειριστές του συστήματος και ο οποίος δεν περιέρχεται κατά βάση σε γνώση των αγροτών.

Αυτό σημαίνει πως χωρίς αυτόν τον Προσωπικό Κωδικό, ούτε ο αγρότης μπορεί να μπει και να δει αλλά ούτε και οι νεοφερμένοι πιστοποιημένοι φορείς Α (φέτος αναγνωρίσθηκαν περισσότεροι από 100) μπορούν να δώσουν πληροφορίες στους πελάτες τους. Κάπως έτσι, όλοι οι αγρότες οδηγούνται στη γνωστή «στρούγκα» της Κοινοπραξίας, στην οποία, όταν μπουν είναι δύσκολο να ξεφύγουν. 

ΠΕΦΑ: Άφησαν χωρίς πρόσβαση στα οριστικά δικαιώματα τους φορείς Α’

Τον αποκλεισμό των μελών της από τη δυνατότητα να «δουν» τα οριστικά δικαιώματα των γεωργών καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Φορέων ΟΣΔΕ Α΄, τονίζοντας, ότι υφίσταται σφοδρή οικονομική ζημία.

Σύμφωνα με την ΠΕΦΑ, που απειλεί με προσφυγή στην δικαιοσύνη, το γεγονός αυτό σπρώχνει πελατεία στους φορείς Β’, κι αυτό, γιατί όπως επισημαίνει «οι Φορείς Β’ καλούν τους παραγωγούς να παραλάβουν τα οριστικά ΔΒΕ τους, προσκομίζοντας το εκκαθαριστικό του έτους 2015, προκειμένου να τους καταχωρήσουν στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2016».

Η ΠΕΦΑ καλεί τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ «άμεσα να τηρήσει και ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις ότι άπαντες οι Φορείς Α’ θα είχαν τη δυνατότητα να μπορούν να "δούνε" τα οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης όλων των δικαιούχων παραγωγών, διορθώνοντας τα συγκεκριμένα κακώς κείμενα της σχετικής εφαρμογής, ήτοι έως αύριο, ημέρα Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, άλλως επιφυλασσόμεθα της ασκήσεως παντός νομίμου δικαιώματός μας».

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΕΦΑ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Όπως άριστα ενθυμείστε, σε σειρά επαφών του Διοικητικού Συμβουλίου μας με το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού σας, είχατε ρητώς δεσμευτεί ότι άπαντες οι Φορείς Α’ Βαθμού, θα είχαν τη δυνατότητα να μπορούν να "δούνε" με το Α.Φ.Μ. των παραγωγών, τα οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης όλων των δικαιούχων παραγωγών.

Πάραυτα, έως και σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό, κατάσταση που όχι μόνο ματαιώνει τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις σας έναντι ημών, αλλά προκαλεί τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας στους ήδη υφιστάμενους, καθώς και στους νέους πιστοποιηθέντες Φορείς Α’, καθόσον ευνοούνται αθέμιτα εις βάρος τους οι Φορείς Β’

Και αυτό διότι Φορείς Β’ καλούν τους παραγωγούς να παραλάβουν τα οριστικά ΔΒΕ τους, προσκομίζοντας το εκκαθαριστικό του έτους 2015, προκειμένου να τους καταχωρήσουν στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2016.

Αποτέλεσμα αυτού είναι, αρκετοί Φορείς Α’, νέοι και παλαιοί, να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν, καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να εκτυπώσουν οριστικά ΔΒΕ, χάνοντας ταυτοχρόνως υποψήφιους δικαιούχους για την ΕΑΕ 2016, και με συνέπεια να υφίστανται σφοδρή οικονομική ζημία, πριν καν ξεκινήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και μάλιστα για λόγους αντικειμενικούς, καθώς εισάγεται εξ υμών μία όλως αδικαιολόγητη διαφοροποίηση ως προς τις τεχνικές δυνατότητές τους.

Μετά ταύτα, σας καλούμε όπως άμεσα τηρήσετε και ανταποκριθείτε στις δεσμεύσεις σας ότι άπαντες οι Φορείς Α’ θα είχαν τη δυνατότητα να μπορούν να "δούνε" τα οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης όλων των δικαιούχων παραγωγών, διορθώνοντας τα συγκεκριμένα κακώς κείμενα της σχετικής εφαρμογής, ήτοι έως αύριο, ημέρα Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, άλλως επιφυλασσόμεθα της ασκήσεως παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Για το Δ.Σ. της «Π.Ε.Φ.Α.»

Ο Πρόεδρος  ιωάννης Φλωρίδης                                    

Ο Γενικός Γραμματέας Ηλίας Καλφούντζος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία