BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Απλήρωτα τα τεύτλα κόλλησε η συμφωνία με τη Royal Sugar

«Κούφια» αποδείχθηκε κι η τελευταία δέσμευση της διοίκησης της ΕΒΖ ΑΕ ότι μέχρι την Παρασκευή 16 Μαρτίου, θα έχει εξοφλήσει τα 6,2 εκατ. ευρώ που εξακολουθεί να οφείλει στους περίπου 2.300 εξοργισμένους, πλέον, τευτλοπαραγωγούς της χώρας για τα τεύτλα που της παρέδωσαν στην καμπάνια ζάχαρης του 2017.

Απλήρωτα τα τεύτλα κόλλησε η συμφωνία με τη Royal Sugar

3
0

Η εμπορική συμφωνία που προωθούσε η ζαχαροβιομηχανία με τη Royal Sugar, με σκοπό να της πουλήσει τα αποθέματα ζάχαρης που διαθέτει στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας και με τα χρήματα (σ. σ. περίπου 7 εκατ. ευρώ) που θα λάμβανε να πληρώσει τους παραγωγούς, έως τώρα τουλάχιστον δεν έχει τελεσφορήσει (σ. σ. η εταιρεία ζητούσε εγγυητική και η Royal Sugar φέρεται να μην έδινε, με τη λογική ότι μπορεί να την δεσμεύσουν οι τράπεζες λόγω των υψηλών χρεών της ΕΒΖ) με συνέπεια η βιομηχανία να αδυνατεί να εκπληρώσει την υπόσχεση που έχει δώσει.

Το κλίμα, μάλιστα, στις τάξεις των παραγωγών έγινε ακόμη πιο βαρύ όταν διαπίστωσαν πως και η διυπουργική που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Χαρίτσης κλπ) δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση για το μέλλον της ΕΒΖ, με αποτέλεσμα να παραμένει τουλάχιστον θολό το τοπίο για το τί μέλλει γενέσθαι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συζήτηση κυριάρχησαν δύο τάσεις, με την πρώτη (υπό τον Γιάννη Δραγασάκη) να υποστηρίζει πως θα είναι καλύτερα να περιοριστεί η λειτουργία της ΕΒΖ μόνο στην εμπορία (και όσο πιο μακριά παρθεί η απόφαση από τις εκλογές τόσο το καλύτερο), ενώ η δεύτερη είναι της άποψης να το παλέψουν να βρουν έναν τρόπο αν μη τι άλλο να λειτουργήσει το εργοστάσιο στο Πλατύ για να μη χαθεί και η καλλιέργεια των τεύτλων από τη χώρα.

Το τοπίο, κατά τις ίδιες πηγές, πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει την Τρίτη 20 Μαρτίου, καθώς λέγεται πως το οικονομικό επιτελείο θα ξανακαθίσει στο τραπέζι για να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το θέμα της ΕΒΖ, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει, πλέον, ασφυκτικά αναφορικά με τη σπορά της φετινής καλλιεργητικής σεζόν.

Λύση στο «και πέντε» για την ΕΒΖ ζητά ο Τζελέπης

Για διάλυση η παραγωγικής βάσης της χώρας από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

«Με τις εσφαλμένες, πολιτικές της επιλογές και πρακτικές αφήνει μεγάλη πίκρα στους αγρότες-τευτλοπαραγωγούς με το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως. Η πρόδηλη ανευθυνότητα, η επιπολαιότητα, οι συνεχόμενες αλλαγές στο ΔΣ της Βιομηχανίας (5 ΔΣ σε τρία χρόνια) από την Κυβέρνηση αυτή, υποθήκευσαν τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών και το μέλλον της ίδιας της Βιομηχανίας, βάζοντας σήμερα «ταφόπλακα» στην ΕΒΖ», επισημαίνει ο κ. Τζελέπης και προσθέτει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση έστω και στο «και πέντε».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μιχάλη Τζελέπη:

«Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζει με ακάθεκτο ρυθμό την ολοκληρωτική διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Με τις εσφαλμένες, πολιτικές της επιλογές και πρακτικές αφήνει μεγάλη πίκρα στους αγρότες-τευτλοπαραγωγούς με το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως. Η πρόδηλη ανευθυνότητα, η επιπολαιότητα, οι συνεχόμενες αλλαγές στο ΔΣ της Βιομηχανίας (5 ΔΣ σε τρία χρόνια) από την Κυβέρνηση αυτή, υποθήκευσαν τα συμφέροντα των τευτλοπαραγωγών και το μέλλον της ίδιας της Βιομηχανίας, βάζοντας σήμερα «ταφόπλακα» στην ΕΒΖ.

 Έστω και στο πέντε ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί και θα συνειδητοποιήσει την «Εθνική σημασία» της ΕΒΖ τόσο για την οικονομία όσο και για τους αγρότες-παραγωγούς και θα λάβει τις «απαιτούμενες», «απαραίτητες», «αναγκαίες» και «γενναίες» αποφάσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΒΖ. Παράλληλα, θα μεριμνήσει άμεσα για την αποπληρωμή των οφειλών των τευτλοπαραγωγών για την εσοδεία του 2017,  ύψους 6,2 εκατομμυρίων.

Παρά τις πολλαπλές, αλλεπάλληλες και επί τρία χρόνια συνεχόμενες Κοινοβουλευτικές Παρεμβάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την πορεία και το μέλλον της ΕΒΖ, δυστυχώς, απ’ ότι φαίνεται, οι προσπάθειές μας ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» για την Κυβέρνηση αυτή».

 

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία