BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Στην Αθήνα οι τευτλοπαραγωγοί για να δουν τον Αποστόλου

Ολιγομελής αντιπροσωπεία τευτλοπαραγωγών βρίσκεται την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνάντηση με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Εβδομάδα πληρωμών στην ΕΒΖ, έρχονται Αθήνα οι παραγωγοί

2
0

Το πρώτο βήμα έγινε με την δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών, σε συνεργασία με στελέχη της πιστώτριας τράπεζας, να σφραγιστούν, το πρωί της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, τα σιλό ζάχαρης του εργοστασίου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Στόχος είναι  να υποθηκευτούν οι περίπου 8.000 τόνοι τελικού προϊόντος που έχουν παραχθεί τοπικά και να αξιοποιηθούν ως εγγύηση για τη χορήγηση πίστωσης 4 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, που θα δοθεί ως προκαταβολή στους αγρότες.

Στη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί αναμένεται να δώσει το «παρών» ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), Παναγιώτης Αλεξάκης, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να παρευρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί θέλουν να ακούσουν «με τα ίδια τους τα αυτιά», όπως τόνισε ο παραγωγός Σερρών, Χρήστος Βαρούτης, τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο κ. Αποστόλου σχετικά με την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα τεύτλα της περσινής σεζόν άμεσα, να πληροφορηθούν για το τι μέλλει γενέσθαι για την φετινή, αλλά και να πάρουν απαντήσεις για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κάποιας μορφής νέα στήριξη της παραγωγής, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στα πρότυπα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης της ΕΒΖ, εντός της εβδομάδας οι τευτλοπαραγωγοί αναμένεται να πληρωθούν μέρος των οφειλομένων από τη βιομηχανία, ύψους 4 εκατ. ευρώ.

 

Κρίσιμη εβδομάδα πληρωμών

Εβδομάδα πληρωμών ενδέχεται να αποδειχθεί η τρέχουσα για τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, καθώς η ισχυρή πίεση που άρχισαν να ασκούν από την περασμένη Τετάρτη, με την κατάληψη των γραφείων διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ και τις επαφές σε πολιτικό επίπεδο, ξεκλειδώνει τις διαδικασίες και πλέον μένει να φανεί ότι θα φέρει απτά αποτελέσματα και στην τσέπη των παραγωγών.

Προς τον ίδιο σκοπό, έχει δοθεί ήδη εντολή από τη διοίκηση του ομίλου της ΕΒΖ να μεταφερθεί στην πιστώτρια τράπεζα ποσό 4 εκατ. Ευρώ από τα μερίσματα των θυγατρικών της Σερβίας, ώστε να μειωθεί ισόποσα ο υφιστάμενος δανεισμός της ζαχαροβιομηχανίας προς την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς κρίθηκε πως μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκταμιευτεί νέα χρηματοδότηση.

Μάλιστα πληροφορίες του Agronews αναφέρουν ότι για να μη χαθεί άλλος χρόνος μετέβη στέλεχος της ΕΒΖ στα σύνορα Σερβίας – πΓΔΜ, να παραλάβει τα αποδεικτικά έγγραφα του εμβάσματος των 4 εκατ. Ευρώ και να τα μεταφέρει στην πιστώτρια τράπεζα, προκειμένου εκείνη να δρομολογήσει τα περαιτέρω και αν είναι δυνατό να πιστώσει τα 4 εκατ. Ευρώ πριν το τέλος της εβδομάδας.


Μελετάται άμεση ρευστοποίηση όγκων ζάχαρης από τα αποθέματα στο Πλατύ

Επειδή, ωστόσο, οι παραγωγοί επιμένουν πως δεν τους ικανοποιεί η τμηματική εξόφληση και πως θα αποχωρήσουν από τα γραφεία της ΕΒΖ μόνο εάν πάρουν το σύνολο των 10,2 εκατ. Ευρώ, που τους οφείλονται, η διοίκηση της ζαχαροβιομηχανίας, όπως πληροφορείται το Agronews, εξετάζει να ρευστοποιήσει άμεσα τους αναγκαίους όγκους ζάχαρης από τα σιλό του εργοστασίου στο Πλατύ -για αυτό άλλωστε και δεν θα υποθηκευτούν τα αποθέματα από το συγκεκριμένο εργοστάσιο- παρά το γεγονός ότι την περίοδο που διανύουμε οι τιμές της ζάχαρης δεν ευνοούν μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ήδη έχει εκφραστεί εμπορικό ενδιαφέρον για την απόκτηση των συγκεκριμένων ποσοτήτων από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά όχι μόνο και απομένει να πέσουν οι σχετικές υπογραφές για τη συναλλαγή, που θα φέρει το απαραίτητο ρευστό στα ταμεία της ΕΒΖ για να εξοφλήσει και τα υπόλοιπα 6,2 εκατ. Ευρώ προς τους παραγωγούς.


Το μπαλάκι στο ΔΣ για τις οριστικές αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το αν θα προχωρήσει η λύση αυτή θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί την ευθύνη να «τρέξουν» την άμεση ρευστοποίηση αποθεμάτων, θέλουν να έχουν έγγραφη έγκριση της διοίκησης για να ολοκληρώσουν τις συμφωνίες, ώστε να αποφύγουν τυχόν μελλοντικές επικρίσεις για τη συγκεκριμένη κίνηση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία