BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Με νόμο συμψηφισμός οφειλών αγροτών προς τον ΟΓΑ με επιστροφές φόρων

Τον τρόπο για την είσπραξη των οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ «βρήκε» η διοίκηση του Οργανισμού, καθώς συμπεριλήφθηκε στον νέο πολυνόμο σχετική διάταξη (άρθρο 1), η οποία του επιτρέπεται να κάνει συμψηφισμούς από επιστροφές φόρων και από άλλες πληρωμές του Δημοσίου προς τους αγρότες, με τα χρέη των αγροτών προς τον Οργανισμό.

Παράταση ως 30 Απρίλη για την ισχύ βιβλιαρίων υγείας

1
0

Η διάταξη που φέρει τον τίτλο «Ενδυνάμωση εισπρακτικών μηχανισμών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης» δεν αφορά παρακράτηση κοινοτικών επιδοτήσεων, αλλά επιστροφών φόρων και κρατικών επιδοτήσεων, όπως για παράδειγμα τις επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου και του ΦΠΑ. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη διάταξη, ο ΟΓΑ δεν θα μπορεί να παρακρατεί μεγαλύτερα ποσά από όσα αντιστοιχούν στις ετήσιες εισφορές προς τον Οργανισμό.

Πιο αναλυτικά, η διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο 1ο άρθρο του νέου νόμου, «λύνει τα χέρια» του ΟΓΑ και του επιτρέπει να κάνει συμψηφισμούς από επιστροφές φόρων και από άλλες πληρωμές του Δημοσίου προς τους αγρότες, με τα χρέη των αγροτών προς τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων, ασφαλιστικών εισφορών (...) παρακρατούν (...) τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημόσιου Τομέα, κατ' ανώτατο όριο μέχρι του ύψους οφειλών που αντιστοιχούν στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του οικείου φορέα».

Επίσης, στη δεύτερη παράγραφο της διάταξης αναφέρεται ότι «ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος, για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ατομικό φύλλο έκπτωσης, συμψηφίζονται υποχρεωτικά με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και αποδίδονται υπέρ των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών». Σε αυτό το σημείο, όμως, δεν βάζει όριο στα ποσά που θα συμψηφίζονται και μιλάμε κυρίως για τις επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου και ΦΠΑ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο νόμος ορίζει πως η διασταύρωση των στοιχείων των οφειλετών με το σύστημα πληρωμών του Δημοσίου θα γίνεται ηλεκτρονικά κάθε μήνα ή όποτε το ζητά ο κάθε οργανισμός μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Εδώ ολόκληρος Ο νέος πολυνόμος του υπουργείου Οικονομικών.pdf
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία