BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Οι βιοκαλλιεργητές εκπέμπουν νέα σήματα SOS

Με ολοκληρωτική χρεοκοπία απειλούνται χιλιάδες αγροτικές εκµεταλλεύσεις βιοκαλλιεργητών που λυγίζουν υπό το βάρος της οικονοµικής ασφυξίας. Οι απλήρωτες κοινοτικές ενισχύσεις που υπερβαίνουν την τριετία έχουν βγάλει εκτός πεδιάς την πλειοψηφία των αγροτών (γεωργών και κτηνοτρόφων) που επέλεξαν να κινηθούν στο δύσκολο δρόµο της βιολογικής παραγωγής.

Οι βιοκαλλιεργητές εκπέμπουν νέα σήματα SOS

0
2
Ξεχασµένοι από τον... ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν οι σκαπανείς της ελληνικής γεωργίας, για τους οποίους εκκρεµούν οι δεσµεύσεις  του κράτους, ενώ οι δικές τους υποχρεώσεις για την πιστοποίηση και τον µελετητή οφείλουν και είναι διεκπεραιωµένες. Μάλιστα, οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι οι πληρωµές τους για το 2012 δεν ξεκίνησαν το περασµένο καλοκαίρι, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά µετατέθηκαν τα Χριστούγεννα και όχι για όλους τους δικαιούχους, αφού όπως έγινε γνωστό και µε σχετική απόφαση, µέρος από τους πόρους του προγράµµατος χρησιµοποιήθηκαν για την πληρωµή της εξισωτικής.

Κι ενώ µέσα στην εβδοµάδα πληρώθηκαν κάποια υπόλοιπα για τη βιολογική γεωργία του 2012, οποιαδήποτε επόµενη πληρωµή αναφορικά µε τα βιολογικά µετατίθεται για τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί σαφές χρονικό πλαίσιο. Αντίστοιχα, το πρόγραµµα για την εξόφληση της βιολογικής κτηνοτροφίας ξεκινά από τέλη Μαΐου και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήµατα µε τα βοσκοτόπια, σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις του υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη

Εν τω µεταξύ, προηγήθηκε στο τέλος της εβδοµάδας η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του 2014 για 178 παραγωγούς και κάποια υπόλοιπα ύψους 640.685 ευρώ σε 315 δικαιούχους για τα ποιοτικά πριµ στα βοοειδή, ενώ δηµοσιεύτηκαν οι σχετικές αποφάσεις για εξασφάλιση 120 εκατ. ευρώ που αφορούν την πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2015.   

Ποινές και ενστάσεις ακόµα εκκρεµούν Καµία επίσηµη απάντηση δεν έχουν ακόµα οι βιοκαλλιεργητές αφενός σχετικά µε τις ενστάσεις που έχουν υποβάλλει για τη βιολογική γεωργία του 2012 και αφετέρου για το αν θα διευθετηθούν τα τεχνικά προβλήµατα στο µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ που στέρησαν σε εκατοντάδες παραγωγούς τις ενισχύσεις τους για το 2012, ενώ κινδυνεύουν να µετακυληστούν και στις αντίστοιχες πληρωµές των επόµενων ετών.  
Την ίδια ώρα, ελλοχεύει και ο κίνδυνος κυρώσεων λόγω της αδυναµίας του πληροφοριακού συστήµατος του ΟΠΕΚΕΠΕ να καταχωρηθούν από τις ∆ΑΟΚ τα καλλιεργητικά σχέδια που υποβλήθηκαν ως τις 31 Μαρτίου 2014, όπως έχουν ήδη εντοπίσει οι γεωπόνοι µελετητές.
Το πρόγραµµα επόµενων πληρωµών Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, όπως έχει ανακοινωθεί αορίστως από τους αρµόδιους του υπουργείου, µέσα στον Μάιο τοποθετούνται οι εξής πληρωµές:  
- Για τη νιτρορύπανση της πενταετίας του έτους 2012 θα γίνει µία πληρωµή αρχές Μαΐου και άλλη µία στο τέλος του µήνα.
-Σχετικά µε τη βιολογική κτηνοτροφία του 2012 πρώτη πληρωµή τέλος Μαΐου µε 7 εκατ. ευρώ και δεύτερη πληρωµή τέλος Ιουνίου µε αντίστοιχο ποσ
-Μέχρι τις 15 Μαΐου τοποθετείται η πληρωµή -τουλάχιστον ενός µέρους αυτής- για το ποιοτικό πριµ στα αιγοπρόβατα, συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ, ενώ υπογραµµίζεται ότι το Άρθρο 68 πληρώνεται βάσει ζωικού κεφαλαίου και όχι βάσει επιλέξιµων βοσκήσιµων εκτάσεων
Εξασφαλίστηκαν συνολικά 120 εκατ. ευρώ για την πληρωµή της εξισωτικής του 2015Μέσω του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 θα χρηµατοδοτηθούν οι δικαιούχοι της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2015, µε τα κονδύλια να φτάνουν συνολικά τα 120 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε δύο νέες υπουργικές αποφάσεις
Πιο συγκεκριµένα, στη µία απόφαση αναφορικά µε την ένταξη του Μέτρου 211 Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών για φυσικά µειονεκτήµατα του προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (αιτήσεις του 2015), προϋπολογισµού 90 εκατ. ευρώ, γίνεται «πίστωση έτους 2014 στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ»
Αντίστοιχα, στην άλλη απόφαση για την ένταξη του Μέτρου 212 Ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών µε µειονεκτήµατα εκτός των ορεινών περιοχών (αιτήσεις του 2014), του Άξονα 2 του προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, προϋπολογισµού 30 εκατ. ευρώ, γίνεται «πίστωση έτους 2014 στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ»
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειµένου της πράξης ορίζεται από 15 Μαΐου 2015 έως και 14 Μαΐου 2016 και η ηµεροµηνία λήξης προθεσµίας επιλεξιµότητας δαπανών ορίζεται η 31η ∆εκεµβρίου 2015.
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-07-2015 12:53marina

περιμενουμε ακομα καναμε ενστασεις και κανενας δεν ενημερωνει ποτε θα πληρωθουμε.κοροιδια μεχρι εκει που δεν περνει.

Απάντηση

15-05-2015 13:53panos

τη εγινε ρε παιδια με της πληρωμες στα βιολογικα? εχει λειξει η προθεσμια και ακομα τιποτα εδω κ 2 χρονια για ποσο ακομα θα μας κοροιδευεται?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία