Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Απλήρωτες οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις από το Δεκέμβρη

Για απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή των πρόωρων συντάξεων των αγροτών που παραμένουν απλήρωτες από τον περασμένο Δεκέμβρη κάνει λόγο η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή με ερώτησή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς Παραγωγικής...

Απλήρωτες οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις από το Δεκέμβρη

0
12

Η Σερραία βουλευτής επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί καμιά πρόνοια και καμιά πρωτοβουλία για την καταβολή των συντάξεων, παρότι διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Τονίζει μάλιστα το γεγονός ότι οι πρόωρες συντάξεις καταβάλλονταν παραδοσιακά κατά τον μήνα Ιανουάριο αλλά παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έχουν εκδώσει καν τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, λόγω και του μη καθορισμού ακόμη των αρμοδιοτήτων τους.

Η κ. Αραμπατζή υπογραμμίζει την ανησυχία και την ασφυκτική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι, για τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων η σύνταξη αυτή αποτελεί το μοναδικό τους εισόδημα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Οι πληρωμές των δικαιούχων της Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών θα πρέπει να γίνονται πλέον από εθνικές πιστώσεις σύμφωνα με την  Ε΄ Προγραμματική περίοδο 2014– 2020. Κατά την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών το ποσό, που απαιτείται για το 2015, υπολογίζεται στα 71 εκ. ευρώ. Κατά τα προηγούμενα έτη, κάθε Ιανουάριο, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών προχωρούσε στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, με την οποία δεσμευόταν από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού το αναλογούν ποσό για την καταβολή των συντάξεων, το οποίο στη συνέχεια εκταμιευόταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και προχωρούσε ο τελευταίος στην εξόφληση της σχετικής πληρωμής.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η πληρωμή των συντάξεων του Δεκεμβρίου 2012 είχε γίνει στις 16/01/2013. Στις 20/02/13 είχε πληρωθεί η σύνταξη Ιανουαρίου ενώ από τον Μάρτιο του 2013 συνεχίστηκαν κανονικά οι πληρωμές.

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του μηνός Μαρτίου δεν έχει καταβληθεί στους συνταξιούχους αγρότες ούτε καν η σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2014 και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΑΑΤ δεν έχουν προχωρήσει καν στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για την δέσμευση των αναγκαίων πιστώσεων από τον προϋπολογισμό και την εκταμίευσή τους προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα ο μη καθορισμός ακόμη αρμοδιοτήτων των Υπουργών, δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά και ανησυχία για τον χρόνο έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης επιτείνοντας την αγωνία και οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους δικαιούχους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τα μέσα Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους καθώς η σύνταξη αυτή αποτελεί στην πλειοψηφία τους το μόνο  εισόδημά τους. Κατόπιν τούτων:

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Πότε θα προχωρήσετε στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων για την αποπληρωμή των πρόωρων αγροτικών συντάξεων;

2.Πότε θα γίνει η πληρωμή των δικαιούχων;

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

22-02-2016 12:14βασιλικη τσουκαλα

22 μαρτιου και δεν εχουν πληρωσει ακομη ιανουαριο φεβρουαριο.ποτε?δεν σκεφτονται αυτοι οι φουκαριαρηδες αγροτες τι θα τρωνε?

Απάντηση

24-03-2015 21:56ΓΕΩΡΓΙΑ

εχουν μπει μονο η δυο μηνες της συνταξεις θα μπει ο Απριλιος και δεν μας εχουν βαλει ουτε καν την συνταξει του μαρτιου αμαν ρε αραγε αναρωτιθικε κανεις πως ζουμε η τι εχουμε να πληρωσουμε ελεος πια

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire