BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Ανθεκτικές ποικιλίες ελιάς σε πραγματικά σενάρια κλιματικής αλλαγής ερευνά η ΜΑΙΧ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση των φορέων του προγράμματος ΕΛΙΑΔΑ που αφορά τον «Χαρακτηρισμός και Αξιοποίηση γενετικού υλικού ελιάς με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την παραγωγή υψηλής διατροφικής και οργανοληπτικής αξίας προϊόντων ελαιολάδου».

prosfora-eleodentron-stin-serifo-770x513

111
0

Στο kick off meeting που διοργάνωσε το Τμήμα Γενετικής και Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, συμμετείχαν όλοι οι φορείς τις κοινοπραξίας, ενώ συζητήθηκε εκτενώς ο στόχος του προγράμματος και οι στρατηγικές και τεχνικές που θα ακολουθηθούν, στην διάρκεια των 30 μηνών που θα διαρκέσει το έργο, ώστε να επιτευχθεί.

 

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι ο χαρακτηρισμός, αξιολόγηση και αξιοποίηση των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς με στόχο την αυξημένη ανθεκτικότητα σε πραγματικά σενάρια κλιματικής αλλαγής, την παραγωγή διαφοροποιημένων διατροφικά, οργανοληπτικά και ποιοτικά προϊόντων ελαιολάδου και μακροπρόθεσμα την παραγωγή ή την αξιοποίηση νέων ποικιλιών-κλώνων. Η προστασία του Ελληνικού γενετικού υλικού ελιάς θα γίνει μέσω του χαρακτηρισμού του με σύγχρονα, καινοτόμα εργαλεία γονιδιωματικής, φαινομικής, μεταβολομικής και γενετικής, και η αξιοποίηση του με χρήση κλασσικών αλλά και καινοτόμων αγρονομικών και γενετικών προσεγγίσεων που θα ταυτοποιήσουν, θα διαφοροποιήσουν και θα βελτιώσουν το τελικό προϊόν και την καλλιέργεια προσδίδοντας επιθυμητά αγρονομικά, διατροφικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά άμεσης σύνδεσης με το ντόπιο περιβάλλον και την ενδοποιότητα.

 

Οι στόχοι του έργου δύναται να επιτευχθούν:

  • με στοχευόμενους εμβολιασμούς σε υποκείμενα υψηλής αντοχής σε αβιοτικές καταπονήσεις π.χ. πλημμύρα,
  • με επιλεκτικές διασταυρώσεις για βελτίωση ποιοτικών και αγρονομικών χαρακτηριστικών,
  • με ανάδειξη των διαφοροποιημένων διατροφικών χαρακτηριστικών επιλεγμένου γενετικού υλικού κλώνων,
  • οργανοληπτικές αναλύσεις και
  • με καινοτόμα και στοχευόμενη διάχυση, προώθηση και επιμόρφωση.

 

Το έργο Τ2ΕΔΚ – 01315, MIS 5074539, “ΕΛΙΑΔΑ – Χαρακτηρισμός και Αξιοποίηση γενετικού υλικού ελιάς με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την παραγωγή υψηλής διατροφικής και οργανοληπτικής αξίας προϊόντων ελαιολάδου”  συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ – β΄ κύκλος» (Απ. Πρωτ. ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ 5069/29.10.2020) του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ IΙ. Το Έργο ΕΛΙΑΔΑ έχει διάρκεια 30 μήνες και ξεκίνησε την 29η Οκτωβρίου 2020, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στο 836.000,00 €.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία