BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Θέλει σωστό σχεδιασμό η νόμιμη χρήση νερού

Όλες οι αρδευτικές γεωτρήσεις είτε δεν έχουν άδεια, είτε έχουν αλλά έχει λήξει είτε στην άδεια δεν αναφέρεται η χρονική διάρκεια ισχύος της, υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού έως τις 16-12-2011.

Μέχρι το τέλος του 2011 οι αιτήσεις για άδειες γεωτρήσεων

0
0

Για όσους υποβάλλουν μετά από αυτήν την ημερομηνία και μέχρι την 16-11-2013 θα πρέπει να καταβάλλουν και πρόστιμο που θα είναι μεγαλύτερο των 1000 ευρώ.

Είναι πολύ σημαντική διαδικασία γιατί έτσι νομιμοποιείται η χρήση των γεωτρήσεων η κάθε μια από τις οποίες «συνδέεται» με τα αγροτεμάχια που επιθυμούμε γύρω από αυτήν, τα οποία θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ποτιστικά, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα που εντάσσονται οι παραγωγοί όπως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, Βιολογική Γεωργία, Απονιτροποίηση κτλ.

Η έκδοση άδειας χρήσης νερού κάθε μίας γεώτρησης θα εκδοθεί για τη δυναμικότητα της ποσότητας νερού που είχε η γεώτρηση πριν την 20ή Δεκεμβρίου 2005, άρα θα μπορεί η συγκεκριμένη γεώτρηση να «συνδεθεί» με συγκεκριμένο αριθμό αγροτεμάχιων που βρίσκονται γύρω από αυτήν και τα οποία η δυναμικότητα της γεώτρησης (παροχής σε m3 νερού) μπορεί να αρδεύσει.

Για γεωτρήσεις οι οποίες έχουν παροχή κάτω 100.000 m3 ανεξαρτήτως βάθους η διαδικασία έκδοσης άδειας χρήσης νερού γίνεται με την κατάθεση της αίτησης, μιας περιβαλλοντικής έκθεσης και των απαραίτητων δικαιολογητικών στην Υπηρεσία Υδάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Αυτό που πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος είναι ότι πρέπει να κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό των στρεμμάτων και καλλιεργειών που θέλει να καλλιεργήσει και να τα δηλώνει από εδώ και πέρα σαν ποτιστικά ώστε να «κλειδωθούν» με συγκεκριμένες γεωτρήσεις, γιατί σε δεύτερη φάση θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε επιδοτήσεις από διάφορα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ όπως τα  γεωργοπεριβαλλοντικά, η Ενιαία Ενίσχυση κ.λπ.

Για όποιες γεωτρήσεις δεν νομιμοποιηθούν μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2013, τότε η αρμόδια υπηρεσία υδάτων πρέπει να προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησής της, στη σφράγιση και στην καταστροφή αυτής.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά

1. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας

2. Τίτλοι Νόμιμης Κατοχής Αγροτεμαχίων της Γεώτρησης και των αρδευόμενων από αυτή

3. Βεβαίωση ΥΕΒ παλαιότητας Αγροτεμαχίων

4. Βεβαίωση Έτους Ηλεκτροδότησης από ΔΕΗ με συνημμένο Τεχνικό Δελτίο ΥΕΒ

5. Αντίγραφο Σχετικής Απόφασης Παραχώρησης Δικαιώματος Χρήσης Νερού

6. Πρόσφατος Λογαριασμός Κατανάλωσης ρεύματος ΔΕΗ

7. Απόσπασμα Διανομής του Αγροτεμαχίου Γεώτρησης και Αρδευόμενων (1:5000)

8. Εξουσιοδότηση για διακίνηση του φακέλου (3 αντίγραφα)

9. ΟΣΔΕ έτους 2006 αυτών που χρησιμοποίησαν τη Γεώτρηση

10. ΟΣΔΕ έτους 2011 αυτών που χρησιμοποίησαν τη Γεώτρηση

11. Βεβαίωση συλλογικού Φορέα περί μη εξυπηρέτησης από Συλλογικό Δίκτυο

12. Δείγμα νερού 250 ml σε αποστειρωμένο συλλέκτη

 

Αυστηροί όροι χρήσης

Στην άδεια χρήσης νερού που θα εκδοθεί, θα καθορίζονται η διάρκεια ισχύος και η χρονική περίοδος χρήσης σε ετήσια βάση, οι όροι και οι προϋποθέσεις χρήσης νερού και η χορηγούμενη ποσότητα νερού με τον καθορισμό των ανώτατων ορίων και ημερήσιας παροχής και ετήσιου όγκου νερού.

Επίσης, στην άδεια θα καθορίζεται η αποκλειστική χρήση της για τα  υφιστάμενα δικαιώματα (τα κυβικά μέτρα παροχής της) και για συγκεκριμένη χρήση (άρδευση αροτραίων καλλιεργειών) και δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης της παρά με νέα αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία.

Η νόμιμη χρήση κάθε γεώτρησης μετά την έκδοση της άδειας χρήσης της θα ελέγχεται ως προς την τήρηση αυτής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Υδάτων και εάν δεν τηρούνται οι όροι χρήσης θα επιβάλλονται πρόστιμα.

 

Συνεκτίμηση φακέλου, υδατικών αποθεμάτων και αρδευτικών αναγκών

Αφού ετοιμάσει όλο το φάκελο νομιμοποίησης της χρήσης νερού (αίτηση, δικαιολογητικά, περιβαλλοντική έκθεση), ο παραγωγός θα πρέπει να τον υποβάλλει στην Υπηρεσία Υδάτων της Περιφέρειας.

Η αρμόδια Υπηρεσία μετά την υποβολή της Αίτησης από τον ενδιαφερόμενο προβαίνει κατά την κρίση της στους απαραίτητους επί τόπου και διοικητικούς ελέγχους όπου απαιτούνται για τη διαπίστωση της ακρίβειας και επάρκειας των υποβληθέντων στοιχείων. Στη συνέχεια η Υπηρεσία συνεκτιμώντας τον υποβληθέντα φάκελο, τα υφιστάμενα υδατικά αποθέματα και το σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής εφόσον υπάρχει, κάνει εισήγηση προς την Υπηρεσία Υδάτων της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σε περίπτωση κοντινών γεωτρήσεων μπορεί η αρμόδια Υπηρεσία να εισηγηθεί κοινή χρήση μιας εκ των δύο ή και περισσοτέρων γεωτρήσεων με χρήση κατάλληλων τεχνικών μέσων όπως κοινό ηλεκτρικό πίνακα και με ποινή απαγόρευσης της αδειοδότησης σε περίπτωση άρνησης.

Η άδεια, που στο τέλος θα χορηγηθεί, θα είναι βάση των πραγματικών αρδευτικών αναγκών που έχει στην περιοχή ο παραγωγός και με ειδικές προϋποθέσεις και όρους προκειμένου να προστατευτούν οι λοιπές νόμιμες χρήσεις και τα λειτουργούντα έργα γύρω από την υδροληψία. Σε περίπτωση μεταγενέστερης κάλυψης των αναγκών σε νερό από δίκτυο αντίστοιχης χρήσης νερού η άδεια ανακαλείται και η γεώτρηση τίθεται εκτός λειτουργίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία