BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Άμεσες ενισχύσεις μόνο σε κατ’ επάγγελμα προτείνει η ΕΟΚΕ

Την ανάγκη να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ στα σημερινά της επίπεδα, δηλαδή στο 38% επί του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως και να κατευθυνθούν οι άμεσες ενισχύσεις μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ). Σύμφωνα με την ΕΟΚΕ οποιαδήποτε μείωση στην ΚΑΠ είναι «απαράδεκτη, αφού σε μια τέτοια περίπτωση υπονομεύονται οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της πολιτικής», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

eesc_pleh-4

Πέτρος Γκόγκος

6
1

Μάλιστα προκειμένου η ΚΑΠ να διατηρηθεί σε επίπεδα αυτά, η ΕΟΚΕ προτείνει την αύξηση του Πολυτετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου κατά 1,3% επί του ΑΕΠ.

«Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, οποιαδήποτε μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει ο John Bryan, εισηγητής αυτής της γνωμοδότησης, "διότι υπονομεύει τους στόχους και τις φιλοδοξίες της πολιτικής της ΚΑΠ και την ανθεκτικότητα της ΕΕ ενόψει μεγάλων προκλήσεων, όπως είναι το Brexit.  Εξάλλου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο προϋπολογισμός της ΚAΠ συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος στον αγροτικό τομέα, αλλά και στην παραγωγή περιβαλλοντικών αγαθών από τα οποία όλοι επωφελούνται».

Επιπλέον η ΕΟΚΕ υποστηρίζει πως η διατήρηση της υφιστάμενης διάρθρωσης της ΚΑΠ με τους δύο πυλώνες είναι σημαντική αφού αφενός οι πληρωμές του πρώτου πυλώνα υποστηρίζουν τα γεωργικά εισοδήματα και αφετέρου, ο δεύτερος ενισχύει την αγροτική ανάπτυξη. «Ωστόσο, μόνο οι γνήσιοι αγρότες θα πρέπει να λαμβάνουν άμεσες πληρωμές». Ακόμα υποστηρίζεται πως η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και η στήριξη και η στήριξη των νέων γεωργών είναι εξίσου σημαντικές.

Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του δεύτερου πυλώνα στηρίζει την ανάπτυξη πιο ευπαθών τομέων και περιοχών, καθώς εξασφαλίζονται και επενδύσεις που επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό, την εκπαίδευση, αποδοτικότητα των πόρων και την καλή μεταχείριση των ζώων, η ΕΟΚΕ τάσσεται αντίθετη σε οποιεσδήποτε περικοπές σε αυτόν τον πυλώνα. «Κάθε μείωση θα επηρέαζε δυσανάλογα τα κράτη μέλη όπου ο δεύτερος πυλώνας αντιπροσωπεύει ένα συγκριτικά μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής χρηματοδότησης της ΚΑΠ», υπογραμμίζει ο κ. Bryan.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-10-2018 10:24GREEN FARM'S ALISTRATI

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία