BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Στα «μαχαίρια» για τις πληρωμές Κουκουλόπουλος και Καρασμάνης

Σε ολομέτωπη σύγκρουση οδήγησαν τους ενοίκους της πλατείας Βάθη Γιώργο Καρασμάνη και Πάρι Κουκουλόπουλο οι επιλεκτικές αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι αντιδράσεις των τευτλοκαλλιεργητών που δεν είναι ικανοποιημένοι με την εξόφληση στο 60% μόνο των απαιτήσεων που έχουν από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Στα «μαχαίρια» για τις πληρωμές  Κουκουλόπουλος και Καρασμάνης

7
5

Με επίσημη ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός καταγγέλλει ευθέως τον Καρασμάνη για λαϊκισμό, παλαιοκομματισμό και επιλεκτική διαχείριση του θέματος με γνώμονα τη διάσωση της πολιτική του καριέρας.

Το θέμα τέθηκε μετ’ επιτάσεως σε συνάντηση του κ. Κουκουλόπουλου με εκπροσώπους Ομάδων Παραγωγών οι οποίοι υποστήριξαν ότι η κατανομή των πόρων έγινε με αδιαφανή και έντονα τοπικιστικό τρόπο, που αδικεί τους πολλούς σε βάρος των παραγωγών μιας περιοχής (αυτής στην οποία εκλέγεται ο κ. Καρασμάνης) στην οποία μάλιστα η συλλογική δράση (Ομάδες) είναι περιορισμένη.         

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Κουκουλόπουλου έχει ως εξής:

 Σε συνάντηση που έγινε μετά από διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των Ομάδων Παραγωγών ροδάκινου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο συζητήθηκε το θέμα της κατανομής των πόρων για την αντιστάθμιση των ζημιών των παραγωγών και των ομάδων τους από το εμπάργκο εξαγωγών στην Ρωσία.

Το θέμα που τέθηκε από πλευράς παραγωγών ήταν η απουσία οποιασδήποτε συνεννόησης με τις Ομάδες Παραγωγών χάρις στην βοήθεια των οποίων η αγορά του ροδάκινου δεν απορυθμίσθηκε και προστατεύθηκε το εισόδημα του παραγωγού σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Οι εκπρόσωποι των ομάδων δήλωσαν ότι κατανομή των πόρων έγινε με αδιαφανή και έντονα τοπικιστικό τρόπο που αδικεί τους υπόλοιπους παραγωγούς απέναντι στους παραγωγούς μιας περιοχής όπου τυγχάνει και η συμμετοχή των παραγωγών στις Ομάδες Παραγωγών να είναι πολύ μικρή. Το τοπικιστικό κριτήριο παραπέμπει σε άλλες εποχές είναι αντιπαραγωγικό και πάνω από όλα αποδυναμώνει τον ρόλο των ΟΠ στην δύσκολη αυτή περίοδο.
Ο Αναπληρωτής  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι κατανοεί το δίκαιο των διαμαρτυριών αφού την ζημιά την υπέστη όλη η παραγωγή ροδάκινου και οι Ομάδες Παραγωγών είναι αυτές που γνωρίζουν καλύτερα από όλους ποια κριτήρια έπρεπε να εφαρμοσθούν  για να είναι ουσιαστική η βοήθεια στους παραγωγούς και τις ομάδες να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα Η διαχείριση της κρίσης κατέστη δυνατή χάρις στην ουσιαστική συνεργασία των Ομάδων παραγωγών  τόσο σε επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής όσο και σε επίπεδο εξαγωγών, με κόστος για τις ομάδες και τους παραγωγούς. 

Οι Ομάδες Παραγωγών έχουν πρόταση και αυτή πρέπει να αποτελέσει την βάση της απόφασή μας τηρώντας την κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω όπου οι μεμονωμένες ενέργειες ευκαιριακού χαρακτήρα αποδυναμώνουν τις συλλογικές δράσεις των αγροτών και υποβαθμίζουν το μόνο πραγματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.

 Ο κ. Κουκουλόπουλος απευθυνόμενους στους εκπροσώπους των παραγωγών ήταν ξεκάθαρος: «Η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μας δίδαξε πολλά. Ένα απ ΄ αυτά είναι πως η εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και προσωπικών σκοπιμοτήτων βλάπτουν σοβαρά τους πολίτες και τη χώρα. Τραυματίζουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στο λαϊκισμό. Αυτό το ¨μάθημα¨ το διδαχθήκαμε όλοι, αλλά, δυστυχώς, ορισμένοι ή δεν το κατενόησαν ή δεν θέλουν να το κατανοήσουν.

Λυπάμαι πολύ. Δεν είμαστε, όμως, όλοι ίδιοι. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συνεργαστήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία για να κρατηθεί η πατρίδα όρθια. Όχι για να κρατηθεί όρθια η πολιτική καριέρα οποιουδήποτε. Ούτε, βέβαια, για να στέλνουμε στους πολίτες το μήνυμα πως σ΄ αυτή τη χώρα δεν άλλαξε και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τίποτα.

Είναι δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και προσωπική μου πως η αδικία εις βάρος τόσων παραγωγών δεν θα περάσει. Όχι μόνο γιατί το χρωστάμε σ΄ αυτούς τους ανθρώπους που μοχθούν και παράγουν, αλλά και διότι πρέπει, επιτέλους, να πάμε μπροστά, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν παλαιοκομματικές και επιζήμιες λογικές».

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Mε αργό ρυθμό κινείται η δεύτερη δόση της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο (υπολογίζονται σε 20 εκατ. ευρώ), περιορισμένες είναι οι πληρωμές από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών (κάπου 3 εκατ. ευρώ) ενώ ολοκληρώθηκε η καταβολή ενός μέρους της εξισωτικής για το 2014 ύψους 15 εκατ. ευρώ περίπου σε 21.000 αγρότες.

Αναφορικά με τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, αργά το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

Πιστώνονται αύριο Παρασκευή 23/1 στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ενισχύσεις συνολικού ύψους έως 33 εκ ευρώ, μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη, των σχετικών αποφάσεων.

Με τις εν λόγω αποφάσεις ικανοποιείται πλήρως το δίκαιο αίτημα των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, η οποία δυσχέρανε τις περσινές εξαγωγές των προϊόντων αυτών και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού.

Τα ποσά ανέρχονται σε :
•220 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας Πιερίας και Πέλλας.
•185 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς των Νομών Ημαθίας και Φλώρινας.
•165 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς των Νομών Αργολίδας, Κοζάνης, Κορινθίας και Ξάνθης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρασμάνης επισήμανε πως, η δέσμευση που ανέλαβε ο ίδιος με εντολή της κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα το εισόδημα χιλιάδων αγροτικών οικογενειών από την οικονομική ζημία που υπέστησαν εξαιτίας ενός γεγονότος – εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία – για το οποίο ουδεμία ευθύνη έφεραν, πραγματοποιείται με νόμιμο, διαφανή και απολύτως συμβατό με τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς τρόπο.

Είναι από τις λίγες φορές, πρόσθεσε ο κ. Καρασμάνης, που τέτοιου είδους ενισχύσεις εγκρίνονται και καταβάλλονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γεγονός, που καταδεικνύει, όπως τόνισε, πως οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε υλοποιούνται πλήρως και δεν ήταν υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος.

Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαµαρά στη Θεσσαλονίκη, και τις δεσµεύσεις του για εξόφληση των αγροτών, άρχισαν ως το βράδυ της ίδιας µέρας να βγαίνουν µία µία οι ανακοινώσεις και οι σχετικές αποφάσεις για τις αντίστοιχες πληρωµές, ωστόσο σε πρώτη φάση τα μόνα χρήματα που έβλεπαν οι αγρότες ήταν από την εξισωτική και κάποιοι για το πετρέλαιο.

Η πρώτη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούσε την πληρωµή 21.000 περίπου κτηνοτρόφων για την εξισωτική του 2014 µε ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ, οι επόµενες δύο αποφάσεις εξασφάλιζαν τα 33 εκατ. ευρώ για τις εθνικές ενισχύσεις (de minimis) στους ροδακινοπαραγωγούς από πόρους του ίδιου του υπουργείου. Το βράδυ της ίδιας µέρας ανακοινώθηκε από τη Γραµµατεία Εσόδων ότι ξεκινά η πληρωµή της δεύτερης δόσης του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου και θα αφορά περί τα 20 εκατ. ευρώ, αλλά και η εξασφάλιση 16 εκατ. ευρώ για τα χρωστούµενα στους τευτλοπαραγωγούς.

∆ιορθώσεις στην εξισωτική

Κτηνοτρόφους που είχαν κοπεί και πρόλαβαν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, αλλά και όσους συµπλήρωσαν τις καρτέλες τους αναφορικά µε την ολοκλήρωση της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου, η οποία µετά από παράταση ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου, λόγω κακοκαιρίας αφορούσε η πληρωµή της εξισωτικής του 2014, που ανακοινώθηκε, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέξανδρο Οφίδη.

Πρόκειται, ως φαίνεται, για την απάντηση στις εξαγγελίες που προηγήθηκαν τόσο από τον Αντώνη Σαµαρά που µιλούσε για «καταβολή εξισωτικών αποζηµιώσεων στους κτηνοτρόφους µέσα στα επόµενα 24ωρα, δηλαδή ∆ευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη θα έχουν δοθεί οριστικά», αλλά και του υπουργού Γ. Καρασµάνη µέσω facebook, στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, ότι «συνεχίζουµε να καταβάλουµε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρώσουµε άλλα 80 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την εξισωτική αποζηµίωση του 2014 µέχρι τις 23 Ιανουαρίου».

Σηµειώνεται, ωστόσο, ότι ούτε σε αυτή την πληρωµή περιλαµβάνεται η µεγαλύτερη µερίδα των κοµµένων κτηνοτρόφων λόγω προβληµάτων µε τα επιλέξιµα βοσκοτόπια, ενώ στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «συνεχίζεται η εξέταση των δικαιολογητικών που καταθέτουν οι δικαιούχοι και η διενέργεια των απαιτούµενων ελέγχων ώστε να ακολουθήσουν νέες συµπληρωµατικές πληρωµές το επόµενο διάστηµα».

Αποζηµιώσεις για ροδάκινα και αποπληρωµή τευτλοπαραγωγών

Το πράσινο φως για τις εθνικές ενισχύσεις ύψους 33 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς, φρόντισαν να εξασφαλίσουν οι κυβερνώντες, αργά το βράδυ της Τετάρτης, µε την εσπευσµένη δηµοσίευση στη ∆ιαύγεια των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Βέβαια, εκτός από τις τρεις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται η σχετική αποζηµίωση των καλλιεργητών, δεν γίνεται γνωστό πότε θα πιστωθούν οι λογαριασµοί των δικαιούχων.

Την ίδια ώρα, τη δέσµευση του προέδρου και διευθύνοντα της ΕΒΖ Λάµπρου Χαραλάµπους ότι εξασφαλίστηκαν 16 εκατ. ευρώ για την αποπληρωµή του 80% των απαιτήσεών τους και άλλα 2-3 εκατ. ευρώ για την πλήρη εξόφληση της παραδοθείσας παραγωγής σε βάθος διµήνου, απέσπασαν οι τευτλοπαραγωγοί, που έληξαν την κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ στην Αριστοτέλους, µετά από 10 περίπου ηµέρες, µε την προϋπόθεση να δουν τα χρήµατά τους πριν τις εκλογές, αλλιώς θα επανέλθουν στις κάλπες.

Σταδιακά η εξόφληση της β’ δόσης του αγροτικού πετρελαίου

Με εννεάµηνη σχεδόν καθυστέρηση και ένα λιτό δελτίο τύπου τριών γραµµών ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσίων Εσόδων ότι «από την Πέµπτη 22 Ιανουαρίου αρχίζουν να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασµούς των δικαιούχων τα ποσά επιστροφής της δεύτερης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά το γεωργικό πετρέλαιο».

Υπενθυµίζεται ότι βασικές προϋποθέσεις προκειµένου να είναι κάποιους αγρότης δικαιούχος της επιστροφής του ΕΦΚ είναι:

 Να έχει καταθέσει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για την προηγούµενη χρονιά

  Να εντοπίζεται µηχανογραφικά στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΓΑ

 Να εµφανίζεται στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΓΑ ενεργός για το προηγούµενο έτος

  Να είναι φυσικό πρόσωπο ή νοµικό πρόσωπο που προσδιορίζεται µε βάση τα άρθρα 4 & 7 της µε αριθµ 233746/3996 /24-04-2003 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄538/05-05-2003)

  Να µην είναι δικαιούχος του µέτρου Πρόωρης Συνταξιοδότησης

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως αυτή την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

25-01-2015 02:39giorgos naousa

sto nomo pelis epidi einai o karsamanis dosan 220 gia na bgei kai se mas ligotera les kai ta dika mas ta rodakina poulithikan poio akriba eleos

Απάντηση

23-01-2015 15:41koula theodosiadou

emena pantos den pistothike tipota apo petrelaio.arage mpike se kanenan?nomizo oti pali mas douleuoun psilo gazi

Απάντηση

23-01-2015 14:44παλλας μαριος

Ego den pira tipota akoma k poji alli oja einai psemata

Απάντηση

23-01-2015 14:27λιτσα

και που ειναι τελικα αυτα τα λεφτα γιατι εγω δεν βλεπω τιποτα.σας κοροιδευουν και με την σειρα σας εσεις κοροιδευετε εμας που σας διαβαζουμε.ποσο σταδιακα θα μπαινουν αυτα τα πετρελαια εγω που τα δικαιουμε δεν εχω παρει ουτε σεντσ η απλα οπεκεπε δεν λειτουργει;

Απάντηση

22-01-2015 19:40kostas

Την Κυριακη τελειωσατε κλεφτες του Ελληνικου λαου. Καταστρεψατε ολοκληρο τον πρωτογενη τομεα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία