BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Απώλεια ενισχύσεων άνω του 50% φέρνει στους παλιούς η εξίσωση δικαιωμάτων

Σε αχαρτογράφητα νερά υποχρεώνονται να κινηθούν για µια ακόµα φορά οι αγρότες και ευρύτερα οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από τη στιγµή που άνοιξε για τα καλά η κουβέντα περί άµεσης, δηλαδή πριν το τέλος της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020 και εποµένως βίαιης αναπροσαρµογής των ιστορικών δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Απώλεια ενισχύσεων άνω του 50% φέρνει στους παλιούς η εξίσωση δικαιωμάτων

0
2
Η ανησυχία έχει περάσει για τα καλά στους χιλιάδες δικαιούχους κατόχους ιστορικών δικαιωµάτων και ιδιαίτερα σε όσους εξ αυτών διατηρούν «ακριβά» δικαιώµατα, τα οποία προέρχονται από ευνοηµένες επ’ αυτού καλλιέργειες, όπως η βιοµηχανική ντοµάτα, το ελαιόλαδο, η σταφίδα, ο καπνός, τα ζαχαρότευτλα και το βαµβάκι
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός» - el στα περίπτερα όλης της χώρας.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

15-11-2017 11:54Ilias

Με απλά λόγια Κ. Καζόγλου είστε και εσείς λάτρης του "κάνε θεέ μου να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" . Δεν θα σχολιάσω τίποτα παραπάνω γιατί έχετε μαύρα μεσάνυχτα για το ποια πρέπει να είναι τα βήματα που θα δώσουν ώθηση στον αγροτικό τομέα αν θεωρείτε ότι αυτός είναι ο τρόπος. Σίγουρα δεν είναι η βίαια αναπροσαρμογή των δικαιωμάτων σε ανθρώπους που ήδη έχουν επενδύσει τους κόπους μιας ζωής και αποπληρώνουν το χρέος τους, χωρίς μάλιστα να έχουν την πολυτέλεια να κάνουν κάτι διαφορετικό. Οι νεοεισερχόμενοι λοιπόν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν αν θα μπουν και θα επενδύσουν στον αγροτικό τομέα με βάση τα ισχύοντα καθεστώτα. Ο παλιός αγρότης όμως όχι.. Αντί λοιπόν να "ψοφήσουμε την κατσίκα του γείτονα" καλό θα ήταν να ψάξουμε να βρούμε έναν άλλο τρόπο στήριξης των νέων παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και το κυριότερο όχι με βαρύγδουπες και παραπλανητικές δηλώσεις και υποσχέσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης που δεν έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει . Είναι κρίμα να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα γιατί η Κυβέρνηση δεν κρατάει τις υποσχέσεις της (το πιο αυτονόητο: την πληρωμή των υποχρεώσεών της στην ώρα της) όποια και αν είναι αυτή. Ευχαριστώ..

Απάντηση

11-11-2017 12:43Γιάννης Καζόγλου

Κύριε Πανάγο, έτσι όπως τα γράφετε είναι σαν οι (χιλιάδες) κάτοχοι των ιστορικών δικαιωμάτων να είναι οι μεγάλοι αδικημένοι... Δείτε λίγο και την άλλη πλευρά, αυτών (των 100άδων χιλιάδων) που έχουν πολύ λίγα δικαιώματα και με πολύ χαμηλές μοναδιαίες αξίες ή μη μηδενικά δικαιώματα παρότι είναι 100% ενεργοί αγρότες και παράγουν με αποδείξεις για αυτό. Από επίσημα στοιχεία, το 10% των Ελλήνων αγροτών εισπράττει το 50% του συνολικού ποσού των ενισχύσεων, οι δε μοναδιαίες αξίες κυμαίνονται π.χ. στην ΠΕ 1 (βοσκότοποι) από 3 έως 1300 ευρώ το στρέμμα, όταν η τιμή αναφοράς που γνωστοποιούσαν τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ στις ημερίδες που πραγματοποιούνταν σε όλη τη χώρα το 2014 ήταν 25,7 ευρώ ανά στρ. Αντίστοιχες τιμές και διαφορές ισχύουν και στις άλλες 2 Περιφέρειες (αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες), αλλά αυτά τα ξέρετε και έχετε γράψει πολλές φορές για αυτά στην Agrenda, που διαβάζει μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου, συνεπώς πρέπει να παρουσιάζετε όλη την εικόνα (δεν έχω διαβάσει ακόμη το αφιέρωμα στο σημερινό φύλλο). Βάσει των τιμών αναφοράς του 2014 πολλοί νέοι, νεοεισερχόμενοι και παλιοί αγρότες προγραμμάτισαν τις εκτροφές-παραγωγές τους για τη νέα προγραμματική περίοδο και δανείστηκαν ή/και χρεώθηκαν για να αυξήσουν τις μονάδες τους και να τους βρει το 2015 με "δυνατή" δήλωση καλλιέργειας (καθ' υπόδειξη του ΥΠΑΑΤ), αλλά τελικά στα τέλη του ίδιου έτους με αρχές του 2015 (με "υποδείξεις" της τότε ΠΑΣΕΓΕΣ) επιλέχθηκε η μη αναδιανομή των δικαιωμάτων και η σταδιακή (εξαιρετικά αργή) "σύγκλιση", και όλα αυτά έγιναν πράξη με υπουργική απόφαση (υπουργού ολίγων μηνών γιατί ο προηγούμενος ήθελε αναδιανομή δικαιωμάτων και τον "ανασχημάτισαν") της 22ης Ιανουαρίου 2015 (3 μέρες πριν τις εκλογές που έστειλαν το παλιό σύστημα σπίτι του, αλλά το "επίτευγμά" τους αποτέλεσε τη βάση για τη νέα ΚΑΠ, που μόνο "νέα" δεν είναι...). Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος του 3ου έτους εφαρμογής της "νέας" ΚΑΠ και η κατάσταση είναι απλώς απογοητευτική και πάρα πολύ δύσκολη για τους αδικημένους από αυτήν την επιλογή. Με απλά λόγια, όσοι δεν έχουν σοβαρή στήριξη από τη βασική ενίσχυση είναι εκτός παιχνιδιού και αγοράς και δεν μπορούν να ορθοποδήσουν παρότι δουλεύουν πολύ και καθημερινά, και δεν είναι αγρότες του καναπές. Κόστος παραγωγής θα κάλυπτε ένα δικαιότερο σύστημα δικαιωμάτων, κανείς δεν περίμενε να γίνει πλούσιος από αυτά, όπως έγινε παλιότερα... Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε άμεση διόρθωση, ελπίζω αυτό να γίνει πραγματικότητα άμεσα, όχι στην επόμενη ΚΑΠ, για την οποία πολλοί μιλούν λες και η τρέχουσα έχει κλείσει τον κύκλο της... Η παραγωγική ανασυγκρότηση θα επιτευχθεί μόνο αν αποκατασταθεί αυτή η αδικία γιατί οι αδικημένοι από αυτήν είναι πολλοί περισσότεροι από τους ωφελημένους. Ευχαριστώ, Γιάννης Καζόγλου

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία