BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Δεν τα βρίσκουν στο πριμ αιγοπροβάτων, που πέφτει κάτω από τα 10 ευρώ ανά ζώο

Παιχνίδι για γερά νεύρα -αυτά των κτηνοτρόφων- αποδεικνύεται τις τελευταίες µέρες το θέµα της πληρωµής των συνδεδεµένων στα ζωικά. Συσκέψεις και διαβουλεύσεις αρµοδίων της ∆οµοκού και της πλατείας Βάθη, καθυστερούν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων µε το ύψος των ενισχύσεων και κατ’ επέκταση την πληρωµή των δικαιούχων. Το πρόβληµα, εξ αρχής εντοπίστηκε στα αιγοπρόβατα.

Με 10 ευρώ για ζωοτροφές στα αγελαία αιγοπρόβατα

6
0

Οι δηλώσεις Αποστόλου για ενιαία ενδεικτική τιµή στα 11 ευρώ το ζώο (τόσο για πρόβατα όσο και για αίγες, για ορεινά αλλά και πεδινά), µε στόχο τη στήριξη της κτηνοτροφίας, φαίνεται πως τελικά δεν θα εφαρµοστούν στην πράξη, καθώς οι αλλαγές που έφεραν µείωση της υποχρέωσης των 120 κιλών γάλα στα 100 κιλά, έχει αυξήσει σηµαντικά των αριθµό των ζώων που δηλώθηκαν το 2017. Ως εκ τούτου µοιάζει απίθανο να δοθεί αυτή η τιµή, ενώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «βλέπουν» κάτω από τα 10 ευρώ το ζώο.

Μ’ αυτά και µ’ αυτά εκφράζονται φόβοι για το αν θα γίνει εφικτό να ξεκινήσει η πληρωµή την Τρίτη 15 Μαΐου, όπως έλεγαν οι αρµόδιοι του Οργανισµού Πληρωµών, οι ίδιοι που τώρα τη µεταφέρουν για την Παρασκευή 18 του µήνα, στην περίπτωση που όλα κυλήσουν οµαλά, αλλιώς το χειρότερο σενάριο δείχνει τη µεθεπόµενη εβδοµάδα από 21 του µήνα.

Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του Οργανισµού ο συνολικός προϋπολογισµός για τα ζωικά πλησιάζει τα 90 εκατ. ευρώ, µε την πίστωση να «δείχνει» κάτι λιγότερο από το ποσό αυτό. Να σηµειωθεί ότι αφορά 50,978 εκατ. ευρώ για τα αιγοπρόβατα, 36,336 εκατ. ευρώ για τα θηλυκά βοοειδή και τα ειδικά δικαιώµατα κτηνοτροφίας κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Μαζί στην πίστωση και οι εξής συνδεδεµένες:

Σπόροι σποράς:  Έχει κατατεθεί µεγάλος αριθµός δηλώσεων από την πλευρά των παραγωγών, µε αποτέλεσµα να αναµένεται µείωση της ενίσχυσης από την ενδεικτική τιµή των 68,4 ευρώ το στρέµµα, για τον προϋπολογισµό των 2,9 εκατ. ευρώ.

Πορτοκάλια: Και φέτος οι δηλωµένες εκτάσεις υπολείπονται της ενδεικτική έκτασης και αναµένεται αφενός να αυξηθεί η ενίσχυση από τα 41,1 ευρώ το στρέµµα που ορίζει η αρχική απόφαση, ενώ στους παραγωγούς εκτιµάται ότι θα φτάσουν περί τα µισά χρήµατα από τον προϋπολογισµό των 7,6 εκατ. ευρώ για το έτος 2017.

Ρύζι: Στην ενδεικτική τιµή των 25,7 ευρώ υπολογίζεται αρµοδίως ότι θα κυµανθεί η συνδεδεµένη στο ρύζι, µε την πληρωµή να καλύπτει σχεδόν το σύνολο του µπάτζετ για το έτος στα 7,8 εκατ. ευρώ.

Κορινθιακή σταφίδα: Το ίδιο και στη σταφίδα, η πληρωµή θα αγγίξει το συνολικό µπάτζετ των 5 εκατ. ευρώ, µε την ενίσχυση να ανέρχεται στην ενδεικτική τιµή των 35,2 ευρώ το στρέµµα.

Μεταξοσκώληκες: Περί τα 500.00 ευρώ αναµένεται να πιστωθούν για την εν λόγω συνδεδεµένη, λιγότερη από το µπάτζετ των 781.153 ευρώ, µε τους δικαιούχους να έχουν λαµβάνειν 248 ευρώ το κυτίο.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία