BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Κουβαρνταλίκια με 500 εκατ. από το πετρέλαιο

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 580ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμτπη 22 Δεκεμβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας μαζί με το περιοδικό WIne Trails.

Κουβαρνταλίκια με 500 εκατ. από το πετρέλαιο

6
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
• Στον Εθνικό Κατάλογο µετά από 25 χρόνια η ελιά Καλαµάτας σελ. 26

ΠΡΟΓΡΑMMΑΤΑ
• Χωρίς χρηµατοδοτικά εργαλεία ανοίγουν τα Σχέδια το 2017 σελ. 16

ΕMΠΟΡΕΥMΑΤΑ
• Πιάνουν τα 38 λεπτά το κιλό οι ποικιλίες µανταρινιού Nova για εξαγωγή σελ. 36



Editorial

Τα µηνύµατα από τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής είναι ανησυχητικά. Με τις διεθνείς τιµές των αγροτικών προϊόντων σε χαµηλές πτήσεις, το έλλειµµα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας εµφανές και τις οργανωτικές αδυναµίες των αγροτικών εκµεταλλεύσεων ορατές σε όλες τις εκφάνσεις, είναι µάταιο να περιµένει κανείς καλύτερες µέρες.

Οι φέροντες την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης µπορεί να ζουν την ευδαιµονία που χαρίζει η άσκηση της εξουσίας, όµως τα πράγµατα για τους δραστηριοποιούµενους στον αγροτικό χώρο δεν είναι καλά.

Για να το κάνουµε πιο σαφές, θα πρέπει να πούµε ότι εκεί που υπήρχαν αγρότες δύο ταχυτήτων, τώρα οι ταχύτητες έγιναν τρεις.

Στην πρώτη είναι οι «µικροµεσαίοι αγρότες», όπως τους αποκαλεί συχνά ο Βαγγέλης Μπούτας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να φυτοζωούν, κυρίως χάριν των εξαιρέσεων που είχαν από µέτρα, χωρίς όµως να προσβλέπουν σε κάποια προκοπή.

Στη δεύτερη, που αποτελούσε και τη ραχοκοκαλιά του αγροτικού χώρου, είναι οι λεγόµενοι µικροµεσαίοι αγρότες, οι οποίοι θα νιώσουν στο πετσί τους τα πρόσθετα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη και εφόσον δεν διαθέτουν κάποιο αξιόλογο «µαξιλάρι» ή βρίσκονται ήδη εκτεθειµένοι από πλευράς ρευστότητας, πολύ σύντοµα θα περιθωριοποιηθούν. Εδώ ο κόσµος είναι πολύς, µπορούµε να πούµε ότι πέραν της αξιόλογης οικονοµικής τους δραστηριότητας, διατηρούσαν µέχρι σήµερα σε ζωηρές τις καταναλωτικές τους συνήθειες και εφόσον τα πράγµατα «στραβώσουν» θα οδηγηθούν σε υφεσιακές συµπεριφορές και κοινωνικές αναταράξεις.

Μένει η τρίτη ταχύτητα, στην οποία περιλαµβάνονται λίγες και µεγάλες για τα ελληνικά δεδοµένα αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Εδώ, ανεξάρτητα από το όποιο αναπτυξιακό φρένο οι συγκεκριµένες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν, ενδεχοµένως µάλιστα να συντηρήσουν σε κάποιο βαθµό την αγροτική παραγωγή, δεν θα αποτρέψουν ωστόσο την ένταση των οικονοµικών προβληµάτων στην περιφέρεια και την κοινωνική όξυνση που νοµοτελειακά έρχεται.        

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία