BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Νωρίτερα το τσεκ λόγω ανομβρίας στη Γηραιά ήπειρο

Αναλυτικό ρεπορτάζ με όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή στο 663o φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 4 Αυγούστου.

Νωρίτερα το τσεκ λόγω ανομβρίας στη Γηραιά ήπειρο

3
0

Διαβάστε μερικά από τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda

Επικαιρότητα

Στον τομέα της μεταποίησης περνάει το πρόβλημα της «μαύρης αγοράς» σελ.10

Επενδύσεις

Έως 14 Σεπτεμβρίου οι οριστικοποιήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, λόγω… Αυγούστου σελ. 18

Εμπορεύματα

Φτιάχνει κλίμα στο καλαμπόκι η πορεία του ενσιρώματος με καλές αποδόσεις σελ.35

 

Editorial

Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την πρόταση του Κοινοτικού επιτρόπου Φιλ Χόγκαν, για πλήρη κατάργηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών, όπως τα γνωρίσαμε μετά τα τελευταία 15 χρόνια (ισχύουν από το 2003) και χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων, βάσει της έκτασης που καλλιεργεί, κάθε χρόνο, ο κάθε αγρότης. 

Όλοι ωστόσο συμφωνούν ότι μια τέτοια επιλογή θα συνιστούσε πραγματική απλοποίηση των κανόνων της ΚΑΠ, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη σήμερα η ευρωπαϊκή γεωργία και κτηνοτροφία.

Η απλοποίηση αυτή, τονίζουν οι υποστηρικτές της πρότασης Χόγκαν, θα διευκόλυνε την επιχειρηματικότητα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, πιθανόν να έβαζε πολλούς νέους αγρότες στο παιχνίδι της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα, τώρα που οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν μια τέτοια προσέγγιση, ενώ παράλληλα θα ελάφρυνε τον κοινοτικό προϋπολογισμό από περιττά οικονομικά βάρη τα οποία συντηρούν εδώ και χρόνια μια κάστα γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες και τις άλλες πρωτεύουσες των χωρών της ΕΕ.

Ποιο αρνούνται πεισματικά αυτή την προσέγγιση; Κατά πρώτον, ένας μικρός κύκλος αγροτών, μεγάλης κυρίως ηλικίας που διατηρούν επαφή με τα ιστορικά δικαιώματα ή και έχουν επενδύσει σ’ αυτά και κατά δεύτερον, οι γραφειοκράτες και μηχανογράφοι που σιτίζονται από το σύστημα διαχείρισης των δικαιωμάτων και είναι βέβαιο πως μια τέτοια απλούστευση θα τους έκανε να χάσουν τη δουλειά τους.

Μια τρίτη παράμετρος, η οποία διαφεύγει συχνά της προσοχής, είναι «πελατειακή σχέση» που γεννά αυτός ο απαρχαιωμένος τρόπος διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, γι’ αυτό, αν και όλοι αντιλαμβάνονται το αναπτυξιακό κόστος που έχει αυτή τη πολιτική, εμμένουν πεισματικά στη διατήρησή της. Η λογική πάντως λέει ότι είναι πλέον καιρός, αφενός η ΕΕ και προπαντός η Ελλάδα, να εγκαταλείψουν ότι τους κρατά δέσμιους της γραφειοκρατίας και να διευκολύνουν ότι τους επιτρέπει να προχωρήσουν αποφασιστικά στο δρόμο της αγροτικής ανάπτυξης.  

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία