BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η ειδική ενίσχυση βαμβακοπαραγωγών

Αναφορικά με τις πληρωμές , η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ στους βαμβακοκαλλιεργητές θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τα εγκαίνια της 10ης Πανελλήνιας Γεωργοκτηνοτροφικής και Περιβαλλοντικής Έκθεσης Λάρισας, το απόγευμα της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η ειδική ενίσχυση βαμβακοπαραγωγών

0
0

Σημειώνεται ότι το εν λόγω κονδύλι για τους βαµβακοπαραγωγούς δεν περιλαµβάνεται στις συνδεδεµένες ενισχύσεις, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, καθώς αποτελεί από µόνο του ειδικό καθεστώς.

Αυτό σημαίνει ότι διατηρείται ως έχει και για την περίοδο µετά το 2014 το καθεστώς του βαµβακιού, δηλαδή η συνδεδεµένη ενίσχυση που κατ’ έτος ανέρχεται περί στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ δηµοσιονοµικά επέρχεται µία µείωση της τάξεως του 5% για τον προϋπολογισµό του τοµέα του βαµβακιού σύµφωνα και µε το γενικό κανόνα µείωσης ολόκληρου του προϋπολογισµού της ΚΑΠ για τη νέα Προγραµµατική Περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, η Βασική Έκταση για τη χώρα µας παραµένει στα 250.000 εκτάρια, καθώς και οι υπόλοιποι όροι επιλεξιµότητας, οι οποίοι ωστόσο εξειδικεύονται στις τελευταίες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για τις άµεσες ενισχύσεις.

Μάλιστα, το ύψος της συνδεδεµένης ενίσχυσης στο βαµβάκι εφόσον η επιλέξιµη έκταση δεν ξεπεράσει βάσει του κανονισµού 250.000 εκτάρια (ΚΑΝ (ΕΚ) 637/2008 ανέρχεται περί τα 764 ευρώ /εκτάριο (εάν την υπερβούµε θα υπάρξει αναλογική µείωση της ενίσχυσης /στρέµµα). Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, πέρυσι από τα 2,5 εκατ. στρέµµατα µε βαµβάκι που καλλιεργήθηκαν παρήχθησαν περίπου 800.000 τόνοι, ενώ µε βάση τα στρέµµατα καλλιέργειας και αφαιρώντας τις κρατήσεις ή συνδεδεµένη ενίσχυση ανήλθε στα 750 ευρώ το εκτάριο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία