BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Αγωγός μεταφοράς γνώσης σε 300 αγρότες ο TAP

Διετή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και κατάρτιση για ολόκληρη την αλυσίδα της αγροδιατροφής, ξεκινώντας από το χωράφι έως και το ράφι θα προσφέρει ομάδα 20 επιστημόνων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολή σε συνολικά 300 παραγωγούς και 70 μονάδες παραγωγής από τη Βόρεια Ελλάδα, αξιοποιώντας χορηγία 1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του αγωγού ΤΑΡ.

Αγωγός μεταφοράς γνώσης σε 300 αγρότες ο TAP

4
0

Οι σχετικές δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας για την ορθή γεωργική κι εμπορική πρακτική σειράς προϊόντων, θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕυΔόκιμη Γη», που τελεί υπό το σχεδιασμό και τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ενώ οι δυνάμει ωφελούμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους από την ερχόμενη εβδομάδα και για ένα μήνα.

Όπως τονίστηκε σε επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, που θα αναπτυχθεί κατά μήκος της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, είναι η ταυτοποίηση όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των προϊόντων που έχουν επιλεγεί, ώστε να δημιουργηθεί η γενετική τους ταυτότητα και να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Οι δράσεις θα αναπτύσσονται στους χώρους των παραγωγών, όπου θα μεταβαίνει το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΣ, ενώ οι ερευνητές του ΕΚΕΤΑ, θα εφαρμόσουν τεχνικές γενετικής και βιοχημικής ανάλυσης στα προϊόντα, προκειμένου να εντοπίσουν το καλύτερο γενετικό υλικό και να βελτιώσουν ποιοτικά την παραγωγή.

Τα προϊόντα στα οποία θα εστιάσει το πρόγραμμα είναι η ελιά και τα παράγωγά της, τα αρωματικά φυτά, το μέλι, φρούτα και λαχανικά, το πετιμέζι, το φασόλι και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

«Η αξία της ελληνικής γης είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη, γι’ αυτό και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για στήριξη των τοπικών κοινωνιών», είπε στην παρουσίαση της «ΕυΔόκιμης Γης» η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, τονίζοντας ότι «ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό γι’ αυτό τα ελληνικά προϊόντα χρειάζονται διαφοροποίηση και βελτίωση της ποιότητας στην οποία στοχεύουμε με το πρόγραμμα».

Η ίδια ανέφερε, επίσης, πως η εταιρεία που κατασκευάζει τον ΤΑΡ θα διαθέσει συνολικά 32 εκατ. ευρώ (από τα οποία ήδη έχει δώσει τα 15 εκατ. ευρώ) για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνη, πέρα από τις αποζημιώσεις που έχει ήδη προσφέρει στους ιδιοκτήτες των περίπου 13.000 αγροτεμαχίων από τα οποία διέρχεται.

«Η ΕυΔόκιμη Γη θα είναι ίσως από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούνται στην Ελλάδα», τόνισε ο γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Σωτήρης Λαγανόπουλος, ενώ ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Φίλιππος Παπαδόπουλος εξήγησε πως η δυναμική του προγράμματος ξεπερνά τα στενά όρια της διετίας που θα εφαρμοστεί και θέτει τις βάσεις για να δημιουργηθούν πολλαπλάσια οφέλη σε βάθος χρόνου και για τις επιμέρους τοπικές οικονομίες εν γένει. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως στόχος της «ΕυΔόκιμης Γης» είναι η ενεργοποίηση και η δημιουργία δικτύων, τυπικών ή άτυπων, μεταξύ των παραγωγών του ίδιου αντικειμένου, ώστε να προκύψει σύμπραξη και τελικώς να ωφεληθούν ακόμη περισσότερο οι επαγγελματίες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία