BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Μαζικές αγωγές και από Αίγιο για τη Φόρμα 6 στα μισθωμένα

Το παράδειγμα των Κρητικών που σέρνουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα δικαστήρια για τα χαμένα δικαιώματα, όπως όλα δείχνουν, θ’ ακολουθήσει και η Παναιγιάλειος Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, για τα περίπου 300 μέλη της που απώλεσαν δικαιώματα, επειδή συμπλήρωσαν τη Φόρμα 6 για τα μισθωμένα δικαιώματα το 2014, αλλά χωρίς κανείς να τους ενημερώσει για τις λεπτομέρειες, το 2015 διαπίστωσαν μειώσεις έως και 95% στα ποσά που πήραν.

Μαζικές αγωγές και από Αίγιο για τη Φόρμα 6 στα μισθωμένα

0
0

Το συγκεκριμένο θέμα που έφερε στο φως η εφημερίδα Agrenda απασχολεί 28.000 αγρότες από όλη τη χώρα, τέθηκε επί τάπητος σε ανοιχτή συγκέντρωση που συγκάλεσε η ΠΕΣ το βράδυ της Δευτέρας και όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Θανάσης Σωτηρόπουλος: «Είχαμε προβλέψει εδώ κι ένα χρόνο ότι υπάρχει θέμα με τα δικαιώματα, κυρίως σε μισθωμένα αγροτεμάχια και κάναμε όλες τις παρεμβάσεις σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να μην φτάσουμε στη σημερινή ημέρα», αναφερόμενος κυρίως στα μισθωμένα δικαιώματα, που είχαν απώλειες της τάξης του 20% κατά μέσο όρο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, υπενθύμισε στους αγρότες τις δύο προηγούμενες συναντήσεις που είχαν λάβει χώρα στην Ένωση.

Η μία τον Απρίλιο του 2015, όταν ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την ΠΕΣ και η άλλη τον περασμένο Ιανουάριο όπου το θέμα μπήκε επί τάπητος, παρουσία των Βουλευτών του νομού.

Στη συνάντηση της 8ης Ιανουαρίου 2016, ήταν ήδη γνωστό ότι θα υπήρχαν περικοπές στις επιδοτήσεις, έτσι ο δρόμος που επιλέχθηκε τότε, ήταν η Ένωση να προχωρήσει σε ενστάσεις για λογαριασμό των παραγωγών, οι οποίες όμως δεν ευδοκίμησαν.

Όπως επισήμανε ο διευθυντής, το πρόβλημα αφορά κυρίως 135 δικαιούχους περίπου, για αντίστοιχα μισθωμένα αγροτεμάχια, με τα ποσά που χάθηκαν να ξεκινούν από 600 ευρώ και να φτάνουν τις 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Με πρόχειρους υπολογισμούς, το ποσό που έχασαν αυτοί οι δικαιούχοι, μαζί με άλλους που εντάσσονται σε άλλες περιπτώσεις, ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Μάλιστα από τις ενστάσεις που έγιναν προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μόνο ένας έλαβε απορριπτική απάντηση, τρεις πήραν τα χρήματά τους, ενώ οι υπόλοιποι, (περισσότεροι από εκατόν πενήντα) δεν έλαβαν καν απάντηση.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι οι παραγωγοί που θίγονται, πρέπει ομαδικά να προσφύγουν προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της Ένωσης κ. Γιάννη Ρωμανό, δεν υπάρχει άλλη οδός και στο πλαίσιο αυτό ήδη η Ένωση έχει απευθυνθεί σε νομικό γραφείο των Αθηνών προκειμένου για να αναλάβει την υπόθεση. Πρόκειται για το γραφείο της κ. Άννας Μητροπούλου, πρώην νομικής συμβούλου της ΠΑΣΕΓΕΣ, που όπως ειπώθηκε θεωρείται κορυφαίο νομικό γραφείο σε αγροτικά θέματα.

Ήδη η Ένωση, θα δέχεται τις εξουσιοδοτήσεις των παραγωγών που θα ενταχθούν στην ομαδική προσφυγή, αν και θα γίνει μια προσπάθεια από την κ. Μητροπούλου, στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να λύσει το πρόβλημα, πριν καταφύγει στη δικαστική οδό.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία